Klas Östergren är en högaktuella författare i Sverige denna höst. Han har släppt en ny roman, Twist, och han hans genombrottsroman Gentlemen har filmatiserats och går upp på biodukarna i höst – och dessutom tar han plats i Svenska Akademien i år. Han är självklart en av de författare som dyker upp i många seminarier och författarsamtal på scen på Bokmässan i Göteborg. På Svenska kyrkans ambitiösa scensatsning i år (med namnet ”Se människan”) samtalade Klas Östergren på fredagen den 26 september med Maria Ottensten, präst i örgryte i Göteborg.
Twist utspelar sig i Stockholm i slutet av 1980-talet och skildrar en vuxen man som tänker tillbaka på vissa upplevelser i sitt liv, händelser som han lämnat obearbetade.
– Det är väl ett ganska vanligt upplägg på en berättelse, säger Klas Östergren. Jag har väl skrivit flera böcker med liknande uppslag, om att möta och ta itu med upplevelser i sitt förflutna.
Han berättar att hans genombrottsroman, Gentlemen, på ett sätt var ett misslyckande.
– För mig handlade den om några människor som inte får plats i samhället och som försöker upprätthålla ritualer för att undvika hotet av den moderna tiden och sedan går de under. För mig var det en tragedi jag skrivit. Men den togs emot av många läsare som en komedi. Jag mötte många som sade: ”Vilken rolig bok du skrivit”. Lite konstigt att ha stor framgång med ett fiasko.
Maria Ottensten frågade hur det hade känts för honom att läsa om sin roman så här många år senare för att kunna göra ett filmmanus av den.
– Jag var ganska motsträvig och trodde varken att det var möjligt finansiellt eller tekniskt att göra filmprojektet, berättade han.
– Jag sitter inte annars och läser mina gamla böcker. Jag gjorde det med viss fasa, sade Klas Östergren.
Han påpekade att han tycker det är viktigt att vara snäll mot sig själv vid sådana tillfällen.
– Jag fann en viss generös iver hos den här unge författaren som skrev Gentlemen. Nu efteråt tycker jag att den har många olika uppslag i sig som kunde blivit fyra-fem romaner av.
25 år senare, efter att Gentlemen gavs ut, fick Klas Östergren för sig att skriva en fortsättning, vilket blev romanen Gangsters. Både den och Gentlemen har han skrivit om till film.
Maria Ottensten berättade att hon också läst om Gentlemen på senare tid.
– När jag var ung och läste den tyckte jag också den var rolig, men nu när jag läste om den upplevde jag den som mycket mer sorglig, berättade hon.
– Ja, boken är densamma men du är annorlunda nu, menade Klas Östergren. När vi nu är vuxna är vi ute efter andra värden i livet och anar att man inte kan leka bort sina dagar som är kvar.
På ett plan upprepar Twist en del ur Gentlemen.
– Ja det finns många beröringspunkter, medger Klas Östergren. De har bara inställt sig, jag har inte suttit och tänkt att det skulle bli det. Det har bara ramlat ned på plats och känt fullständigt självklart. Det hade varit att begå någon slags våld på berättelsen att ta bort det som så självklart kom.
I Twist är det tre huvudberättelser som twistar sim om varandra och inuti dem är flera små pytteberättelser inlagda.
– Två av historierna har jag burit i huvudet i många år och inte vetat vad jag skulle göra med dem, berättade Klas Östergren.. Skulle de bli långa noveller eller ingå i något annat? Så kom den tredje berättelsen där de andra två kunde ingå och allt föll på plats.
De tre huvudberättelserna i Twist är berättelsen om pojken, flickan och båten och berättelsen om jakten på en historisk teaterman och en rysk gasledning. En osannolik kombination som ändå visar sig ha en självklart samband.
Huvudmannen i romanen är en man utan namn, ett jag. Är jaget du? frågade Maria Ottensten.
– Vem ”jag” är nu är inte så viktigt. Romanen bygger på upplevelser och minnen jag gått och burit på och det kändes dumt att maskera berättaren och göra till en person som ser helt olik ut mig. Nej, jag orkade inte bemöda mig om det för det är så totalt oväsentligt. Vi behöver inte vara så mycket om hans namn och situation nu. Det som är viktigt är det han upplevt.
I romanen får vi följa berättaren hur han steg för steg kommer nära en sanning. Men det finns en annan karaktär i boken som egentligen är ännu viktigare än jaget.
– Där finns en kvinnlig huvudperson som är betydligt mer intressant än jaget, menade Klas Östergren. Hon är död redan från första sidan och vi får följa hennes liv på olika sätt. Vi vill vill att hon ska klara sig, fast vi vet att det är som med vårt eget liv, det tar slut. Jag vill utmana läsarens välvilja och läsintresse.
Titeln, Twist, kan tolkas på flera sätt. Det är en historia som twistar sig fram men så finns där en stark berättelse om när den unge berättaren lyssnar på radion tillsammans med sin familj och får höra Beatles låten ”Twist and Shout” och hela familjen börjar twista, dansa.
– Det bygger på en sann upplevelse, berättade Klas Östergren. Vi lyssnade på radion en lördags eftermiddag och plötsligt kom den låten med John Lennons raspiga hesa röst. Vi unga undrade hur våra föräldrar skulle reagera, om de skulle plocka undan radion men så började alla dansa. Det slutade med att pappa stod och tvistade med oss och vi insåg att det här skulle bli ett kul decennium.
Twist var som ingen annan dans, konstaterade Klas Östergren.
Beskrivning av dansen twist i boken kan vara en beskrivning av livet, det kanske är som i dansen, vi slingrar oss om varandra utan att komma någon vart.
Foto här nedan: Nadja Hallström
Relaterat:
Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.