Fröken Frimans krig som finns tillgängligt på SVT Play är nog den i särklass bästa tv-serien som gjorts av svensk tv på många många decennier. Det så bra att serien är SVT-producerad, det betyder att de har rättigheter att visa den länge. Om du missat serien finns båda två säsongerna att se på SVT Play.
Den första säsongen, som har tre avsnitt, hade premiärpremiär under jul- och nyårshelgen 2013/2014 på SVT. Sissela Kyle spelar kvinnorättskämpen Dagmar Friman, en fiktiv version av Anna Whitlock som 1905 grundade konsumentföreningen Svenska hem. Kring julen 2015 sändes en andra säsong av serien under titeln Fröken Frimans krig 2, och en tredje säsong beräknas sändas 2016. Jag vet att det är en nyhet som gläder många att vi ska få återse Dagmar Friman med flera i en tredje säsong.
Serien har en mängd duktiga svenska skådespelare på rollistan, den ena skickliga efter den andra. Maria Kulle briljerar i rollen som kokerskan Emmy, Emelie Wallberg är så bra som Tora Nilsson, Lena T Hansson underbar som Alma, Frida Hallgren perfekt som Lottie Friman, Gustaf Hammarsten som väl aldrig gör dåligt ifrån sig är träffsäker som Axel Friman, Allan Svensson helt suverän som äckliga Frithiof Johannesson och Rolf Lassgård så vemodigt mild som Ruben Lehmann. Jag kan inte räkna upp dem alla. Regissören har fått med en lång rad av de bästa svenska skådespelarna.
Serien skildrar hur den svenska kvinnorörelsen växte fram under 1900-talets början och den bygger delvis på verkliga händelser men är ett drama som vågar stå på egna ben.
För att förstå världen idag är det viktigt att förstå varifrån vårt nuvarande samhälle har kommit. De värderingar som många under 1900-talets början hade om att kvinnor var skapade för att stå vid spisen och inte kunde förstå sig på politik – de värderingar har präglat mina föräldrar och framför allt mina far- och morföräldrar. Det är inte så länge sedan. En gift kvinna ansågs inte myndig utan hennes make var hennes förmyndare enligt lagen – och bestämde över henne och hennes eventuella inkomster och ägodelar.
Fröken Frimans krig är såväl välspelad som spännande och varm och fängslande. Mycken möda har lagts ned på dräkter och dekor.
I första säsongens tre avsnitt får vi följa Dagmar Friman. Kinna Boman, Lottie Friman, Emmy och Alma som kämpar för att starta ett kvinnligt livsmedelskooperativ och som motarbetas av män. I den andra säsongen ser vi hur kvinnorna tar steget att kämpa för kvinnlig rösträtt och samlar in namn till en namnlista.
Serien är intressant på flera plan. Givetvis för att den skildrar en viktig tid för vårt demokratiska samhälle och hur kvinnor började inse att de har rätt till samma liv som män och samma rättigheter. Den är mycket välgjord för att den skildrar människor som de är också, en del kvinnor är mer diplomatiska i kampen, andra mer för utomparlamentariska metoder, en del är fegare, andra är modigare.
Sverige har inte så mycket att skryta över ur skandinavisk synvinkel när det gäller kvinnors rösträtt. Den kvinnliga rösträtten i Sverige röstades fram 1919 och det är senare än i både Finland (1906), Norge (1913) och Danmark (1915). Flera gånger hade den kvinnliga rösträtten tagits upp i riksdagen men länge var det endast den manliga allmänna rösträtten, som uppnåddes 1909, man diskuterade, kämpade för och tog på allvar.
Fakta ur Riksarkivet:
Många kvinnor var också emot den kvinnliga rösträtten och rösträttskvinnan hade en dålig klang och blev ofta karikerad. Den kvinnliga rösträtten röstades fram 1919, tyst och utan debatt, då hade utredningen från 1907 tagit tolv år då den äntligen godkändes. På hösten hölls nyval som ledde till att liberaler och socialdemokrater fick majoritet i första kammaren 1920. Det första andrakammarvalet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor hölls först 1921. Nu syntes resultatet av kampen när fem kvinnor valdes in i riksdagen. Det var Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Bertha Wellin, Agda Östlund och Nelly Thüring.
Rollista Fröken Frimans krig
Sissela Kyle – Dagmar Friman
Sofia Ledarp – Kinna Boman
Frida Hallgren – Lottie Friman
Maria Kulle – Emmy
Lena T Hansson – Alma
Emelie Wallberg – Tora Nilsson
Kristoffer Berglund – Jon Oskarsson
Gustaf Hammarsten – Axel Friman
Ulla Skoog – Rut
Allan Svensson – Frithiof Johannesson
Emil Almén – Egon
Suzanne Ernrup – Fru Zander
Rolf Lassgård – Ruben Lehmann
Edvin Ryding – Gunnar
Ann-Charlotte Franzén – Barnavårdskvinnan
Henrik Norlén – Anders Lithner
Sofia Rönnegård – Jungfru
Douglas Johansson – Hennings läkare
Per Svensson – Mauritz Collin
Anders Johannisson – Fastighetsskötare
Johannes Wanselow – Nordlund
Claes Hartelius – Tore Berger
Peter Carlberg – Veterinär
Tobias Aspelin – Förrättare
Erik Johansson – DN-redaktör
Michael Petersson – Herr Nettelman
Richard Ohlsson – Springpojken Kalle
Jacob Ericksson – Rektor
På Amelia har journalisten Lisa Näs skrivit om tolv anledningar att älska Fröken Frimans krig och hon skriver: Så sjukt bra och viktig serie!