Liberaler borde sträva mot och begränsa integritetskränkande lagar, inte vara de som hejar på dem allra mest.
Det menar folkpartisten Mathias Sundin som på torsdag kommer att rösta emot partilinjen när riksdagen ska rösta om lagen som ska bestämma hur polis och åklagare ska få använda sig av övervakningslagen datalagringsdirektivet.
Sundin skriver i en debattartikel i DN om sitt beslut och han påpekar något som de flesta politiker totalt tycks ha missat:
Även om tekniken är ny, så är vår rätt till ett privatliv densamma. Skulle någon politiker föreslå att alla vanliga brev och paket registrerades av staten blev nog han eller hon snart landshövding, eller ambassadör i Brasilien. Men ett brev skiljer sig inte från ett mejl.
Sedan Socialdemokraterna tillsammans med högeralliansen röstade igenom datalagringsdirektivet lagras all information om vem du har ringt, vilka du har mejlat och när du har loggat in på internet. Vad som nu ska röstas om är hur lätt myndigheter ska få tillgång till alla dessa uppgifter. Sundin menar att: När staten berett sig tillgång till så massiv information om våra liv är det rimligt att lagarna för när de får tillgång till den skärps.
Istället blir det förmodligen tvärtom. Det blir ännu lättare för myndigheter i fortsättningen att få tillgång till övervakningens uppgifter.
Sundin påpekar:
I grunden är det bra med en ny lagstiftning, den nuvarande ordningen är märkligt utformad, så mitt nej ska inte ses som ett nej till att reformera lagen, utan ett nej till det som föreslås just nu. I dag regleras de brottsbekämpande myndigheternas tillgång till elektronisk kommunikation i rättegångsbalken. För avlyssning av en telefon krävs att det finns en skäligen misstänkt person, beslut om avlyssningen ska fattas av domstol. Men myndigheterna kan också gå vägen via lagen om elektronisk kommunikation, där det inte krävs någon misstänkt person, inget domstolsbeslut.
Sundin är tyvärr väldigt ensam bland liberaler om att vara motståndare till den ökande övervakningen. Ordet liberal har fått en helt annan innebörd sedan Folkpartiet kröp upp i knät på Moderaterna.
I Tyskland har Piratpartiet snabbt gått framåt. Piraterna tar kraftfull ställning emot övervakning och för integritet på många plan. Jag tror att om majoriteten av svenska riksdagspartier inte inser hur de kör över människors integritet med den ena övervakningslagen efter den andra, då kommer Piratpartiet också i Sverige att gå framåt bland väljarna. Det är fler än liberaler som borde vara emot övervakningslagar. I det långa loppet brukar ökar övervakning alltid vara till gagn för den lilla klicken som äger mest – och till men för den stora massan och den enskilde lilla maktlösa individen. Socialdemorkraterna borde inte gå i armkrok med högern i dessa frågor.
Relaterat: Aftonbladet och SVT Nyheter.
Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, Socialdemokraterna, liberaler, datalagringsdirektivet, övervakning
Jonny Disenfeldt säger
Javisst, men hur röstar ditt eget parti i frågan … ?
Rosemari Södergren säger
Exakt Johnny – det är precis den frågan jag ställer i slutet och precis det som hela inlägget egentligen handlar om. För jag förmodar att du läser innan du kommenterar?
Jonny Disenfeldt säger
Jo men ditt parti är ju socialistiskt, inget annat att förvänta sig av dem väl…