Kulturbloggens teaterskribent Johan Ranstam är en fem dagars konferens om teaterkritiken och dess roll i samhället, i regi av AICT-IACT (International Association of Theatre Critics).
Här rapporterar han därifrån:
Polen. Första natten, innan jag är incheckad på kongressen, lyxar jag till det och bor på Polonia Palace. Dagen inleds med att mitt kreditkort blir klippt i bitar och jag får smaka på den bistra verkligheten. Väljer att skjuta tankarna på vem som ska få skulden för denna lilla fadäs på framtiden. Det fanns ju trots allt el på rummet.
Årets konferens, den 26:e i ordningen, handlar om teatern bortom teatern. Vad nu det kan betyda. Men anslaget är stort och vi har fått böcker tryckta enkom för detta tillfälle. Jag känner historiens vingslag, och den krypande obehagskänslan av att ett vingslag – det går jäkligt snabbt.
Som konstform är teatern både förgänglig och evig. Varje tillfälle skingras i samma stund som det skapas, och lämnar bara minnet att skriva efter. Inget verk att titta på efteråt, ingen ram som skyddar och begränsar mot omvärlden, ingen knapp att trycka på för att spola tillbaka. Men också den eviga konstformen som överlevt alla dynastier, sett demokratier, diktaturer och feodala system födas och dö – ständigt retsamt reflekterande över vad som händer.
Teatern som konstform är det aktuellas röst.
Ikväll ser jag ”A Piece of Mother and Fatherland” på Teatr IMKA. Sen vandrar jag ut i den polska natten för att försöka förstå vad det här landet egentligen handlar om. Klamrar mig envist fast vid den inbillade betydelsen teatern och kritiken har. Om jag verkligen anstränger mig känner jag kanske vingslaget som smeker min självkänsla.
Jag återkommer när jag förstår vad Teatern bortom Teatern betyder. Du kan ju komma med ett förslag så länge.
Text: Johan Ranstam
Bo Grahn säger
Jag kan bara konstatera från att ha lyssnat på SR Kulturredaktionens
recensioner under åren, samt läst DN:s kulturdel, att de som sysslar med denna journalistik ofta krånglar till det. Varför inte förenkla språket och göra det mer inkluderande?