Att nå ut med bloggen – konsten att få fler besökare till din blogg

Har du någon gång tänkt att du skulle vilja få fler besökare till din blogg? Du har lärt dig att publicera inlägg i din blogg och hållit på ett tag – men du skulle vilja få fler som hittar till den.

Vad är viktigast: många besökare eller rätt slags besökare?
Det kan finnas olika svar på den frågan, förstås. En annan viktig fråga är om du vill öka antalet besökare långsiktigt eller väldigt snabbt? Vill du ha återkommande besökare – eller vill du få massor av besökare snabbt?

Ett sätt att snabbt få många besökare är att skriva något provokativt och se till att någon stor blogg länkar till det. Men massor besökare en gång betyder inte att de återkommer.

De flesta svenska bloggar som har jättemycket besökare drivs antingen av unga modeintresserade tjejer eller av kända personer. Utomlands finns det däremot stora bloggar inom exempelvis bevakning av teknik eller andra områden som film, eller för den delen skvaller. Men går vi ner något steg finns det många svenska bloggar som inte handlar om mode eller drivs av någon känd person som har många besökare, som Tommy K Johanssons blogg om datorer och Kulturbloggen, som jag driver och många politiska bloggar.

Det är viktigt att fundera över vilken målgrupp du har. Vem eller vilka tror du har glädje av din blogg eller vilka vill du nå? Vill du påverka politiker? Vill du påverka journalister och ledarskribenter?

Om du vill skriva om böcker rekommenderar jag att du skaffar boken Konsten att bokblogga, som jag berättar om här.

Knep och metoder
Det finns några knep och metoder som är mycket effektiva för den som vill få fler besökare:

1. Länka, länka och återigen länka – det är grundreceptet.
Länkar är ju själv blodomloppet på Internet. Det är länkar som tar dig vidare till andra sidor.
Länka till artiklar på webben som kan förtydliga det du skrivit eller kan ge en annan synvinkel.

Många tidningar och politiska partier bjuder på en länk tillbaka till dig. Om länkar till en artikel i exempelvis Dagens Nyheter på Internet, eller Computer Sweden eller till Socialdemokraterna eller Moderaterna och du därefter pingar webbtjänsten Twingly då kommer en länk till ditt blogginlägg att synas bredvid artikeln.

Länka till andra bloggar som skrivit om något som hör ihop med det du skrivit: ofta får du en länk tillbaka av dem. Kanske inte direkt men senare.

En webbplats eller blogg som länkar till andra och får länkar tillbaka hamnar ofta högre upp i sökmotorer som Google och Yahoo. Men tänk på att länka med förstånd: skräplänkar fungerar inte i längden. Med skräplänkar menar jag länkar som egentligen inte tillför ngot.

2. Gör reklam för dig – tala om att bloggen finns.
Var inte blyg. Har du skrivit om en artist eller författare eller föredragshållare: maila den personer och berättar att du bloggat och skicka med länken. Om du inte har epostadress till artisten eller författaren: maila skivbolaget eller bokförlaget.
I alla sammanhang där det finns människor som kan ha glädje av vad du bloggar om: berätta att bloggen finns.
När du uppdaterat din blogg: skicka ut en statusrad om det på Facebook, med länk till det du skrivit. Tala om på Twitter att du skrivit något och på andra sociala nätverk du är med i. Det kan vara Pinterest, Google Plus med flera sajter.

3. Kommentera hos andra bloggar som skrivit om saker du är intresserad av och om du skrivit något som har med samma ämne att göra, lämna en länk till din blogg.

4. Var aktiv på sociala medier och visa på olika sätt att din blogg finns genom att du statusuppdaterar på nätverkssajter som LinkedIn, Twitter, Facebook, Flickr, Youtube, Pinterest, Netlog, Ning, Google Plus med mera. Du behöver förstås inte finnas på alla ställena: välj de som passar dig bäst.

5. Var helst snabb. Om tio bloggare skriver om samma är det en fördel på flera sätt att vara den som publicerat sitt inlägg snabbast. Sökmotorer premierar ofta den som är snabb.

6. Håll hög kvalitet – även om det är bra att vara snabb för det inte vara på bekostnad av kvalitet. Se till att granska dina inlägg språkligt. Ett slarvigt språk med många grammatiska fel skrämmer ofta bort läsare.
Sökmotorer som Google premierar kvalitet också.
Kvalitet handlar om att veta vad du skriver om, att skriva med ett bra språk. Även om några av de största tjejbloggarna med hundratusentals besökare är skrivna med ett slarvigt uselt språk – vinner du i längden på att korrläsa din egen text och sträva efter att det är bra skrivet.

7. Anmäl dig till bloggportaler, det finns många olika platser att registrera din blogg på. Lägg lite tid på att göra det. Det har många fördelar. När din blogg finns inlagd där kan andra hitta den där och ju fler länkar du har till din blogg, desto bättre ranking får den av sökmotorer, med mera.
Här har jag listat flera bloggportaler som det är bra för dig att registrera din blogg hos.

8. Namnge dina foton bra. Sökmotorer letar efter bilder också. Om du skriver om en artist, namnge bilden efter artisten. Skriver du om en politiker, namnge bilden efter politiken. Bildnamn som gsm676754329.jpg är inte direkt bra för sökmotorer.

Självklart går det att göra reklam för din blogg på mer traditionella sätt som att trycka upp affischer eller trycka en tidning av ditt innehåll och sprida.

OBS
När du länkar måste du lära dig att skilja på domänadress och direktlänkar som också kallas permalänkar.
En domänadress är till exempel: http://kulturbloggen.com och http://dn.se.
Om du länkar dit kommer du till Kulturbloggens och Dagens Nyheters förstasidor. Det är sällan det du vill. Troligen vill du länka direkt till en särskilt artikel, ett särskilt blogginlägg, en särskilt text. Då måste du länka till direktlänken/permalänken. Den är ofta lång och svår att skriva av. Direktlänken till texten ATT LÄNKA – HUR GÖR DU OCH VARFÖR här i Bloggskolan har direktlänken: http://kulturbloggen.com/bloggskola/?p=55
Den adressen hittar du allra längst upp i webbläsaren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Att länka – hur gör du och varför

Internet är inget annat än en mängd sidor som är länkade till varandra. Länkar är själva blodomloppet på webben. Utan länkar skulle vi inte ta oss vidare från en sida till en annan.

Att länka är både för att ge dina läsare en service så de kan läsa mer om ett ämne – men att länka fyller också en funktion på andra sätt.
Om många länkar till en blogg då får den bloggen ofta högre ranking i sökmotorer som Google och fler hittar dit.
Det finns flera olika bloggportaler som också räknar länkar till en blogg eller till särskilda inlägg i en blogg och rankar bloggarna efter antalet länkar.

För att få länkar måste du ofta själv också bjuda på länkar.

Hur gör du rent praktiskt?
Du måste känna till begreppet URL. Det är den adress en sida på internet har. Varenda sida på Internet har en egen adress, som du kan se högst upp i webbläsaren.
En adress till en särskild sida kan se ut exempelvis så här:

http://kulturbloggen.com/bloggskola/?p=31

Det är URL:en till sidan BLOGGPORTALER ATT PINGA.

Du måste skilja på en sådan direktlänk och länken till olika webbplatsers förstasidor. Den här bloggskolan har adressen:

http://kulturbloggen.com/bloggskola/

Om du vill länka till en sida på Dagens Nyheter måste du använda direktlänken. Deras innehåll ändras flera gånger dagligen – så om du länkar till deras första: http://dn.se kommer dina läsare inte att hitta den artikeln du syftar på.

För att länka: Gör så här

Du måste ha direktlänken och sedan måste du bestämma vilka ord som ska vara klickbara.
1. Klicka på direktlänken, markera den och kopiera den (om du PC kan du klicka controll och c, om du har Mac kan du klicka på äpplet och C, eller så kan du välja kopiera under menyn för redigera). Då har du sparat direktlänken i datorns minne.
2. Markerar de ord du vill att besökarna ska klicka på för att komma till sidan du länkar till.
3. Välj symbolen för att länka – ofta är det en bild på en kedja. Det kan också som i wordpress vara ordet LINK. När du klickat där öppnar sig ett litet fönster.
4. Där klistrar du in direktlänken (PC: controllknappen och V, Mac: äpple och V).

Att synas
Vill du att dina blogginlägg ska synas bredvid artiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet eller Expressen? Eller på Moderaternas eller Socialdemokraternas webbplatser?

Dessa webbplatser ingår i Twinglys nätverk och det betyder att om du länkar till en artikel hos dem och du sedan pingar Twingly kommer ditt inlägg att synas bredvid artikeln du länkat till.

Här pingar du Twingly:
http://www.twingly.com/ping/

> Läs mer om att pinga

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Konsten att bokblogga

Konsten att bokblogga
Författare: Karin Berg och Petra Jankov Picha
ISBN 978-91-979810-1-9
Vulkan.se och PJP Publishing

Bokbutiken beskriver boken så här:

Att blogga om böcker är ett utmärkt och roligt sätt att hålla koll på sin läsning och diskutera litteratur med andra. Man bevarar sin läsupplevelse och fördjupar den tillsammans med andra. Att blogga om böcker är både roligt, givande och spännande. Även du som bloggar i största allmänhet kommer att hitta många tricks som hjälper dig i ditt bloggande.
Karin Berg, Enbokcirkelföralla.se, och Petra Jankov Picha, Breakfastbookclub.se, har bloggat om böcker i över ett halvt decennium. I den här boken beskriver de hur du lätt startar din egen bokblog.
Välkommen in i bokbloggsvärlden du också!

Kapitel ur boken
Konsten att bokblogga – Starta en blogg (del 1)
Konsten att bokblogga – Få besökare till bloggen (del 2)
Konsten att bokblogga –  Att skriva ett bra blogginlägg (del 3)
Konsten att bokblogga – hantera recensions-ex  (del 5)

Boken har förstås en sida i Facebook också.

Recensioner:

Kulturbloggen:
Konsten att bokblogga – liten bok med många bra tips

Tonårsboken:
Konsten att bokblogga – Den perfekta handboken

Boktokig:
Konsten att bokblogga

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Bloggportaler att pinga

Att pinga ett blogginlägg betyder att flagga för att nu finns det något nytt på din blogg att läsa. Det är ett sätt att få besökare till din blogg.
Oftast måste du på något sätt registrera din blogg för att kunna pinga en bloggportal.
En bloggportal är en webbplats som samlar bloggar, eller rättare sagt samlar adresser till bloggar.
Det är bra för en blogg att finnas på bloggportaler – då kan fler hitta bloggen.

Det finns olika slags bloggportaler. En del samverkar med nyhetsajter, som Twingly. Om du pingar din blogg hos Twingly och du har skrivit ett blogginlägg där du kommenterat och länkat till en artikel i DN.se, Svd.se eller svt.se eller någon annan av de sajter som är anslutna dit, då syns en länk till ditt blogginlägg bredvid nyhetssajtens artikel.

Twingly
Här kan du läsa mer om Twingly.
Här kan du pinga ditt blogginlägg till Twingly.
Många bloggverktyg har funktionen att du kan pinga automatiskt till bloggportaler.
Wordpress har den funktionen bland annat.
Då ska du lägga in koden: http://rpc.twingly.com/
Du lägger in koden i formuläret under Uppdateringstjänster på sidan Inställningar/skriva.

Bloggportalen
Den byggdes först av Sigge Eklund och köptes sedan av Aftonbladet. Nu sköts den av företaget Twingly som utvecklar många olika funktioner för bloggar.
Om du registrerar din blogg där (det gör du här: http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/Register) då kan du pinga dit när du skriver inlägg i din blogg.

Bloggportalen är en tjänst som gör det enklare att hitta i den enorma mängd blogginlägg som skrivs av svenska bloggar varje dygn. Via Bloggportalen och dess sökmotor Bloggsök.se kan du förhoppningsvis hitta nya favoriter och hålla koll på trender och aktuella debatter. Notera att sajten alltså inte är ett bloggverktyg som du använder för att blogga, utan en sajt där du som redan bloggar (någon annanstans) presenterar din blogg.

Bloggportalen visar också vilka nyhetsartiklar som för tillfället är mest ombloggade och vilka blogginlägg som många skriver om.

Nyligen
En bloggportal som har flera funktioner. Där finns en lista över bloggar som nyligen uppdaterats och den visar också vilka blogginlägg som för tillfället är mest aktuella.
Det är enkelt att pinga dit. Du kan antingen pinga manuellt. Då fyller du bara i din bloggs namn och adress i formuläret på den här sidan.
Det går också att pinga automatiskt, det gör du här.
Automatisk ping
Använder du dig t.ex. av WordPress på en egen domän så kan du automatiskt (via XML-RPC) pinga nyligen.se när du har skrivit något nytt i din blogg.
URL att pinga: http://nyligen.se/ping/

Instruktioner
WordPress på egen domän: (INTE xyz.wordpress.com)
“Options” -> “Writing” -> “Update Services” -> Fyll i ovanstående URL.

Intressant
Portalen Intressant är en av de första som kom. Tanken är att pinga dit när du har ett blogginlägg som du bedömer är extra intressant.
Portalen har koll på vilka blogginlägg som flest klickar på för att läsa och de mest klickade hamnar på Intressants förstasida.
Du kan pinga både automatiskt och manuellt. Här finns instruktioner för det.

Knuff
Knuff är knuten till Nyligen. Om du pingar Nyligen kommer dina inlägg automatiskt att registreras hos Knuff.
Hos Knuff visas vilka nyhetsartiklar som flest bloggar skriver om och vilka blogginlägg som flest för tillfället bloggat om.

Technorati
Den här bloggportalen är nog allra mest intressant för den som bloggar på engelska. Den visar vilka artiklar och blogginlägg många bloggar om.
Det är ganska krångligt att registrera sig hos Technorati och du måste bland annat publicera en kod i en bloggpost för att Technorati ska verifiera att du har rätt till din blogg.
Det är bland annat för att det finns så mycket falska bloggar och spam på webben och engelskspråkiga bloggportaler måste ha hög säkerhet för att inte få en massa trams och spam i innehållet på portalen.
En användbar portal om du bloggar på engelska.

Blogrankers
Här kan du registrera dig och se var din blogg ligger i förhållande till andra bloggar när det gäller antal besökare.

Bloggkartan
En portal med bloggar arrangerade efter var bloggaren befinner sig geografiskt.

Sweblogs
Det är en av de första bloggportalerna som öppnades i Sverige.

Bloggtips
Hit pingar man egentligen inte utan om du använder funktionen med etiketter (en slags kategorier) på din blogg kommer din blogg att finnas här. Fast här sorteras allt efter etiketter och portalen visar vilka etiketter (kategorier, nyckelord) som flest bloggar om.
Här kan du läsa hur du ska göra för att använda dig av etiketter.

Norska bloggportaler

Sonitus
En intressant norsk bloggportal som påminner om en tidning, men som bara tar emot bloggar som skriver på norska.

Internationella bloggportaler

Blogtopsites
Här finns bloggar registrerade från hela världen, kategoriserade under olika områden som religion, sport, musik och annat.

Jag har placerat min blogg i Sollentunabloggkartan.se!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Bloggportaler där du kan börja blogga

Här kan du börja blogga gratis:
Blogger
Du får en bloggadress av typen http://kulturbloggen1.blogspot.com/.
Men det går att koppla ett eget domännamn till en blogg hos Blogspot.
Om du efter ett tag får annonsörer som vill synas i din blogg går det dock inte, eftersom bloggen ligger hos Blogger och det är deras företag som ska ha alla annonsinkomster.
Du kan göra en del förändringar i koden och bygga om bloggen, men det finns begränsningar eftersom den ligger på Bloggers server.

WordPress
Här gäller i stort sett samma regler som hos Blogger:
Du får en bloggadress av typen http://kulturbloggen.wordpress.com/.
Men det går att koppla ett eget domännamn till en blogg hos WordPress.
Om du efter ett tag får annonsörer som vill synas i din blogg går det dock inte, eftersom bloggen ligger hos Blogger och det är deras företag som ska ha alla annonsinkomster.
Du kan göra en del förändringar i koden och bygga om bloggen, men det finns begränsningar eftersom den ligger på Bloggers server.

Bloggplatsen
Du får en bloggadress av typen: http://chadie.bloggplatsen.se/
Det är ett något krångligt verktyg där det är svårt att lista ut hur man ska publicera inläggen. De kräver också att du anger din ålder och vilken kommun du bor i för att börja blogga.
Annonsintäkter går till bloggverktyget och du kan inte själv utveckla några funktioner. Det är ett verktyg för dig som vet att du inte vill ha egen domän och inte vill utveckla något eget på din blogg.

Blogg.se

Du får en adress till din blogg liknande den här:http://riktigabloggskolan.blogg.se/
Formuläret för att börja blogga är smidigt men ett stort minus är att om du väljer ett bloggnamn som redan är upptaget får du inget tydligt besked om det utan du fastnar bara i formuläret och kommer inte vidare.
Om du inte fyller i kontrollorden rätt kommer du inte heller vidare, men du får ingen förklaring på vad som är fel.

När du väl lyckats starta en blogg är det en ganska smidigt verktyg.

Bloggverkyg för dig som väljer att blogga med egen domän på eget utrymme i ett webbhotell:
Många webbhotell har idag förinstallerade verktyg som du kan komma igång med genom några klick.

Vanliga verktyg är:
WordPress
Movable Type
Textpattern

Om du kan tänka dig att betala en liten summa för bloggen utan att behöva hyra in dig på webbhotell:
Typepad
Från 9 dollar i månaden kan du blogga hos Typepad. Du får då tillgång till ett mycket effektivt och smart bloggverktyg och du kan också köpa eget domännamn och koppla dit.
Du kan till viss del ha egna annonser där och utveckla en del.

Några tips att tänka på innan du bestämmer vad du ska börja blogga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Tänk efter före

För att börja blogga behöver du bara gå till någon av de webbplatser som erbjuder plats att börja blogga gratis. Det tar inte många minuter för att vara igång. Några klick och du har en egen blogg.

Visserligen är det lätt att starta en blogg och att sedan lägga ned den och börja blogga på ett annat ställe om du var missnöjd med första verktyget. Det kan dock av flera skäl vara praktiskt att först tänka igenom några detaljer.

När du bloggat ett tag kommer du säkert att få andra bloggare och andra webbplatser som länkar till inlägg du gör i din blogg. När andra tycker att saker du skrivit om är intressant kommer kommer de att skriva om din blogg och länka till det du skriver. Om du då lägger ned din blogg och börjar blogga på ett annat ställe, med ett annat verktyg, kommer länkarna till dina tidigare blogginlägg inte att fungera. Det är ett skäl till att det kan vara praktiskt att först tänka igenom några saker innan du väljer verktyg att blogga med.

Varför vill du blogga?
Det är nog den viktigaste frågan, vars svar avgör flera andra val.
En del bloggar för att berätta om sitt liv – andra bloggar för att de vill föra en särskild kampanj eller har ett politiskt budskap. Andra bloggar om ett område de har stor koll på och vill fördjupa informationen om det på Internet.
Andra bloggar för att de vill lära sig mer om ett ämne.

Välj bloggverktyg
Vad du vill med din blogg avgör och avgörs av följande pratiska frågor:
- Vill du ha en särskild adress till din blogg? Alltså vill du ha ett eget domännamn. Jag bloggar till exempel på Kulturbloggen.com och jag vill inte ha en bloggadress som kulturbloggen.blogspot.com.
- Är du beredd att betala något för att blogga? Om du ska en egen domän kostar det minst 90 kronor om året.
- Kan du acceptera att det finns reklam på din blogg som du inte får betalt för utan det är intäkter som går till företaget som står för bloggverktyget?
- Vill du själva koda utseendet på din blogg och utveckla egna funktioner?

Om du svarar ja på de första två frågorna och den sista frågan. då bör du beställa utrymme för din blogg hos ett webbhotell.
Här har Internetworld testar driftsäkerheten hos en lång rad av webbhotell. Där kan du få tips på webbhotell.

Utrymme på ett webbhotell behöver inte vara särskilt dyrt och det går också att ha ett egen domännamn kopplat till gratisverktyg som Blogspot.
Många webbhotell har idag förinstallerade bloggverktyg som du kan få igång med några klick. Det är vanligt att WordPress finns förinstallerat. WordPress är ett bloggverktyg som används av många och som hela tiden utvecklas med nya förbättrade funktioner.

Här kan du börja blogga gratis:
Blogger
Du får en bloggadress av typen http://kulturbloggen1.blogspot.com/.
Men det går att koppla ett eget domännamn till en blogg hos Blogspot.
Om du efter ett tag får annonsörer som vill synas i din blogg går det dock inte, eftersom bloggen ligger hos Blogger och det är deras företag som ska ha alla annonsinkomster.
Du kan göra en del förändringar i koden och bygga om bloggen, men det finns begränsningar eftersom den ligger på Bloggers server.

WordPress
Här gäller i stort sett samma regler som hos Blogger:
Du får en bloggadress av typen http://kulturbloggen.wordpress.com/.
Men det går att koppla ett eget domännamn till en blogg hos WordPress.
Om du efter ett tag får annonsörer som vill synas i din blogg går det dock inte, eftersom bloggen ligger hos Blogger och det är deras företag som ska ha alla annonsinkomster.
Du kan göra en del förändringar i koden och bygga om bloggen, men det finns begränsningar eftersom den ligger på Bloggers server.

Bloggplatsen
Du får en bloggadress av typen: http://chadie.bloggplatsen.se/
Det är ett något krångligt verktyg där det är svårt att lista ut hur man ska publicera inläggen. De kräver också att du anger din ålder och vilken kommun du bor i för att börja blogga.
Annonsintäkter går till bloggverktyget och du kan inte själv utveckla några funktioner. Det är ett verktyg för dig som vet att du inte vill ha egen domän och inte vill utveckla något eget på din blogg.

Blogg.se

Du får en adress till din blogg liknande den här: http://riktigabloggskolan.blogg.se/
Formuläret för att börja blogga är smidigt men ett stort minus är att om du väljer ett bloggnamn som redan är upptaget får du inget tydligt besked om det utan du fastnar bara i formuläret och kommer inte vidare.
Om du inte fyller i kontrollorden rätt kommer du inte heller vidare, men du får ingen förklaring på vad som är fel.

När du väl lyckats starta en blogg är det en ganska smidigt verktyg.

Bloggverkyg för dig som väljer att blogga med egen domän på eget utrymme i ett webbhotell:
Många webbhotell har idag förinstallerade verktyg som du kan komma igång med genom några klick.

Vanliga verktyg är:
WordPress
Movable Type
Textpattern

Om du kan tänka dig att betala en liten summa för bloggen utan att behöva hyra in dig på webbhotell:
Typepad
Från 9 dollar i månaden kan du blogga hos Typepad. Du får då tillgång till ett mycket effektivt och smart bloggverktyg och du kan också köpa eget domännamn och koppla dit.
Du kan till viss del ha egna annonser där och utveckla en del.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Din röst behövs på Internet – alla har något att berätta

Fler människor borde skriva om sitt liv, om sin vardag och sina erfarenhet, om sitt arbetsliv och sin syn på samhället. Fler borde vara med och debattera i olika medier. Fler verkligheter än de som lyfts fram av den dominerande pressen borde synas.

Att blogga och att vara aktiv på i sociala medier ger dig som privatperson eller som delaktig i ett företag eller en organisation ett verktyg där du kan förmedla var du tänker och där du kan få reaktioner på det du för fram och starta diskussioner.

Med bloggar och sociala medier kan vi kommunicera, lyssna på varandra.