Det mest frustrerande med böcker är att det finns så mycket som man skulle vilja läsa. Med de tusentals titlar som ges ut varje år finns det inte en chans att läsa allt. Nedan kommer ett urval av bra böcker som vi i Kulturbloggens bokredaktion har läst under 2012.
En av de bästa böckerna som jag själv läst är Havsmannen av Carl-Johan Vallgren.
Boken handlar om 15-åriga Nella och hennes 13-åriga bror, Robert. Syskonens pappa sitter i fängelse, mamman super och Robert mobbas i skolan. Det är en mörk skildring, men trots allt elände håller Nella sig flytande och söker ständigt nya lösningar.
En bit in i romanen dyker Havsmannen upp. Fångad och plågad av människorna behöver även han Nellas hjälp till att börja med, men till slut blir det han som offrar sig för Robert.
Havsmannen är en obehaglig studie i mobbingens väsen. Vallgren sätter fingret på det oresonliga hat som tycks väckas hos människor när de möter svaghet och hjälplöshet. Samtidigt är boken en skildring av kärlek mellan syskon, om att ställa upp för varandra och om att inte ge upp.
En annan bokpärla under året är den självbiografiska romanen Min mors tystnad av Lizzie Doron.
Lizzie Dorons barndom i Tel Aviv på 50- och 60-talet präglades av hennes frånvarande far och Lizzies obesvarade frågor till sin mor. Min mors tystnad växlar mellan Lizzies barndom och nutid, då hon träffar sina gamla barndomsvänner mestadels i samband med begravningar. Gåtan om Lizzies far uppehåller henne fortfarande.
Långsamt börjar sanningen om fadern uppdagas för henne. Samtidigt som Lizzies gåtfulla minnen börjar få en förklaring klarnar bilden av de andra i kvarteren, de som hon såg som de vanliga familjerna. Alla hade de sina hemligheter – hemligheter som alla på något sätt var kopplade till Shoah (Förintelsen) och som påverkar hur de lever sina liv än i dag.
Några andra böcker från årets utgivning som Kulturbloggens skribenter rekommenderar:
Den Tomma Stolen av J.K. Rowling
Harry Potter-författaren J.K. Rowlings debut som vuxenförfattare är en mörk saga om vår tid som framför allt handlar det om de utsatta barnen. Det är en vuxenbok som väcker bokslukaren i mig, det går inte att slita sig från berättelsen. Den är så stark och jag vill både gråta och skrika och jag vill göra något för att förbättra världen, för att barn ska bli sedda.
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg
För att den gett mig nya insikter, bland annat den att lyckliga slut sällan blir till i en välmenande men oförstående omvärld, och att bokens vackra och gripande språk gör läsningen njutbar.
Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling
För att den är spännande, välskriven och tänkvärd – hur formas människan av sina upplevelser och sammanhang, hur skapas historien?
Bara du finns av Jenny Holmberg
Boken sjuder av liv och vi kommer väldigt nära de olika huvudpersonerna. Det handlar om mänskliga relationer och om familjehemligheter som bygger skuldmurar och gnager sönder tilliten, men också om möjligheten att göra sig fri från destruktiva minnen och om kärlek som läker sår.
Död kompis av Simon Gärdenfors
En underbart välgjord och vackert sorglig serieroman som handlar om tiden före och efter då Simons bästa vän gått bort.
Drömbokhandeln av Laurence Cossé
En drömbokhandel startas i Paris med böcker valda av en hemlig kommitté. Bokhandeln blir en succé men sedan händer saker som ingen kunnat ana.
Jellicoe Road av Melina Marchetta
En av årets bästa ungdomsböcker, att läsas såväl av ungdomar som av vuxna.
Svarta havet av Kéthévane Davrichewy
I berättelsen får man följa Tamouna på hennes 90-årsdag. En vacker kärlekssaga om att inte alltid kunna välja, utan göra det bästa av det liv man inte alltid är med själv och väljer.