Carol
Betyg: 4
Visas på Stockholms filmfestival, ordinarie biopremiär 25 december
Cate Blanchett och Rooney Mara imponerar i en av årets snyggaste filmer. Carol, som bygger på Patricia Highsmiths när den skrevs kontroversiella roman The Price of Salt, handlar om en omöjlig kärlekshistoria där de lika stilistiska som konservativa miljöerna från 50-talets New York ständigt gör sig påminda.
I filmens öppningsscen ser vi en charmig man med hatt kliva in på en bar i typisk 50-talsstil. Du tror att han ska spela en viktig roll i berättelsen, men så zoomas kameran ut och vi får se två enigmatiska, men ack så uttrycksfulla kvinnor sitta vid ett bord. Vi vet ännu inte vad som har hänt mellan dem, men likt en tavla väcker bara bildsekvenserna i sig så många tankar.
Therese, som spelas av Rooney Mara, har precis flyttat till Manhattan. Hon är ung och osäker på vad hon vill göra av sitt liv. Hon låter sig ofta ryckas med i andra personers infall, så det är ofta svårt att avgöra vad som försiggår i hennes huvud. Men hennes karaktär växer på en allteftersom, det står snart klart att hon har mycket djup och är på väg att blomma ut till en ny människa. Kanske gör Mara sin bästa rollprestation hittills.
Hon bor med sin pojkvän som vill resa iväg till Europa, och drömmer om att bli fotograf. För att ha råd med hyran jobbar hon extra som ett butiksbiträde. Några dagar innan jul kommer Carol, som spelas av Cate Blanchett, in för att köpa en present till sin dotter. De träffas bara kort, men kan inte sluta tänka på varandra.
Carol, å andra sidan, håller på att skilja sig med sin man och kämpar för att få behålla vårdnaden för sitt barn. Precis som i Blue Jasmine passar Cate Blanchett perfekt i rollen som en trasig kvinna från de högre samhällsklasserna. När de inleder en relation äventyrar de båda liven de levt fram tills dess.
I en av förra årets filmfestivals starkaste filmer, Wild, fick vi se Reese Witherspoon i rollen som resande kvinna. I år är det Cate Blanchetts tur; i Carol flyr hon undan ett konservativt samhälles dömande blickar. Men filmen blir aldrig kontroversiell för sakens skull, utan har en fängslande berättelse med bra rollprestationer (jag skulle inte bli förvånad om både Cate Blanchett och Rooney Mara får Oscars-nomineringar för bästa huvudroll), snyggt foto och 50-talsmiljöer att förlora sig i. En kul bonus är att även Sleater-Kinneys Carrie Brownstein, som just nu är aktuell med sin memoar Hunger Makes Me a Modern Girl, gör ett kort gästspel.