En bok är väl alltid en bra julklapp?
Vilken bok ska du välja? Kanske får du lite hjälp av våra tips. Några av Kulturbloggens skribenter tipsar här om några av de bästa böckerna de läst i år.
Linnea Amling:
Everybody loves you when you’re dead av Neil Strauss
I Everybody loves you when you’re dead har journalisten Neil Strauss samlat ihop udda och roliga händelser från intervjuer med 120 olika kända personer från Johnny Cash till Led Zeppelin och Paris Hilton. Följ med när Snoop Dogg försöker läcka sin egna skiva, lyssna på sexsnack med den annars så skygge Chuck Berry och haka på den eviga telefonjakten på Pharrell som alltid tycks ha något annat att göra. Boken är som att läsa en enda lång tidning av annorlunda samtal med några av de senaste 50 årens mest inflytelserika personer. Garanterar mycket skratt och mycket gråt. Och en del wtf moments.
Monster av Micael Dahlén
Micael Dahlén har rest över tre kontinenter för att träffa mördare, Hollywoodproducenter och forskarkollegor. Under resan förvandlas han från hatisk och fascinerad till besatt och beundrande, han förvandlas till ett fan, till en person som blir glad när Charles Manson vill ha ett telefonsamtal på sin födelsedag.
Jag har själv inte läst mer än några kapitell ur Monster, men av det jag läst så verkar den otroligt spännande.
Eva Gustin:
Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh
Fjäril i koppel, som är Zinat Pirzadehs debutroman, är en färgstark berättelse om en ung kvinnas uppväxt, liv och uppbrott från Iran. Vi får lära känna huvudpersonen Shirins far- och morföräldrar, mor och far, syskon och andra nära släktingar och vänner. Romanen har en självbiografisk grund, även om delar av den är fiktion, och ger en nyanserad och mångbottnad bild av livet i Iran.
Flod av Carolina Fredriksson
Även Flod, av Carolina Fredriksson, är en debutroman. Det är en annorlunda bok om två barn som lever utanför samhället i en husvagn – ensamma med sporadiska besök av den unga kvinnan Ina. Carolina Fredriksson ger en poetisk skildring där den karga verkligheten blandas upp med barnens drömvärld och den äldsta flickans minnen av en kåkstad som inte längre finns.
Avig Maria av Mia Skäringer
Avig Maria består av en samling blogginlägg och krönikor av Mia Skäringer. Det är en lättläst men samtidigt tänkvärd bok. Mia Skäringers självutlämnande skildringar, där allvar blandas med humor, sätter fingret på hur vi lever våra liv och väcker frågor om vad vi egentligen prioriterar.
Mogens H Andersson:
Vanligtvis läser jag inte så mycket skönlitteratur som jag borde, men tre böcker som jag har läst kan jag starkt rekommendera:
Jonathan Franzens Frihet, som är en stor amerikansk berättelse om en familjs öde och äventyr i vår tid. Kritikerna kallar Frihet för ett mästerverk och en fantastisk roman och jag kan bara instämma.
Jag tycker dock att du skall börja med Jonathan Franzen genombrottsroman ”Tillrättalägganden” som en viktig introduktion till ”Frihet”. Den handlar om en helt vanlig familj i den amerikanska mellanvästern och deras tre barns öden och äventyr, men framförallt handlar det om en moders kamp att hålla ihop en familj trots allvarlig sjukdom. Ett tips köp den inbunden då pocketupplagan fordrar mycket god syn.
Den tredje boken som jag vill rekommendera är Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Det är en modern och underhållande skröna som lär oss att förstå viktiga händelser under 1900-talets historia genom Allan Karlsson´s ögon. Hejdlöst roligt och underhållande.
Rosemari Södergren:
IQ84 av Haruki Murakami, del ett – del tre
Alla tre delarna av den japanske författaren Haruki Murakamis mästerliga trilogi om Aomame som hamnar i en värld som vår, men med två månar, gavs ut på svenska i år.
Om du har en vän eller släkting som älskar att läsa lite mystiska böcker med flera lager i och du vill kosta på lite mer: då kan du ge bort hela bokpaketet med alla tre böckerna.
Böckerna är inte särskilt fristående utan kräver att du läser alla tre för att få helheten, det är inte tre olika berättelser utan delar av samma långa berättelse.
Om du tycker det blir dyrt att köpa ett helt bokpaket och inte vill köpa en del i taget finns ju flera av Murakamis andra böcker på svenska i pocketutgåva, som Kafka på stranden, Sputnik älskling och Norwegian Wood.
Be för mig i tusen år av Yiyun Li
Tio välskrivna noveller för den som är intresserade av vår samtid och av Kina. Yiyun Li berättar om människorna i Kina efter Mao, om möten och krockar mellan gammal historia, kommunismen övergång i kapitalism och hur detta påverkar de enskilda individerna. I den här fängslade novellsamlingen möter vi olika sätt att överleva förändringarna: en del fortsätter att sjunga sånger som hedrar partiet, andra satsar allt de har på börsen, andra emigererar till väst där synen på äktenskap, homosexualitet och aborter är annorlunda.
Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman
Det här är en bok som står överst på min önskelista. Kerstin Ekmans senaste roman som hyllades av kritiker verkar mycket intressant, så även om jag inte läst den själv ännu, tipsar jag om det. Så här beskrivs den av bokförlaget:
När den välkända författaren Lillemor Troj en dag finner sig läsa manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken gunga under henne. Den är skriven av en kvinna hon känner väl och som vill bli erkänd som författare. De har aldrig blivit vänner men i årtionden varit djupt beroende av varandra.
När man slår igenom litterärt är man en cirkushund som hoppar genom en ring med pappskiva. Hepp! Det vet Lillemor för det är hon som har hoppat. Men hon har hela tiden vetat att en författare är ett dubbelhövdat monster. Nu hotar den andra kvinnan att förgöra den intagande och kloka persona som läsarna tror är Lillemor Troj.
Kerstin Ekmans nya roman är en uppsluppen lek med autofiktionens form och en vass skildring av det litterära livet. Men först och främst är den en berättelse om två mycket olika kvinnor, från femtiotalet och fram till idag, om lögn och sanning, ensamhet och gemenskap.
Läs även andra bloggares åsikter om boktips, böcker, julklappar, julklappstips
Bengt O. säger
Svenska Dagbladet jämförde Jonathan Franzens ”Frihet” med ”Krig och fred”. Jag tyckte mera den var som ”Seinfeld” när jag skrev om den. Eller ”Våra värsta år”. 😉
Mogens H Andersson säger
Det där med jämförelsen med ”Krig och fred” har jag svårt att förstå, men det är minst femtio år sedan jag läste den boken. Om Seinfeld eller ”Våra bästa år” är att betrakta som resultatet av en gudabenådad berättare, så har du helt rätt.Fast jag tror att du är på helt fel spår…
Bengt O. säger
Nja, så var det nog inte tänkt precis 🙂 Om Rosemari tillåter länkar jag här till det jag skrev om boken. (Se gärna Anders Norborgs kommentar också).
Om Jonathan Franzens ”Freedom”.)
Mogens H Andersson säger
Bra då har man ytterligare något att tänka på innan boken köps som julklapp. Jag tyckte mycket om boken, annars skulle jag så klart inte ha rekommenderat den till andra. Dock är jag numera ingen van bokläsare och jag läser egentligen bara böcker som hustrun rekommenderar sas för att skapa ett alternativ till att lyssna på musik.