Presentation

Bloggverktyg och sociala medier ger människor möjlighet att göra sig hörda, utan att behöva ha tillgång till dyra tryckpressar eller fina tv-studior eller äga radiostationer.

När jag i slutat av 1990-talet mötte Internet fascinerades jag av alla dess möjlighet av flervägskommunikation. Jag var då journalist, hade gått Journalisthögskolan i Göteborg och arbetar på både stora och små redaktioner som reporter och redigerare. Nu fick jag tillgång till en kanal där jag kunde förmedla mina tankar utan att ha en redaktionschef som filtrerade och valde vad jag skulle kommunicera.

Jag gick då flera utbildningar där jag lärde mig att programmera webbsidor och jag lärde mig hantera olika webbverktyg, som Dreamweaver med mera. Jag lärde mig också Photoshol, html-programmering och javascript.

1999 fick jag jobb som webbredaktör på Landsorganisationen, LO, i Sverige och efter några år blev jag webbansvarig där. LO var tidigt ute med att bygga chatverktyg och diskussionsforum. När bloggar började dyka upp började jag ganska tidigt att blogga – och på LO var jag med och startade bloggar och jag höll utbildningar för dessa bloggare.

Jag märkte att många som var datorvana, men ändå hade svårt att få allt att fungera. Att markera ett stycke och länka kunde vara svårt. Då (2006) skrev jag en pedagogisk bok om att blogga – Alla kan blogga: en handbok för dig som vill börja blogga – som gavs ut på Bilda förlag. Den togs emot bra och fick bra kritik.

Mycket i den håller fortfarande, men en hel del har också hänt sedan dess. Twitter var inte alls vanligt då – inte Facebook heller, till exempel.

Twingly hade inte heller lanserat sin funktion där en bloggare kan få en länk till sitt blogginlägg bredvid en artikel på svenska tidningars webbartiklar, som i Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet.

Jag tror också att många föredrar att hitta tips och trix på Internet till bloggande och annat som har med webben att göra. Därför har jag bestämt mig för att nästa upplaga av boken får bli en webbplats där jag fyller på med artiklar och tips allteftersom.
Välkommen till Kulturbloggens Bloggskola.

Rosemari Södergren
rose (snabel-a) kulturbloggen (punkt) com