Klyftan mellan vanliga människor och beslutande politiker är en fara i demokratin och den göder politikerföraktet. Nu har i alla fall politiker i den franska nationalförsamlingen visat ryggrad och röstat nej till det huvudlösa förslaget att fildelare skulle stängas av från Internet.
Att förslaget överhuvudtaget lagts fram är tyvärr ett hemskt bevis för att demokratin är något vi måste kämpa för om och om igen.
Och tyvärr kommer ju de korrupta personer inte att ge upp. Ja ni vet de som hellre tillgodoser en kapitalstark grupp som inte vill anpassa sig efter ny teknik än skyddar de enskilda människors rättsäkerhet.
Aftonbladet:
Det franska parlamentet har röstat nej till en föreslagen lag mot fildelning. Men president Sarkozy, som lovat att stoppa fildelarna, kommer igen med ett nytt förslag.
Lagförslaget var betydligt mer drastiskt än den nya Ipredlagen i Sverige. Om den franska lagen gått igenom skulle fildelare som utbytt upphovsrättsligt skyddat material ha fått sin internetuppkoppling stängd efter två varningar.
Så det går ju inte att blåsa faran över. Men ändå. Det är skönt att se att det finns politiker som inte köper allt som storägarna inom film-, musik- och spelbranschen domderar om.
Dessutom: hur skulle en sådan lag se ut? Ska en person ha en stor skylt på sig där det står “Avstängd från Internet”. Vem skulle annars stoppa dem från att gå in på ett Internetcafé eller besöka en kompis som har en dator.
Som politiker gjorde i Frankrike borde de svenska ha gjort när det gäller Ipredlagen.
Hax berättar om ett fall där ett företag försöker missbruka Ipred:
Det är ett företag i Småland som vill använda IPRED-lagen efter ett dataintrång där företagshemligheter hamnat på avvägar. (Vilket borde vara en fråga för polisen.)
Räkna med fler och olika slags missbruk framöver av ipredlagen.
Calandrella skriver om hur det franska lagförslaget strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna:
Lagen bryter helt klart mot artikel 11 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Kulturministern har nämligen sagt att den som får en felaktig anklagelse riktad mot sig skall bevisa sin oskuld genom att skicka in sin hårddisk. Läs det igen. Den som får en felaktig anklagelse riktad mot sig skall bevisa sin oskuld genom att skicka in sin hårddisk. Bevisa sin oskuld. Bevisa sin oskuld. I Frankrike. År 2009. Det är inte rättighetsinnehavarna som skall bevisa den anklages skyldighet (vilket det är ytterst tveksamt om de överhuvudtaget skulle kunna, då IP-nummer och skärmdumpar är sämst som bevismaterial). Det är den anklagade som skall bevisa sin oskuld.
Ju mer makthavarna tar beslut som går emot folkets sunda förnuft, desto mer ökar politikerföraktet. Och det är inte bra. Några måste ta på sig uppgiften att vara folkvald och sitta i beslutande organ. Alla kan eller vill inte göra det. Men om de går emot folket föds och göds politiker föraktet. En återhämtare mot det utbredda politikerföraktet kan den franska nationalförsamlingens nej till den idiotiska lagen vara.
Relaterat:
Svenska Dagbladet, Rick Falkvinges blogg, Metro, Mårtensson och Sådd bland tistlar, DN1 och DN2 och Sydsvenskan.
Andra bloggar om: ipred, hapodi, Frankrike, politik
När kapitalägarna vill något brukar de få igenom det i sinom tid -tyvärr