Skivrecension: Steve Earle and the Dukes – Terraplane – elva låtar som ger oss allt vi förväntar oss av honom

Skribent:

terraplane

Artist: Steve Earle and the Dukes
Titel: Terraplane
Betyg: 4
Releasedatum: 17 februari 2015

Steve Earle är tillbaka med en bluesplatta. Titeln är hämtad från Hudson Motor Car Companys bilmodell ”Terraplane” som också inspirerade Robert Johnsons sång ”Terraplane Blues”. En tydlig deklaration av Steve Earles rötter.

Skivan är hans 16 studioalbum sedan debuten med Guitar Town från 1986. Under sin karriär har hans musikaliska repertoar spänt över hela den amerikanska musiktraditionens fält. Han har gjort det bra. När han nu ger ut en skiva med etiketten ”Blues” skall vi inte tro att det är något annat än Steve Earles blues det är frågan om. Vi känner igen berättelserna och mästerligt hantering av instrumenten tillsammans med The Dukes. Skivan går från Tung och drivig blues till melodiska balader (och en fantastisk duett med Elinor Whitmore).

Steve Earle har gjort en platta med elva låtar som ger oss allt vi förväntar oss av honom. Han låter bluesfokuset prägla produktionen med en av de musiktraditioner som varit en av hans inspirationskällor sedan unga år.

Från omslaget:
“…the blues are anything but superficial. In fact, they run so deep and dark and close to the bone that folks walk around everyday with the blues as though it were perfectly natural for a human being to go on living with a broken heart (apologies to Tony Kushner).” He continues, “For my part, I’ve only ever believed two things about the blues: one, that they are very democratic, the commonest of human experience, perhaps the only thing that we all truly share and two, that one day, when it was time, I would make this record.”

Jag har gett den här skivan betyg 4 och det är ett högst personligt betyg. Han har gjort andra skivor som engagerat och berört mig mer. Jerusalem, The Revolution Starts Now och Train A Coming för att nämna bara tre. Det tar inget ifrån den musikaliska kvaliteten och och nöjet att lyssna på Steve Earle och hans band när de gör det de tycker bäst om.

17 februari, 2015

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Jag skrev regelbundet på Kulturmagasinet Kulturbloggen i flera år. Sen kom vandrarlusten och jag kände att det var dags att göra annat. Nu har jag gjort ett gästspel med anledning av Steve Earles nya skiva. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *