En blogg på stort fokus på integritetsfrågor blev årets politiska blogg.
Bloggen Bent har för tredje året arrangerat omröstningen Årets politiska blogg. Vinnare 2008 blev HAX – Henrik Alexandersson.
HAX har varit en av förgrundsgestalterna i kampen mot FRA-lagen och Ipred-lagen. När skandalen avslöjades att FRA hade en hemlig lista på vilka personer de övervakat utan tillstånd var det Henrik Alexandersson som snabbt lade upp listan på sin blogg, trots att han fick ta emot hot från FRA-chefer att han skulle bli åtalad.
Att en av de ledande bloggarna i kampen mot FRA-lagen, Ipred-lagen och andra integritetskränkande lagar skulle bli Årets Politiska blogg var både väntat och välförtjänt. Det var under denna kamp som begreppet ”bloggbävning” myntades och traditionella medier och allmänhet fick ordentligt upp ögonen för vilken betydelse bloggar kan ha i den politiska kampen.
Erik Laakso var rösträknare och redovisar resultat och drar en del slutsatser:
Och vinnaren är:
Henrik Alexandersson HAX. Som den som på ett ytterst aktivt sätt lyft upp integritetsfrågan till en större fråga än enbart en fråga för en begränsad bloggsfär. För andra året i rad knep Blogge Bloggelito andraplatsen. Liksom förra året så var bloggelito hårt engagerad i den fråga som slutligen lyfte fram slutsegraren. Förra året som tvåa efter Isabella Lund då den dominerande frågan om prostitutionsdebatten och i år då frågan handlat om integritet.
Fyran Marie “Emma-Opassande” Andersson är årets stjärnskott som nästan från ingenstans rusat upp till att bli en mycket betydelsefull skribent. Även trean Oscar Swartz och femman Mark Klamberg har varit ledande debattörer i FRA- och IPRED-diskussionerna.
Jag har förstås tagit upp detta i Bloggtidningen också.
HAX tackar här för utmärkelsen.
Andra bloggar om: politik, integritet, bloggtävling, bloggpris, FRA-lagen, HAX, Laakso, Bloggen Bent
Jag tycker snarast att det är sorgligt att en knarkliberal med egen politisk agenda och en förmåga att iscensätta sig själv har röstats fram till denna position. Det säger en hel del om bloggosfären som opinionsbildare.