En minister ska inte lägga sig i hur myndigheter arbetar. Men det bryr sig uppenbarligen inte Moderaternas kulturminister sig om. På en middag på måndagskvällen, 25 maj, sade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att hon är glad åt Pirate Bay-domen. Och då handlar det dessutom om en dom som inte vunnit laga kraft, som ska upp till hovrätten och som dessutom med största säkerhet kommer att göras om då domaren uppenbarligen varit jävig.
Journalisten Adam Svanell var på plats på festen och berättar om ministerns klavertramp.
Ur Svanells blogg:
Carl Bertil Agnestig fick stående ovationer när han mottog ett stipendium, Olle Ljungström sjöng från sin rullstol och konferencier Timo Räisänen kämpade intensivt för att få stå i centrum. SKAP lyckades även lura gästerna att mitt under middagen göra ett ställningstagande i fildelningsfrågan. Till tonerna av “Sjösala vals” sjöngs en klämkäck snapsvisa där textraden “vi ställer oss bakom STIM-modellen” hade smugit sig in.
Kanske inspirerade denna lilla sång Lena Adelsohn Liljeroth. När kulturministern höll tal en stund senare flikade hon nämligen in en kommentar om årets mest uppmärksammade rättsfall: “Det här kanske inte uppskattas av vissa, men jag var en av de som gladdes över domen i Pirate Bay-målet.”
Nu är det ju inte direkt förvånande. Kulturministern och hennes partikamrater har väl historien igenom gärna lierat sig med de ekonomiskt starkaste krafterna och ser väl lag och ordning mer som ett redskap för att upprätthålla makten än för att ge skydd åt alla medborgare. Och när jag ser hur hennes partikamrater röstat i EU-parlamentet när det gäller olika lagar som kränker integriteten är det väl rätt uppenbart på vems sida det partiet står. Här kan ni se hur alla svenska EU-parlamentariker röstat.
Tyvärr rätt deprimerande statistik. Det är inte många svenska partiers företrädare som kan säga att han/hon stått upp för integriteten.
Och en ny attack är på gång mot Sverige från EU:
Redan hösten 2007 skulle EU-länderna ha infört obligatorisk loggning av uppgifter om hur medborgarna kommunicerar med varandra. I Sverige har den kontroversiella lagen gång på gång skjutits upp och nu har EUs tålamod tagit slut.
Kommissionens beslut att stämma Sverige inför EG-domstolen för det sena införandet kan medföra böter i mångmiljonklassen. En fällande dom skulle dessutom innebära att Sverige stämplas som ett land som inte följer EU-reglerna.
Loggningslagen har sin grund i EUs datalagringsdirektiv. Medlemsländerna är därmed tvingade att införa övervakningen. Grundkraven innebär bland annat att uppgifter om vem som kommunicerar med vem via internet eller telefoni ska lagras i minst sex månader och lämnas ut till brottsbekämpande myndigheter för att användas vid utredningar. Dessutom ska loggar som kopplar samman abonnenter med ip-nummer sparas.
Relaterat: Sveriges Radio om kulturministerns öppna stöd för den jävige domarens domslut.
Handelshorisont har också bloggat om detta: En kulturminister mindre
Vänsterpartiets Erik Josefsson har bloggat om EU-stämningen mot Sverige
Läs även andra bloggares åsikter om rättegång, kultur, moderaterna, kulturminister, pirate bay, upphovsrätt, datalagringsdirektivet, EU-val, politik, samhälle
[…] bloggar: Mellan ytterligheter, Kulturbloggen, Jakobs blogg, Bloggen Bent och Umeå […]