Tänk efter före

För att börja blogga behöver du bara gå till någon av de webbplatser som erbjuder plats att börja blogga gratis. Det tar inte många minuter för att vara igång. Några klick och du har en egen blogg.

Visserligen är det lätt att starta en blogg och att sedan lägga ned den och börja blogga på ett annat ställe om du var missnöjd med första verktyget. Det kan dock av flera skäl vara praktiskt att först tänka igenom några detaljer.

När du bloggat ett tag kommer du säkert att få andra bloggare och andra webbplatser som länkar till inlägg du gör i din blogg. När andra tycker att saker du skrivit om är intressant kommer kommer de att skriva om din blogg och länka till det du skriver. Om du då lägger ned din blogg och börjar blogga på ett annat ställe, med ett annat verktyg, kommer länkarna till dina tidigare blogginlägg inte att fungera. Det är ett skäl till att det kan vara praktiskt att först tänka igenom några saker innan du väljer verktyg att blogga med.

Varför vill du blogga?
Det är nog den viktigaste frågan, vars svar avgör flera andra val.
En del bloggar för att berätta om sitt liv – andra bloggar för att de vill föra en särskild kampanj eller har ett politiskt budskap. Andra bloggar om ett område de har stor koll på och vill fördjupa informationen om det på Internet.
Andra bloggar för att de vill lära sig mer om ett ämne.

Välj bloggverktyg
Vad du vill med din blogg avgör och avgörs av följande pratiska frågor:
- Vill du ha en särskild adress till din blogg? Alltså vill du ha ett eget domännamn. Jag bloggar till exempel på Kulturbloggen.com och jag vill inte ha en bloggadress som kulturbloggen.blogspot.com.
- Är du beredd att betala något för att blogga? Om du ska en egen domän kostar det minst 90 kronor om året.
- Kan du acceptera att det finns reklam på din blogg som du inte får betalt för utan det är intäkter som går till företaget som står för bloggverktyget?
- Vill du själva koda utseendet på din blogg och utveckla egna funktioner?

Om du svarar ja på de första två frågorna och den sista frågan. då bör du beställa utrymme för din blogg hos ett webbhotell.
Här har Internetworld testar driftsäkerheten hos en lång rad av webbhotell. Där kan du få tips på webbhotell.

Utrymme på ett webbhotell behöver inte vara särskilt dyrt och det går också att ha ett egen domännamn kopplat till gratisverktyg som Blogspot.
Många webbhotell har idag förinstallerade bloggverktyg som du kan få igång med några klick. Det är vanligt att WordPress finns förinstallerat. WordPress är ett bloggverktyg som används av många och som hela tiden utvecklas med nya förbättrade funktioner.

Här kan du börja blogga gratis:
Blogger
Du får en bloggadress av typen http://kulturbloggen1.blogspot.com/.
Men det går att koppla ett eget domännamn till en blogg hos Blogspot.
Om du efter ett tag får annonsörer som vill synas i din blogg går det dock inte, eftersom bloggen ligger hos Blogger och det är deras företag som ska ha alla annonsinkomster.
Du kan göra en del förändringar i koden och bygga om bloggen, men det finns begränsningar eftersom den ligger på Bloggers server.

WordPress
Här gäller i stort sett samma regler som hos Blogger:
Du får en bloggadress av typen http://kulturbloggen.wordpress.com/.
Men det går att koppla ett eget domännamn till en blogg hos WordPress.
Om du efter ett tag får annonsörer som vill synas i din blogg går det dock inte, eftersom bloggen ligger hos Blogger och det är deras företag som ska ha alla annonsinkomster.
Du kan göra en del förändringar i koden och bygga om bloggen, men det finns begränsningar eftersom den ligger på Bloggers server.

Bloggplatsen
Du får en bloggadress av typen: http://chadie.bloggplatsen.se/
Det är ett något krångligt verktyg där det är svårt att lista ut hur man ska publicera inläggen. De kräver också att du anger din ålder och vilken kommun du bor i för att börja blogga.
Annonsintäkter går till bloggverktyget och du kan inte själv utveckla några funktioner. Det är ett verktyg för dig som vet att du inte vill ha egen domän och inte vill utveckla något eget på din blogg.

Blogg.se

Du får en adress till din blogg liknande den här: http://riktigabloggskolan.blogg.se/
Formuläret för att börja blogga är smidigt men ett stort minus är att om du väljer ett bloggnamn som redan är upptaget får du inget tydligt besked om det utan du fastnar bara i formuläret och kommer inte vidare.
Om du inte fyller i kontrollorden rätt kommer du inte heller vidare, men du får ingen förklaring på vad som är fel.

När du väl lyckats starta en blogg är det en ganska smidigt verktyg.

Bloggverkyg för dig som väljer att blogga med egen domän på eget utrymme i ett webbhotell:
Många webbhotell har idag förinstallerade verktyg som du kan komma igång med genom några klick.

Vanliga verktyg är:
WordPress
Movable Type
Textpattern

Om du kan tänka dig att betala en liten summa för bloggen utan att behöva hyra in dig på webbhotell:
Typepad
Från 9 dollar i månaden kan du blogga hos Typepad. Du får då tillgång till ett mycket effektivt och smart bloggverktyg och du kan också köpa eget domännamn och koppla dit.
Du kan till viss del ha egna annonser där och utveckla en del.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Trackbacks & Pingbacks 1

  1. From Bloggskola - Bloggportaler där du kan börja blogga on 29 Feb 2012 at 6:13 e m

    [...] Några tips att tänka på innan du bestämmer vad du ska börja blogga. [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *