Ai Weiwei: Never sorry
Betyg: 4
Svensk biopremiär: 17 augusti
Den kinesiska konceptkonstnären Ai Weiwei har under våren varit Sverigeaktuell med en utställning under samma namn som konstnären själv, på Magasin 3 i Stockholm. Nu kommer en dokumentär om den omtalade man som i sina verk visat fingret mot Himmelska fridens torg. ”Ai Weiwei: Never sorry” berättar om Kinas mest internationellt kända konstnär och bekantar oss med inte bara konstnären, utan aktivisten och pappan Ai Weiwei.
”Jag känner mig som en schackspelare. Min motståndare gör ett drag och då gör jag nästa”. Med dessa väl valda ord inleds dokumentären. Liknelsen är slående och det är tydlig att den politiskt provokativa konstnären syftar på sin kamp emot det kinesiska systemet. Hans kritik mot kommunisternas regim och vädjan om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter har bland annat lett till misshandel av polis(som orsakade en hjärnblödning), hot och förföljelse. Under 2011 försvann även den ständigt övervakade konstnären men dök upp efter 81 dagar av arrest på oklara grunder.
”Ai Weiwei: Never sorry” tar avstamp efter olympiska sommarspelen i Kina 2008. Ai Weiwei uppmärksammades då i och med att han anlitats som konstnärlig konsult för uppbyggnaden av Pekings nationalstadion ”Fågelboet”. I ett uttalande tog han senare avstånd från OS och menade att han inte ville ha något med värdlandets propaganda att göra. Därefter riktar stor del av dokumentären fokus åt Ai Weiweis kommunikativa arbetssätt då han som en flitig användare av sociala medier fascineras av dess makt och möjligheter. De kinesiska myndigheterna stängde 2009 ner hans populära blogg i samband med att han publicerat listor över de kring 5000 barn som dog i jordbävningen i Sichuan på grund av dåliga byggnadskonstruktioner. För att nå ut till sina följare tog han istället sig förbi internetcensuren och skapade ett Twitterkonto.
Journalisten och regissören Alison Klayman filmade i ungefär två år för filmen och dokumenterade allt från arbetet inför stora utställningar på museum och konsthallar i London och München, till vardagliga situationer i familjelivet. Resultaten blev ett intimt porträtt av en mångfacetterad man och en gripande bild av en korrupt nation. Via möten med andra konstnärer, fans och journalister får vi en uppfattning om Ai Weiweis betydelse och roll i det kinesiska samhället, och insikt om en ny supermakts diktatoriska metoder.
”Ai Weiwei: Never sorry” är en käftsmäll och handlar om en trotsig karaktär som vägrar ge upp, en optimist som tror på individens förmåga att förändra världen.
Text: Victoria Machmudov
Läs även andra bloggares åsikter om Ai Weiwei, film, filmrecension, Kina, yttrandefrihet, dokumentär