Drömmen om ett bättre liv, drömmen om ett samhälle med jämlikhet, fick människor att utvandra till Sovjetunionen under 1930-talet. Dessa människors drömmar är bakgrunden till Tove Alsterdals nya deckare.
Hennes debutbok ”Kvinnorna på stranden” hyllades av kritiker. Nu är hennes andra bok – ”I tystnaden begravd” – på väg ut i butikerna.
Tove Alsterdal har en förmåga att förena spänning med litterär prosa som gränsar till poesi.
Hennes bok är en både en deckare och en episk skildring av människors liv idag och hur vi påverkas av vår historia.
Jag mötte henne på ett café på Södermalm i Stockholm. Tove Alsterdal bor i Stockholm men har tillbringat somrarna under sin uppväxt i Norrland, i Tornedalen. En stor del av handlingen i nya boken utspelar sig där.
I mina ögon är Tove Alsterdal en av de litterärt skickligaste deckarförfattarna. Hon kan inte bara berätta en spännande historia utan skapar litteratur. ”I tystnaden begravd” är en spännande och episk berättelse, välskriven och den har mycket att berätta om livet i Sverige och i Ryssland idag.
– Jag vill berätta en allvarlig historia i underhållande format, säger Tove Alsterdal. Jag är själv inte road av enbart underhållning.
Kriminalromanen är inte bara ett bra redskap för att berätta en historia underhållande. Tove Alsterdal arbetar medvetet med att tänja på gränserna för deckarformatet.
– Det är roligt att använda kriminalromanens ramar för att göra något mer, testa vad som går att göra.
När jag läser hennes deckare slås jag av att språket emellanåt är rent poetiskt.
Jag frågar om hur läser mycket poesi.
– Jag tycker om poesi men läser inte så mycket poesi, säger hon men tänker efter en stund och lägger till:
– Jag har inte tänkt på det men jag är ju uppväxt med poesi. Stig Sjödin och flera andra arbetarpoeter fanns i familjens vänkrets när jag växte upp.
Hon skriver om ganska mycket, berättar hon.
– Jag tycker att språket är viktigt. Det får dock inte stå i förgrunden, det får inte bli för mycket.
Språket ska lyfta fram historien.
Den nya deckaren utspelas till stor del i norra Sverige, i Tornedalen – men också delvis i Ryssland. Tornedalen var ett starkt konfliktområde under 1930-talet.
– Det fanns byar där en tredjedel av befolkningen var strängt religiösa, en tredjedel kommunister och en tredjedel nazister.
Tove Alsterdal berättar att hon inspirerats av en historia i sin egen släkt. Det var många svenskar som utvandrade till Sovjetstaten under 1930-talet för att de bar på en dröm om ett bättre, mer rättvist samhälle. De blev gruvligt besvikna och många av dem hamnade i fångläger eller avrättades.
– De drevs av drömmarna om att skapa en annat liv. Nu i efterhand kan man tänka vilka idioter. Man visste ju inte hur det skulle utvecklas med förföljelser. Folk flydde från köerna till soppköken i USA och många trodde att kapitalismen var döende. Man trodde att arbetslösheten var utrotad i Sovjetunionen.
Att samla in fakta är viktigt för Tove Alsterdal. Hon ägnar mycket tid åt det för sina romaner. Inför att skriva nya boken läste hon massor om Ryssland och Sovjetunionen. Hon reste till Karelen och hon lurade sig till ett möte med säkerhetspolisen där.
– Jag ville vara där, känna hur det luktar, se hur det ser ut, uppleva hur de talar och höra vad de säger. Jag ville veta det och inte hitta på det, berättar hon.
– Jag ljög ihop en historia för att ta mig in.
Tove Alsterdals bok ångar av engagemang för samhällsfrågor. Det flesta av de stora svenska deckarförfattarna beskriver avigsidor av samhället och människor som drabbas.
-Jag har alltid varit engagerad i samhällsfrågor. Visst går det att se dagens deckarförfattare som nutidens arbetarförfattare, som beskriver människors liv idag, säger Tove Alsterdal.
Kortfakta om Tove Alsterdal
Tove Alsterdal, född 28 december 1960, är en svensk journalist och dramatiker.
Hon är född i Malmö, uppvuxen i Umeå och Stockholm, med en pappa från Värmland och en mamma från Tornedalen. Hon har bott i Luleå i flera år och bor nu i Stockholm med tre barn.
I september 2009 debuterade hon som romanförfattare med deckaren Kvinnorna på stranden. Hon skrev också, tillsammans med Helena Bergström, manuset till den svenska filmen Så olika som hade premiär i slutet av 2009.
Det är Tove Alsterdal som alltid är den första att läsa Liza Marklunds böcker. Hon träffade Marklund när de tillsammans gick journalistlinjen på Kalix folkhögskola.
Romanen/deckaren ”I tystnaden begravd” kommer i butikerna den 26 januari.
Mer om Tove Alsterdal på hennes hemsida.
Läs även andra bloggares åsikter om intervju, deckare, Tove Alsterdal, författare, litteratur