Att nå ut med bloggen – konsten att få fler besökare till din blogg

Har du någon gång tänkt att du skulle vilja få fler besökare till din blogg? Du har lärt dig att publicera inlägg i din blogg och hållit på ett tag – men du skulle vilja få fler som hittar till den.

Vad är viktigast: många besökare eller rätt slags besökare?
Det kan finnas olika svar på den frågan, förstås. En annan viktig fråga är om du vill öka antalet besökare långsiktigt eller väldigt snabbt? Vill du ha återkommande besökare – eller vill du få massor av besökare snabbt?

Ett sätt att snabbt få många besökare är att skriva något provokativt och se till att någon stor blogg länkar till det. Men massor besökare en gång betyder inte att de återkommer.

De flesta svenska bloggar som har jättemycket besökare drivs antingen av unga modeintresserade tjejer eller av kända personer. Utomlands finns det däremot stora bloggar inom exempelvis bevakning av teknik eller andra områden som film, eller för den delen skvaller. Men går vi ner något steg finns det många svenska bloggar som inte handlar om mode eller drivs av någon känd person som har många besökare, som Tommy K Johanssons blogg om datorer och Kulturbloggen, som jag driver och många politiska bloggar.

Det är viktigt att fundera över vilken målgrupp du har. Vem eller vilka tror du har glädje av din blogg eller vilka vill du nå? Vill du påverka politiker? Vill du påverka journalister och ledarskribenter?

Om du vill skriva om böcker rekommenderar jag att du skaffar boken Konsten att bokblogga, som jag berättar om här.

Knep och metoder
Det finns några knep och metoder som är mycket effektiva för den som vill få fler besökare:

1. Länka, länka och återigen länka – det är grundreceptet.
Länkar är ju själv blodomloppet på Internet. Det är länkar som tar dig vidare till andra sidor.
Länka till artiklar på webben som kan förtydliga det du skrivit eller kan ge en annan synvinkel.

Många tidningar och politiska partier bjuder på en länk tillbaka till dig. Om länkar till en artikel i exempelvis Dagens Nyheter på Internet, eller Computer Sweden eller till Socialdemokraterna eller Moderaterna och du därefter pingar webbtjänsten Twingly då kommer en länk till ditt blogginlägg att synas bredvid artikeln.

Länka till andra bloggar som skrivit om något som hör ihop med det du skrivit: ofta får du en länk tillbaka av dem. Kanske inte direkt men senare.

En webbplats eller blogg som länkar till andra och får länkar tillbaka hamnar ofta högre upp i sökmotorer som Google och Yahoo. Men tänk på att länka med förstånd: skräplänkar fungerar inte i längden. Med skräplänkar menar jag länkar som egentligen inte tillför ngot.

2. Gör reklam för dig – tala om att bloggen finns.
Var inte blyg. Har du skrivit om en artist eller författare eller föredragshållare: maila den personer och berättar att du bloggat och skicka med länken. Om du inte har epostadress till artisten eller författaren: maila skivbolaget eller bokförlaget.
I alla sammanhang där det finns människor som kan ha glädje av vad du bloggar om: berätta att bloggen finns.
När du uppdaterat din blogg: skicka ut en statusrad om det på Facebook, med länk till det du skrivit. Tala om på Twitter att du skrivit något och på andra sociala nätverk du är med i. Det kan vara Pinterest, Google Plus med flera sajter.

3. Kommentera hos andra bloggar som skrivit om saker du är intresserad av och om du skrivit något som har med samma ämne att göra, lämna en länk till din blogg.

4. Var aktiv på sociala medier och visa på olika sätt att din blogg finns genom att du statusuppdaterar på nätverkssajter som LinkedIn, Twitter, Facebook, Flickr, Youtube, Pinterest, Netlog, Ning, Google Plus med mera. Du behöver förstås inte finnas på alla ställena: välj de som passar dig bäst.

5. Var helst snabb. Om tio bloggare skriver om samma är det en fördel på flera sätt att vara den som publicerat sitt inlägg snabbast. Sökmotorer premierar ofta den som är snabb.

6. Håll hög kvalitet – även om det är bra att vara snabb för det inte vara på bekostnad av kvalitet. Se till att granska dina inlägg språkligt. Ett slarvigt språk med många grammatiska fel skrämmer ofta bort läsare.
Sökmotorer som Google premierar kvalitet också.
Kvalitet handlar om att veta vad du skriver om, att skriva med ett bra språk. Även om några av de största tjejbloggarna med hundratusentals besökare är skrivna med ett slarvigt uselt språk – vinner du i längden på att korrläsa din egen text och sträva efter att det är bra skrivet.

7. Anmäl dig till bloggportaler, det finns många olika platser att registrera din blogg på. Lägg lite tid på att göra det. Det har många fördelar. När din blogg finns inlagd där kan andra hitta den där och ju fler länkar du har till din blogg, desto bättre ranking får den av sökmotorer, med mera.
Här har jag listat flera bloggportaler som det är bra för dig att registrera din blogg hos.

8. Namnge dina foton bra. Sökmotorer letar efter bilder också. Om du skriver om en artist, namnge bilden efter artisten. Skriver du om en politiker, namnge bilden efter politiken. Bildnamn som gsm676754329.jpg är inte direkt bra för sökmotorer.

Självklart går det att göra reklam för din blogg på mer traditionella sätt som att trycka upp affischer eller trycka en tidning av ditt innehåll och sprida.

OBS
När du länkar måste du lära dig att skilja på domänadress och direktlänkar som också kallas permalänkar.
En domänadress är till exempel: http://kulturbloggen.com och http://dn.se.
Om du länkar dit kommer du till Kulturbloggens och Dagens Nyheters förstasidor. Det är sällan det du vill. Troligen vill du länka direkt till en särskilt artikel, ett särskilt blogginlägg, en särskilt text. Då måste du länka till direktlänken/permalänken. Den är ofta lång och svår att skriva av. Direktlänken till texten ATT LÄNKA – HUR GÖR DU OCH VARFÖR här i Bloggskolan har direktlänken: http://kulturbloggen.com/bloggskola/?p=55
Den adressen hittar du allra längst upp i webbläsaren.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *