Serien Watchmen är legendarisk i serievärlden och kommer så att förbli. När serien Watchmen skriven av Alan Moore och tecknad av Dave Gibbons kom ut 1986 i 12 delar, förändra den superhjälteserien för alltid.
För någon som har gillat serien sedan den kom ut, är det med blandade känslor som jag ser filmen, vad har ändrats och kommer filmen att vara trogen sin förlaga? Regissören Zack Snyder som gjorde seriefilmen 300 för ett par år sedan riskerar mycket med den här filmen, men lyckas förvånansvärt bra.
Både serien och filmen bygger på antagandet att maskerade superhjältar fanns på riktigt under 1930-talets Amerika. Från denna relativt enkla inledning börjar en mycket intressant historia där USA bland annat vann vietnamkriget, och Richard Nixon fortfarande är president, har världens historia förändrades drastiskt till något annat.
Filmen tar sin början 1985 i New York där efter omfattande kravaller på 70-talet superhjältar förbjudits att verka. På den världspolitiska scenen finns även det kalla kriget och sovjetunionen mobiliserar för det kommande storkriget.
Endast en brottsbekämpare finns kvar, den sociopatiska Rorschach (Jackie Earle Haley) som sprider skräck bland New Yorks undre värld.
Filmens egentliga handling tar vid när en av de ursprungliga superhjältarna the Comedian (Jeffrey Dean Morgan) från 30-talet mördas brutalt av en okänd förövare. Det är nu som pusseldeckaren tar sin början med många återblickar och växlande perspektiv från de olika inblandade.
Mordet på the Comedian utvecklar till något mer, i ett mardrömslikt New York följer vi Rorschars väg för att lösa mordgåtan. I sitt enmanskorståg för nysta ut vad som hänt möter han upp alla sina gamla kollegor som alla har gått olika vägar.
Den mest framgångsrike av de gamla hjältarna är Ozymandias (Matthew Goode) som numera försörjer sig på sig att vara en av USA:s största entreprenörer, där han säljer allt från actionfigurer till att ha ett stort medieimperium. (Matthew Goode som sågs senast i Brideshead Revisited lyckas godkänt att gestalta Adrian Wiedt/Ozymandias.)
Endast en superhjälte finns med superkrafter Dr Manhattan (Billy Crudup), vars förmågor att manipulera atomer gjort honom näst intill gudomlig och även alienerad honom från mänskligheten.
Silk Spectre (Malin Åkerman) och Nite Owl (Patrick Wilson), som jämfört med de andra är något av medelsvenssons av de maskerade brottsbekämparna, slår sig samman med Rorschach för att hitta mördaren.
I samma anda som de nya Batman filmerna, är det en våldsam film. Våldet är utstuderat och brutalt och är nära det som förekommer i serien.
Jag imponeras även av hur detaljerna i filmen lyckas att återge ett fiktivt New York som den gestaltas i serien.
Förutom den postmoderna inslagen, har Watchmen även en viktig diskussion vad är det som skapar och driver en hjälte. Är det för att bekämpa brott eller många gånger för att rädda sitt eget ego? Den dekonstruerade bilden av den amerikanska superhjälten ger ingen positiv bild till vilka tankar som styr dem.
Alexander Sanchez
Detta är en av Kulturbloggens två recensioner om samma film. Här är den andra recensionen.
Fler recensioner:
Svenska Dagbladet, Expressen, Attityd.nu, Aftonbladet, Musiclovers, Film.nu.
[…] Mordet på The Comedian utvecklar till något mer, i ett mardrömslikt New York följer vi Rorschars väg för att lösa mordgåtan. I sitt enmanskorståg för nysta ut vad som hänt möter han upp alla sina gamla kollegor som alla har gått olika vägar. Kulturbloggen […]