Några av bloggarna som brukar stå i bloggdebattens frontlinjer (Sanna Rayman, Mymlan, Erik Laakso och Emma Opassande) samlades hos Aftonbladet (Sanna Rayman, Mymlan, Erik Laakso, igår och spelade in en liten debatt där de diskuterade blogg- vs. gammelmediaetik med kvällstidningens Kalle Jungkvist och Jan Helin. Samtalet sänds i webb-tv.
Emma på bloggen Opassande var en av dem och hon reflekterar kring detta:
Det starkaste intrycket jag tar med mig därifrån emellertid, är att den digitala debatten är mainstream nu. Det går inte att komma ifrån att det blir mindre och mindre kontroversiellt att vara “fri åsiktsbringare” vilket räckte för att vara kontroversiell för inte alls så länge sedan.
Visserligen finns det fortfarande små strömmar av motstånd lite varstans, men i stort är det slaget förbi.
Jo, på något vis tycker jag Emma satt fingret på något som håller på att ske nu.
På något vis känns det som om bloggvärlden och dess debatt och dess diskussioner sugits upp i gammelmedierna och liksom kramats ihjäl.
På gott och ont. Mymlan är numer ansvarig för Aftonbladets Bloggvärldsblogg. Det är kul att en journalist som etablerat sig så starkt inom bloggvärlden och med sådan koll på utvecklingen inom sociala medier som Sofia Mirjamsdotter plockats upp av Aftonbladet. Aftonbladet är överlag allra mest på hugget med att samarbeta med bloggvärlden i jämförelse med övriga gammelmedieredaktioner.
Mymlan är en av flera bloggare som på olika sätt nu sugits upp av gammelmedier. Detta är spännande, hur bloggvärldens debatt och diskussioner återges och speglas av gammelmedierna. Ett annat exempel är DN:s nya design som ser ut som en gruppblogg.
Jag tycker mig ha märkt att det bredvid DN:s och SvD:s artiklar samlar allt färre länkande blogginlägg. För jag tror att en många bloggare som brukade synas den vägen nu skriver via Newsmill och på så sätt får ut sina opinionsbildande artiklar – och därmed har de inte längre så stort intresse av – eller helt enkelt inte tid för – att blogga i egna bloggen och länka till DN-artiklarna.
Jag tycker Emma har satt fingret på något som håller på att ske, en förändring som är på gång just nu. Bloggvärlden är inne i en stor förändring nu. Visst är det så.
Att saker och ting förändras är sunt. ”Panta Rei” sade en vis grek en gång: vilket betyder ”allt flyter”. Rent vetenskapligt är det ju så: cellerna förändras ständigt. Och så är det med livet och samhället och oss själva. Så det är inget att vara rädd för. Det är meningslöst att klänga sig fast vid det gamla utan det är bara att hänga med i förändringen.
Men samtidigt känns det lite tomt. Det känns som om gammelmedierna kramat ihjäl bloggvärldens rebeller.
En annan förändring är nog att gruppbloggande kommer med stormsteg. Att upprätthålla och uppdatera en blogg i ur och skur och dra besökare kräver tid och engagemang. Kulturbloggen har mer och mer utvecklats åt det hållet. Det har dykt upp flera kulturbloggare som vill vara med här. Och jag tror att Kulturbloggen kanske är på väg att utvecklas till en slags community-blogg. Kanske.
Undrar förresten om Expressen äntligen kommer att ta upp kampen med Aftonbladet om att vara bra på det där med samverkan med bloggvärlden? Expressen har ju fått en ny chefredaktör, Thomas Mattsson, och han skriver själv om det i Expressens bloggverktyg:
Idag utsågs jag till ny chefredaktör för Expressen och ansvarig utgivare för Expressen, GT och Kvällsposten. Beslutet fattades av styrelsen, och innebär ett övergripande ansvar för alla våra publicistiska verksamheter.
Det är hedrande att ta vid där så många tidigare har gjort så mycket. Omvärlden förändras, och vi med den. Expressen kommer att fortsätta tala med en liberal röst, men i fler tonlägen.
Expressen är en klassisk kvällstidning som uttrycker sig i klarspråk, men vi behöver inte alltid skrika. Vi kommer istället föra fler samtal – via exempelvis bloggar, mikrobloggar, nanobloggar. Vi kommer också, mer än tidigare, att göra det i den tryckta tidningen.
För övrigt önskar jag att många, många fler bloggare skrev om de odrägliga förhållanden som råder hos världens mp3-tillverkare, som DN rapporterar om:
Som en del av projektet Make IT fair har den Hongkongbaserade organisationen Sacom intervjuat arbetare vid ett flertal speltillverkare, och bilden som växer fram i rapporten är förfärande. Minimilöner som man inte kan leva på, otrygga anställningar, böter eller bestraffning för minsta förseelse är vad som gäller för de anställda.
Den som vill gå på toaletten måste ha tillstånd och får ett särskilt kort av arbetsledningen. Ofta finns bara ett sådant kort för upp till 100 arbetare.
Normala arbetspass är på 11 timmar.
En SSU-blogg har tagit upp det. Men alla de teknikbloggar som gärna tar upp frågor kring ipod och iphone och andra kul små apparater, verkar inte alls bry sig. Alla vi i västvärlden är väl på något sätt beroende av andra delar av världen och vi kan köpa apparater till billigt pris och vi kan leka med våra bloggar, just för att de är underbetalda där borta.
När nu bloggvärlden alltmer kramas om av gammelmedier: vad betyder det när det gäller klyftorna mellan människor i väst och övriga världen? Kommer vi bloggare att rätt mycket nonchalera detta problem, liksom gammelmedierna till stor del gör?
Relaterat:
Bloggvärldsbloggen och Erik Laakso.
Andra bloggar om: medier, webb-tv, debatt, Aftonbladet, Opassande, Erik Laakso, Expressen, Mattsson
MYCKET intressant vinkling. Jag kan inte säga om det är så eller inte, men tanken har faktiskt inte slagit mig, men nu när jag läser ditt inlägg, fick jag något att fundera på…!