• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Kulturbloggen.com

Sveriges största kulturmagasin: musik, film, litteratur, kulturpolitik, teaterkritik

Stockholms Stad tillåter inte reklamkampanj för gatukonst

21 juli, 2011 by Redaktionen

Stockholms Stad stoppar Riksteaterns reklamkampanj, berättar ett pressmeddelande från Riksteatern:

Stockholms Stad har med hänvisning till stadens klotterpolicy stoppat Riksteaterns reklamkampanj för det internationella gatukonstkonventet Art of the Streets som äger rum på Södra Teatern 13-14 augusti. Reklamkampanjen som är utformad av flera av Sveriges främsta graffitikonstnärer var planerad att starta på Stockholms kulturtavlor nästa vecka och sitta uppe till och med evenemangshelgen. Riksteaterns syfte med kampanjen var att uppmärksamma det publika gatukonstevenemanget och att samtidigt, genom att köpa annonsplats, visa upp ny svensk graffiti på lagligt sätt.

– Ännu en gång används klotterpolicyn på ett godtyckligt sätt för att strypa en hel konstform. Det är pinsamt och beklagligt att Stockholms stad fortsätter att hålla fast vid den här typen av konstcensur, det gör Stockholm till allt annat än en modern kulturhuvudstad. Klotterpolicyn måste omformuleras, som den är skriven och används idag utgör den ett direkt hot mot yttrandefriheten, säger Ceylan Holago, projektledare och producent på Riksteatern.

Delar av den stoppade reklamkampanjen kommer att visas upp på Art of the Streets på Södra Teatern 13-14 augusti. Projektledare och producent Ceylan Holago planerar nu alternativa sätt för Riksteatern att uppmärksamma evenemanget:

– Vi kommer självklart fortsätta att skapa lagligt utrymme för graffiti- och streetartkonstnärer, med eller utan Stockholms stads reklamytor, säger hon.

Art of the Streets 2011
Den 13-14 augusti arrangerar Riksteatern för andra året i rad det internationella gatukonstkonventet Art of the Streets. Under två dagar ges publiken en unik möjlighet att möta och inspireras av några av världens mest intressanta konstnärer inom graffiti och gatukonst. Klara konstnärer är: Mad C (Tyskland), känd för sina enorma muralmålningar, världsstjärnan Ikaroz (Sverige) och ständigt högaktuella Carolina Falkholt/Blue (Sverige). Det blir också visning av graffitifilmen ”Wholetrain” som prisats vid Berlins internationella filmfestival, filmens regissör Florian Gaag besöker konventet. Den stora nyheten för i år är Art of the Streets on tour. I september tar Riksteatern delar av det uppmärksammade gatukonstkonventet på turné.

—-

Dagens Nyheter berättar:

”Enligt Stadens policy om att INTE medverka eller STÖDJA verksamheter eller evenemang som inte tar klart avstånd från klotter, olaglig graffiti eller liknande skadegörelse. Eller som kan väcka intresse enligt ovan, kan vi tyvärr inte godkänna bokningen på kulturtavlorna.”, stod det i mejlet som i förra veckan skickades till Art of the streets producent Ceylan Holago.

Ceylan Holago säger till DN: –?Än en gång används klotterpolicyn för att sätta stopp för en konstform. Man gör helt enkelt ingen skillnad på vad som är klotter och skadegörelse och vad som är graffiti, konstformen. Det gör att tjänstemän och politiker helt godtyckligt kan stoppa oss, så att vi inte ens kan informera om vårt evenemang.

Stockholms stad har i och för sig rätt att säga ja eller nej till vilken annonsör de vill. Men när det arrangeras en festival där ungdomar kan få måla gatukonst lagligt borde kommunen istället stödja arangemanget.

Relaterat: Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Läs även andra bloggares åsikter om graffiti, Stockholms stad, gatukonst, Riksteatern, annonser

Arkiverad under: Kulturpolitik Taggad som: annonser, Gatukonst, graffiti, Riksteatern, Stockholms stad



Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt säger

    21 juli, 2011 kl. 13:39

    En mans klotter är en annan mans graffiti. Så är det även inom konsten i övrigt.
    Allt ligger i betraktarens ögon.

    När det gäller just graffiti så finns det en enkel gräns här, antingen är det laglig graffiti eller så är den olaglig.

    Ska Stockholms kommun uppmuntra och stödja en verksamhet som till så stor grad är illegalt utövad …? Nej, skattebetalarnas medel som skulle gått till skola, vård och omsorg tvingas istället gå till att städa upp i den offentliga miljön.

  2. Lisa säger

    21 juli, 2011 kl. 17:51

    @Johnny. ”Ska Stockholms kommun uppmuntra och stödja en verksamhet som till så stor grad är illegalt utövad …?

    Som fotboll då, den som skapar så mycket kriminalitet och kostnader för samhället? Staden borde verkligen riva alla kommunala fotbollsplaner och inte stödja sådana idrottsföreningar. Eller?

  3. Jonny Disenfeldt säger

    22 juli, 2011 kl. 09:19

    @Lisa
    Ditt försök till liknelse är ju bara trams.

    Är utövande av fotboll en kriminell verksamhet ? Knappast. De fotbollsspelare som bryter mot reglerna får straff i form av t.ex rött kort.

    Däremot ska givetvis fotboll som bedrivs kommersiellt av de stora klubbarna betala sina egna kostnader vad gäller behöv av polisövervakning under matcher etc.

  4. Lisa säger

    22 juli, 2011 kl. 14:34

    @Jonny. liknelsen är bra. Stockholms stad förbjuder ju laglig graffiti eftersom de tror att det uppmuntrar kriminalitet. debatten handlar inte om marknadsföring av olaglig kulturverksamhet utan om att staden förbjuder en statligt finansierad kulturinstitution att verka inom ramarna för den av riksdagen beslutade kulturpolitiken och att marknadsföra sitt (lagliga) evenemang.

    fotboll kan naturligtvis utövas olagligt det med och vara skadegörelse. rutor som pangas, extensivt slitage på annans egendom etc. det är bl.a. därför kommunen skapar specifika platser för denna verksamhet. därtill uppmuntrar lagligt fotbollsspelande uppenbarligen till misshandel och annan kriminalitet, vilket skapar en extrem otrygghet för familjer när de går på matcher eller till och från sina hem. så i konsekvensens namn bör staden inte stödja sådan verksamhet. likväl som det står ”graffiti är ett brott” på stadens hemsida bör det alltså stå ”fotboll är ett brott”.

    sedan ska naturligtvis samhället stå för eventuella kringkostnader för både fotbollsevenemang och gatukonstkonvent. så länge det är så stora lönebelopp inom fotbollen kan man dock diskutera frågan när det gäller polisbevakning där.

    se det som att södra teatern är graffitins motsvarighet till fotbollens råsunda. visst borde kommunen kunna ordna lite fler grusplaner åt konsten?

  5. Jonny Disenfeldt säger

    23 juli, 2011 kl. 08:02

    @Lisa
    Nej, det är inte en fungerande jämförelse.

    Stockholms stad har inte förbjudit laglig graffiti, hur skulle de kunna förbjuda något som är lagligt ???

    Stockholms stad har däremot rätt att bestämma vilka verksamheter de vill stödja ekonomiskt och vilka de inte vill stödja vilket är något helt annat. Man har även rätt att bestämma vem som får annonsera.

    Olaglig graffiti är olaglig, punkt. Laglig graffiti är laglig punkt. Den överväldigande majoriteten av graffiti är tyvärr olaglig, punkt.

    Vad människor med för mycket hormoner, för mycket sprit i kroppen gör när de eldar upp sig och varandra på under en fotbollsmatch de tittat på innebär inte att fotbollsmatchen i sig är olaglig eller skyldig. Det resonemanget är ju löjligt. Det är inte utövarna av fotboll som är kriminella. Det är ett fåtal kriminella element som tittar på fotboll.

  6. Lisa säger

    16 oktober, 2011 kl. 19:12

    Ja så har nu Stockholms stad visat att det var censur de ägnade sig åt. Godtycket i beslutsfattandet är inte förenligt med vare sig kommunallag eller demokratiska principer

    http://www.gatukonst.se/2011/10/16/har-moderna-tagit-klart-avstand-fran-graffiti/#more-16579

Trackbacks

  1. Stockholms stad stoppar Riksteaterns reklamkampanj | Teatermagasinet skriver:
    21 juli, 2011 kl. 11:26

    […] Relaterat: Kulturbloggen tar också upp detta. […]

Primärt sidofält

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – kostnadsfritt


Prenumerera på Kulturbloggens Nyhetsbrev

Nytt

Rekordmånga skolbarn samlas för det fria ordet

3 oktober 2023 inleddes en helt … Läs mer om Rekordmånga skolbarn samlas för det fria ordet

Filmrecension: How to Save a Dead Friend

How to Save a Dead Friend Betyg 4 Svensk … Läs mer om Filmrecension: How to Save a Dead Friend

Teaterkritik: Dansen – stora livsfrågor i poetiskt, absurt skådespel framfört med humor

Dansen Av Ivan Vyrypajev Regi Olof … Läs mer om Teaterkritik: Dansen – stora livsfrågor i poetiskt, absurt skådespel framfört med humor

Filmrecension: Golda – en skildring om maktspelet bakom krig och fred

Golda Betyg 4 Svensk biopremiär 6 … Läs mer om Filmrecension: Golda – en skildring om maktspelet bakom krig och fred

Bejublad reunion för ikoniskt fusionband – Hawk on Flight på Valand

30/9 2023 Valand i Göteborg … Läs mer om Bejublad reunion för ikoniskt fusionband – Hawk on Flight på Valand

Teaterkritik: Bröderna Lejonhjärta – en pjäs med många bottnar

Bröderna Lejonhjärta Bygger på Astrid … Läs mer om Teaterkritik: Bröderna Lejonhjärta – en pjäs med många bottnar

Svängiga och stämningsfulla Dylan-relaterade praliner i jazztappning – Kallerdahl/ Lindgård/ Ward på Utopia

28/9 2023 Utopia Jazz nedanför … Läs mer om Svängiga och stämningsfulla Dylan-relaterade praliner i jazztappning – Kallerdahl/ Lindgård/ Ward på Utopia

Teaterkritik: Tidens larm på Folkoperan – skarpt och berörande

Tidens larm Regi Tobias Theorell Musik … Läs mer om Teaterkritik: Tidens larm på Folkoperan – skarpt och berörande

Filmrecension: Jordens sång – för privat

Jordens sång Betyg 2 Svensk biopremiär … Läs mer om Filmrecension: Jordens sång – för privat

Filmrecension: Hypermoon – poetiskt, ärligt, filosofiskt och tankeväckande

Hypermoon Betyg 4 Svensk biopremiär 29 … Läs mer om Filmrecension: Hypermoon – poetiskt, ärligt, filosofiskt och tankeväckande

Följ oss på Facebook

Här hittar du Kulturbloggen på Facebook.

Kategorier

  • ..
  • Intervju
  • Kulturpolitik
    • Krönikor
    • Kulturdebatt
  • Litteratur och konst
  • Musik
  • Recension
    • Bokrecension
    • Filmrecension
    • Musikalrecension
    • Recension av TV-serier
    • Skivrecensioner
    • Teaterkritik
  • Scen
    • Balett
    • Dans
    • Film
    • Opera
    • Teater
    • TV
  • Toppnytt

Etiketter

Bok Bokrecension Böcker Dans Debaser Deckare Dramaten ekonomi Filmkritik Filmrecension Göteborg Hultsfred Hårdrock indie Konserter Konst Kultur Kulturpolitik Medier Musik Musikfestival Musikvideo Opera Politik Popmusik Recension recensioner rock Rockmusik Roskilde samhälle Scen Scenkonst skivnytt skivrecension Spotify Stockholm Stockholms stadsteater Teater Teaterkritik Teaterrecension tv TV-serie Video Way Out West

Annonser

SPEL KAN SKAPA BEROENDE

casino utan svensk licens Trustly
Få snabb tillgång till betting utan svensk licens med Trustly

Hitta och jämför casino utan svensk licens hos CasinoUtanGränser.se/casino-utan-licens/
nya casinon utan svensk licens
Hos casino-utan-svensk-spellicens.com hittar du de senaste spelsajterna som inte har licens i Sverige.
Casinogringos
Jämför casino utan licens på onlinecasinos.se
Svenska casinobonusar
Shiba - urhunden med stil

Footer

Om oss

  • Kontakt
  • Om oss
  • Sajtips – länkar

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Logga in