Att länka – hur gör du och varför

Internet är inget annat än en mängd sidor som är länkade till varandra. Länkar är själva blodomloppet på webben. Utan länkar skulle vi inte ta oss vidare från en sida till en annan.

Att länka är både för att ge dina läsare en service så de kan läsa mer om ett ämne – men att länka fyller också en funktion på andra sätt.
Om många länkar till en blogg då får den bloggen ofta högre ranking i sökmotorer som Google och fler hittar dit.
Det finns flera olika bloggportaler som också räknar länkar till en blogg eller till särskilda inlägg i en blogg och rankar bloggarna efter antalet länkar.

För att få länkar måste du ofta själv också bjuda på länkar.

Hur gör du rent praktiskt?
Du måste känna till begreppet URL. Det är den adress en sida på internet har. Varenda sida på Internet har en egen adress, som du kan se högst upp i webbläsaren.
En adress till en särskild sida kan se ut exempelvis så här:

http://kulturbloggen.com/bloggskola/?p=31

Det är URL:en till sidan BLOGGPORTALER ATT PINGA.

Du måste skilja på en sådan direktlänk och länken till olika webbplatsers förstasidor. Den här bloggskolan har adressen:

http://kulturbloggen.com/bloggskola/

Om du vill länka till en sida på Dagens Nyheter måste du använda direktlänken. Deras innehåll ändras flera gånger dagligen – så om du länkar till deras första: http://dn.se kommer dina läsare inte att hitta den artikeln du syftar på.

För att länka: Gör så här

Du måste ha direktlänken och sedan måste du bestämma vilka ord som ska vara klickbara.
1. Klicka på direktlänken, markera den och kopiera den (om du PC kan du klicka controll och c, om du har Mac kan du klicka på äpplet och C, eller så kan du välja kopiera under menyn för redigera). Då har du sparat direktlänken i datorns minne.
2. Markerar de ord du vill att besökarna ska klicka på för att komma till sidan du länkar till.
3. Välj symbolen för att länka – ofta är det en bild på en kedja. Det kan också som i wordpress vara ordet LINK. När du klickat där öppnar sig ett litet fönster.
4. Där klistrar du in direktlänken (PC: controllknappen och V, Mac: äpple och V).

Att synas
Vill du att dina blogginlägg ska synas bredvid artiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet eller Expressen? Eller på Moderaternas eller Socialdemokraternas webbplatser?

Dessa webbplatser ingår i Twinglys nätverk och det betyder att om du länkar till en artikel hos dem och du sedan pingar Twingly kommer ditt inlägg att synas bredvid artikeln du länkat till.

Här pingar du Twingly:
http://www.twingly.com/ping/

> Läs mer om att pinga

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Comments 1


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/kulturbl/public_html/bloggskola/wp-content/themes/blogtxt/functions.php:183 Stack trace: #0 /home/kulturbl/public_html/bloggskola/wp-content/themes/blogtxt/comments.php(31): blogtxt_commenter_link() #1 /home/kulturbl/public_html/bloggskola/wp-includes/comment-template.php(1150): require('/home/kulturbl/...') #2 /home/kulturbl/public_html/bloggskola/wp-content/themes/blogtxt/single.php(20): comments_template() #3 /home/kulturbl/public_html/bloggskola/wp-includes/template-loader.php(74): include('/home/kulturbl/...') #4 /home/kulturbl/public_html/bloggskola/wp-blog-header.php(16): require_once('/home/kulturbl/...') #5 /home/kulturbl/public_html/bloggskola/index.php(17): require('/home/kulturbl/...') #6 {main} thrown in /home/kulturbl/public_html/bloggskola/wp-content/themes/blogtxt/functions.php on line 183