Unga pensioneras bort från jobben
Drastisk ökning av förtidspensioner. I åldrarna 20–24 år ökade antalet med aktivitetsersättning med drygt 80 procent åren 2003–2011.
Det berättar DN och det är verkligen anmärkningsvärt. Den moderatstyrda regeringen upprepade som ett mantra att de skulle minska arbetslösheten inför valet när de tog över regeringsmakten efter Göran Perssons s-regering.
Moderaterna med stödpartier skulle få in fler i arbete.
De har misslyckats totalt.
Det kan bero på massor av olika skäl. Finanskrisen är ett skäl, javisst. Men också hur de bygger om det svenska samhället. Genom att sänka a-kassan och kasta ut långtidssjuka från sjukförsäkringen minskar de ju köpkraften, exempelvis.
Men det kanske mest skrämmande är rapporten som kom idag i DN om att antalet unga som får aktivitetsersättningen (Moderaternas version av förtidspension) har nästan fördubblats.
Det är så tragiskt att så många unga människor kastas ut från arbetsliv direkt. Under åren mellan 20-30, när de behöver som allra mest komma igång med arbetslivet passiviseras de.
ur DN:
Det som tidigare hette förtidspension kallas sedan 2003 för aktivitetsersättning. Den får man tills man fyller 30 år om man bedöms ha nedsatt arbetsförmåga under minst ett år. Därefter byter förtidspensionen namn till sjukersättning. Då är kravet på nedsatt arbetsförmåga striktare.
Rapporten visar att låg utbildningsnivå, arbetslöshet och dåliga uppväxtvillkor alltför ofta leder till förtidspension. Men den formella orsaken är många gånger en medicinsk, psykiatrisk diagnos. Hela 73 procent av ungdomarna har sådana diagnoser, bland annat autism, adhd och Aspergers syndrom.
Jag reagerar på flera saker i samband med DN:s artikel:
1. Varför tar inte övriga medier upp detta allvarliga problem?
Vill de inte syna den moderatstyrda regeringen eller vill de inte visa att DN var först med att ta upp problemet, eller förstår det inte vilken katastrof det här är för varje enskild individ.
2. Jag har svårt att tro på myten som anger dåliga uppväxtvillkor som ett av skälen till att ungdomar hamnar med aktivitetsersättning. I artikeln står att hela 73 procent av ungdomarna har sådana diagnoser, bland annat autism, adhd och Aspergers syndrom.
Skulle dessa diagnoser vara överrepresentare bland ungdomar med dåliga uppväxtvillkor?
Sådana myter gör det ju ännu mer skamligt och svårt för familjer att berätta om de har en familjemedlem med en sådan diagnos. Då blir det ju stämplade som dåliga familjer.
Jag undrar om det är statistiskt säkerställt att människor som har autism, adhd och Aspergers syndrom kommer från familjer med dåliga uppväxtvillkor?
3. En sak som inte alls tas upp är det stora drogproblemet i samhället. Självklart måste det vara så att massor av ungdomar får grava psykiska problem på grund av missbruk.
Sedan är ju frågan om hur mycket en del av dessa diagnoser är produkter av dagens överstressade samhälle där ungdomar förutsätts ha stora planer och höga ambitioner redan från barnsben och de ska alltid tävla om allt. De ska tävla som i Idol och på varje jobb är det tusentals sökanden. Människor som inte är supereffektiva och kanske till och med lite mer eftertänksamma slås ut i hetsen. Bara den som är beredd att gå på lik för att till varje pris nå framgång hyllas. På arbetsförmedlingen får de lära sig skriva CV. Men vad ska de fylla sina CV med när de står tusen i kö på varje jobb?
Varför blundar övriga medier för DN:s artikel om att unga pensioneras bort från jobben?
Det är en så viktig fråga av så många skäl. Givetvis är det ett bevis för att den moderatstyrda regeringen misslyckats totalt med sin arbetslinje.
Men det är ännu mer ett bevis på hur samhället idag stänger ut människor.
Uppdatering:
Jag är glad att jag hade fel. Flera medier har tagit upp den här viktiga frågan nu under dagen. SVT har fört ämnet vidare under rubriken: Ny våg av psykisk ohälsa bland unga
Samtidigt som allt fler unga pensioneras bort från arbetsmarknaden varnar stressforskare för att en ny våg av stressrelaterad psykisk ohälsa kan vara på väg hos yngre människor.
Relaterat:
Dagens Nyheter, SVT Nyheter
Läs även andra bloggares åsikter om debatt, samhälle, arbetslinjen, Moderaterna, medier, mediepolitik
Henrik Jacobsson säger
Visst är det förfärligt, men nog finns det ljuspunkter i mörkret Många på diverse olika samhällsfunktioner har sett denna tickande bomb länge och funderat på vad man kan finna varaktiga lösningar att desarmera denna bomb. FINSAM (Samverkan mellan AF, FK, Region Skåne och kommunerna i Nordöstra Skåne) har därför tilldelat medel för SESAM-konsulenter som ska hjälpa unga funktionshindrade att etablera sig på arbetsmarknaden. Inte bara ha en sysselsättning inom sin aktivitetsersättning, utan ett riktigt arbete med lön (ev. subventionerad med lönebidrag från AF). Metodiken heter Supported Employment och har med framgång använts av bl.a. SIUS (Arbetsförmedlingen), Activa och MISA.
Nisse säger
1. Andra medier blundar väl på samma sätt som DN tidigare inte skrivit ett ord om föräldrar som fått sina barn omhändertagna av socialtjänsten på helt felaktiga grunder.
Att debatt artiklar om idol får företräde framför en insändare ifrån en advokat som skrivit om socialtjänstens partiska utredningar leder till felaktiga omhändertaganden av barn.
3. Det finns i grova drag 2 typer av narkotika användare, de som brukar droger för att ”krydda” tillfällen och de som använder dom för att orka med tillvaron.
De som upptäcks är de som inte orkar med tillvaron och har problem långt innan de börjar använda droger.
Inge skulle tro att Bella som är den mest populära tjejen i skolan och hänger med ”inne” personerna är den som är först i sin klass med att prova kokain.
Jag skulle säga att självklart psykiska problem ett resultat av dagens skola och det faktum att barn växer upp och endast är med sina föräldrar 50% en genomsnittlig vecka resten av tiden går åt till skola/dagis/fritids.