Umeå är årets kulturhuvudstad i Europa och kandiderade även till Europas miljöhuvudstad. Almedalen bjöd på ett seminarium om Umeås framfart som den växande kulturstaden. Medverkande var Albert Edman, chef för stadsutveckling och hållbarhetsfrågor och Lars Westin, föreståndare för CERUM, båda verksamma i Umeå.
På det sommarvänliga Burmeister restaurang blåste vindarna omkull de stora skyltarna Business Arena har satt upp. Det har precis blivit klart att Ljubljana i Slovenien knep platsen som miljöhuvudstad i år. Albert Edman var nöjd ändå. Sedan Umeå blev kulturhuvudstad har de fått 20% fler besökare och till 2015 hoppas han på 80 000 nya medborgare.
Umeå har haft 126 år på sig att bygga upp den stad som en gång brann ner en midsommarnatt. I dag är det en stad präglad av en stor ödmjukhet inför omvärldens syn på Umeå. Att just Umeå håller på att växa sig till en kulturell stad tror Westin beror på de många rörelser som alltid har funnits i Umeå. Starka subkulturer som veganrörelser, nykterhetsrörelser och politiska rörelser har lett till en stad som har högt i tak och där förbund är en naturlig del av det vardagliga livet.
Edman berättar om hur Umeå har blivit en förebild för andra städer i Europa, hur utbyten och studiebesök sker både från den egna sidan, men också från nyfikna kulturengagerade.
”Jag säger inte att vi gör rätt, men vi gör ganska intressanta grejer”, säger han. Bland annat har fokuset på kvinnor stått högt i kurs i år. Turister kan ta en sightseeing-tur med buss genom Umeå, där guidningen sker ur ett genusperspektiv.
Westin berättar om det starka fokus som alltid legat på Umeå som en stad med naturresurser, och den annorlunda stadsutveckling som skett.
”Ett stagnerat samhälle är svårt att få igång”, säger han och menar på att det är orsaken till Umeås stora tillväxt, varför de aldrig står still.
Staten får sig en liten känga av Edman som är för en statsledning som genomför ett lagom mått av förändring, inte den passivitet inför den framtida hållbara utveckling han tycker finns i dag.
Det är mycket kvar för Umeå att jobba med. Både Edman och Westin visar prov på självkritik, men de har båda visioner som de strävar efter.
”Jag vill att Umeå ska vara en stad som omfamnar allt. Det är många byggklossar som krävs, men i en global värld funkar kultur”, avslutade Albert Edman.
Text och foto: Cecilia Rådén