Filmrecension: Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv

Skribent:

Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv
Betyg 3
Svensk biopremiär 10 februari 2017

Ett drama baserat på den finländska boxaren Olli Mäkis liv. När han 1962 skulle boxas mot Davey Moore om VM-titeln i fjädervikt väntade hela Finland på hans match och förväntade sig en seger. Han skulle bara koncentrera sig på sin träning och gå ner de drygt tre kilo han behövde för att boxas i fjädervikt. Hans tränare Elis Ask, själv gammal boxare skall sköta allt annat. Men runt Olli börjar en cirkus med fotosessioner, filminspelning och sponsormöten. Ju mer hans tränare Elis trivs i rampljuset och pushar Olli att framträda desto sämre mår Olli. Dessutom har han träffat Raija och blivit kär. En skitdålig timing enligt Elis.

Regissören Juha Kuosmanen har gjort en film som är rakt berättad om Ollis vånda inför all uppståndelse och hans längtan till sin kärlek. Filmen är svartvit vilket bidrar till att den nästan blir som en dokumentär. Det är en film om finsk idrottshistoria men mer ändå en film om livet runt boxningsringen. Men små medel visar han vad som är äkta och fasad. Jarkko Lahti som Olli förkroppsligar myten om den finska mannen som fåordig och tillbakadragen, en motvillig hjälte.

Raija (Oona Airola) är hans jordnära flickvän. Elis (Eero Milonoff) som njuter av uppmärksamheten och lever på Olli får själv bocka för sponsorer och överklass.
Det är film som prioriterar karaktärer mer än historien vilket gör att man tappar lite av intresset när man har sett vilka personerna är.

Filmen är nominerad till Jussipriset i många kategorier. Jussipriset är Finlands motsvarighet till Guldbaggen. En pikant detalj är att verklighetens Olli och Raija promenerar hand i hand i en slutsekvens.

8 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *