– Nu har vi sett att Europaparlamentet har makt och att det spelar roll att man röstar och vad man röstar på.
– Med anledning av resultatet i dagens omröstning oroar jag mig. Den svenska moderatledda regeringen kommer ha inflytande i frågan under det svenska ordförandeskapet och Moderaterna har motsatt sig dagens beslut. Vi vill ha en rättssäker process, ingen ska kunna stängas av från Internet utan en korrekt rättsäker prövning.
Ovan nämnda är citat från Lena Hallengren, som tidigare var skolminister i s-regeringen.
Det är viktigt, viktigt, viktigt att alla inser hur stor betydelse EU-valet har.
EU-parlamentet tar beslut som påverkar allas vårt liv.
Telekompaketet som var uppe till en delomröstning idag fick ett oväntat resultat. Det röstades inte igenom i sin helhet. Men det är långt ifrån någon seger. Jag tycker det Lena Hallengren säger borde få alla som röstar i EU-valet att tänka sig för. En röst för Moderaterna innebär en röst för mer övervakning av medborgare.
Men hur Hallengren kan tala om att det ens är möjligt att stänga av någon från internet med en korrekt rättsäker prövning, det förstår jag inte. Hur går det till att stänga av någon från internet? Hur är det möjligt att göra korrekt och rättsäkert? Ska den som blir avstängd från Internet få en skylt fastskruvad på sig där det står: ”Avstängd från Internet”?
Lite olika röster från den omtumlande dagen:
Vad var det egentligen som låg bakom den dramatiska vändningen när EU-parlamentet röstade om telekompaketet tidigare i dag, onsdag? Enligt källor till DN.se föregicks händelseutvecklingen av ett kaotiskt gruppmöte så sent som på tisdagskvällen. Dessutom har parlamentarikerna utsatts för stora påtryckningar utifrån.
Lustigt formulerat. Som om det är fult att försöka påverka politiker? Är det inte det som kallas att bry sig om samhällsutvecklingen? Är det inte vad vi vill med en demokrati, att människor försöker påverka samhällets utveckling?
Det blev inget ja till telekompaketet idag. Efter stor dramatik beslutade Europaparlamentet att frågan ska gå till förlikning med ministerrådet – något som innebär att sista ordet ännu inte är sagt.
Här förklarar Svenska Dagbladet lite närmare vad som beslutades egentligen dagen då EU-parlamentet sade nej till Telekompaketet.
Reaktionerna är blandade efter att EU-parlamentarikerna oväntat röstade ner kompromissförslaget om telekompaketet. Henrik Hansson som är politisk sekreterare hos infrastrukturminister Åsa Torstensson är besviken medan Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet är mycket glad.
– Det här är en seger för demokratin, säger han.
För att nu försöka kommentera detta under ordnade former…
Att tillägg 138 (om att fildelare inte skall kunna avstängas från internet utan föregående domstolsprövning) gick igenom – det är en seger, ingen tvekan om saken. Kompromissen hade kanske gått att leva med. Men originalet är bäst.
Men med tanke på att vi har moderaterna som styr nu och med tanke på hur flera moderater röstade i omröstningen så lär det inte hända något revolutionerande nästa omröstning heller, tyvärr.
Dessutom har vi ACTA kvar att hotas av, som verkar vara så jävla dåligt att det fortfarande måste hemlighållas …
Fler relaterade artiklar:
Expressen, Aftonbladet samlar bloggvärldens kommentar, Aftonbladet
Fler relaterade bloggar: Maria Ferm och Tommy K Johanssons blogg.
Andra bloggar om: EU, Telekom, integritet, Storebror, politik, moderaterna, samhälle
mike säger
Avstängning från internet ,, vilken Bullshit.
Rätt att förneka din rätt och betala räkningarna och hålla kontakten med anhöriga.
Vet du vad .
Knu–a politiker deras mammor och familjer, familjernas vänner och vännernas vänner.
F hela regeringen vaddå demokrati.
Spottar på dem asen.