Svenskarna köper mer film och dataspel sedan antipiratlagen Ipred trädde i kraft. Det vittnar branschpersoner om, och talar om ökningar på uppemot 30 procent. Sägs det. I DN, till exempel.
Det går inte att låta bli att fundera på hur trovärdiga medierna är, när de ena stunden kan kalla politikers bloggar för fiasko trots att två tredjedelar får kommentarer.
Om jag vore den reportern som skulle skriva om detta skulle jag verkligen kräva ordentliga siffror för att lita på en part i målet, som i det här fallet butikerna.
Fast visst, det är väl inte alls otroligt att en och annan person köpt en film eller hyrt, istället för att ladda ner den. Men att det skulle rädda branschen, det tror jag inte på.
Jag för min del tycker att det är viktigt att de som skapar något kan få inkomst på det. Absolut.
Att vara i studion och skapa musik kostar pengar för en musik. Att göra filmer kostar ännu mer pengar.
Men en lag som ipred blir inte ett dugg bättre för att det ger några kronor mer till videouthyrare.
I Frankrike ville presidenten kunna stänga av personer från Internet ifall de fildelar. Nu har kulturministern där tydligen hotat att avgå ifall HADOPI inte går igenom.
Anaïs bloggar om detta:
Kulturministern avgår om HADOPI inte går igenom, Carla Bruni vänsterprasslar med pirater och Sarko kräver diciplin!
Opassande kommenterar nyheterna om att ipredlagen fått fart på försäljningen:
Ipred är en skitlag även om någon tjänar på den
Det dyker upp en del artiklar där det sägs att legala tjänster har ökat sin omsättning efter att Ipred-lagen trädde i kraft. Något har stört mig med den rapporteringen. Att hacka på det får en att framstå som lätt missunnsam men jag måste ställa frågan:Om nu några säljställen ser ett uppsving — blev det då värt att dra igenom rättsosäkra lagar? Ska vi förvänta oss fler tvingande lagar för att enskilda industri-intressen ska få sälja mer?
Hade det kanske varit ett alternativ att fundera över, när allt kommer omkring, för de stackars varvsarbetare i Kockums som fick finna sig i att förlora sina arbeten? Eller att tekoindustrierna fortfarande hade kunnat leva kvar?
Hon sätter fingret på en springande punkt. Varför har vissa industrier så stor makt att lagstiftarna världen över är beredda att skapa integritetskränkade lagar för att rädda just deras industri?
Jag tror dessutom att den här uppgången för gammal teknik är högst tillfällig. Som SVD berättar:
En enkel internetjänst gör det möjligt för fildelare att få en varning om ens IP-nummer dyker upp i domstolen.
Sajten, som bygger på ett nätverk av frivilliga, har vuxit explosionsartat.
Fildelning kommer inte att försvinna. Vad som behövs är lagliga alternativ med rimliga prisnivåer. Och ska cd-skivorna finnas kvar måste de ha något extra att erbjuda, ett mervärde och priset måste sänkas.
Relaterat:
Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, Farmorgun, Christer Magister, Berinder
Andra bloggar om: ipred, upphovsrätt, ekonomi, medier, piratsajter, Opassande
Eftersom upphovsrättsindustrin är mån om att visa att den nya lagstiftningen funkar tar jag deras siffror med en nypa salt. De har dessutom ljugit om sina förluster. Du gör rätt i att vara skeptisk, Rosemari.
härligt att människan blir hederlig igen och betalar för sej: om någon tid kommer även dom illegala fildelarna ha svalt sin säregna stolthet och kanske litegrann i smyg inse att dom gjorde så himla fel mot upphovsrättsinnehavarna när dom laddade ned utan att fråga
heja kulturen heja framtidens kultur heja den hederliga människan: nu blir det vår igen och roligt