Det finns ett engagemang och ett växande intresse för arbete med kultur för äldre inom vård och omsorg. Kulturrådet har tagit emot över 100 ansökningar om bidrag till kultur för äldre. Satsningen omfattar sammanlagt 30 miljoner kronor, berättar ett pressmeddelande.
Det kan vara ett sundhetstecken. Äntligen inser människor i Sverige att en människa inte är värdelös för att han/hon kommer upp i åren. Alla människor åldras, utom de som dör tidigt. Samhället har på många sätt usel respekt för människors erfarenhet. Se bara på arbetsmarknaden där människpr över femtio sorteras bort, där arbetsgivarna ofta, ofta, ofta hellre anställer en trettioårig man än en femtioårig kvinna.
Trots att människor som är över femtio i många fall har massor av erfarenhet och kan tillföra klokhet och kunskap till er arbetsplats. En människa över femtio har ofta både tid och energi att göra bra ifrån sig på en arbetsplats och borde vara attraktiva. Risken att de blir hemma med sjukt barn är inte särskilt stor.
Nå att många kulturarbetare nu skickat in ansökningar om stöd för projekt för äldre betyder kanske inte att arbetsgivare kommer att inse att människor med livserfarenhet har ett värde. Kulturarbetare har hög arbetslöshet och många får kämpa hårt för att få ekonomin att gå runt. Så att det är många ansökningar beror väl inte nödvändigtvis på en attitydförändring gällande människors ålder utan betyder väl mer att det öppnats en möjlighet för kulturarbetare att försörja sig något år till.
Här är resterande pressmeddelande om ansökningarna till Kulturrådet:
Stort intresse för kultur för äldre
Kulturrådet – 2011-11-11 10:58
Det finns ett engagemang och ett växande intresse för arbete med kultur för äldre inom vård och omsorg. Kulturrådet har tagit emot över 100 ansökningar om bidrag till kultur för äldre. Satsningen omfattar sammanlagt 30 miljoner kronor.
– Den här satsningen är både välbehövd och spännande. Nu kan vi få en mer samlad bild av hur man arbetar med kultur för äldre på olika håll i landet. Framförallt kommer vi få mer kunskap om bra samverkan mellan olika yrkesgrupper och om äldres eget skapande och kulturupplevelser, säger Eva Ottosson på Kulturrådet.
De flesta ansökningarna handlar om kulturverksamhet inom äldreomsorgen men även kulturinsatser inom vård och forskning finns med bland de inkomna ansökningarna. De flesta konstområden är representerade.
I september fick Kulturrådet i uppdrag av regeringen att främja äldre människors delaktighet i kulturlivet samt samla större kunskap om pågående kulturinsatser inom äldreområdet. Medlen ska fördelas till landsting, kommuner och privata vård- och omsorgsgivare för pågående arbete eller arbete som bygger vidare på tidigare genomförda insatser med kultur för äldre
Besked om vilka ansökningar som beviljas lämnas i mitten av december. Antalet bidragsmottagare begränsas till 10–20 stycken.
I syfte att öka kunskap inom området kommer Kulturrådet att ge en extern part i uppgift att utvärdera gjorda insatser hos bidragsmottagarna. Utvärderingen kommer att sammanställas till en rapport och spridas till beslutsfattare, vård- och omsorgssektorn samt kultursektorn.
Läs mer: www.kulturradet.se/sv/bidrag/Kultur-for-aldre/
Läs även andra bloggares åsikter om Kulturrådet, kulturpolitik