Religioner har lagt sig i hur människor har sex och med vem i årtusenden. Kristendomen och buddhismen är nog de två religioner som mest uttalat är negativa till sex, fast av olika skäl. Inom buddhismen är det inte sexet i sig som är det som ses som dåligt, utan de begär som fångar människan. Därför lägger oftast inte buddhistiska organisationer så står vikt vid om det är heterosex eller homosex.
Inom kristendom är det ofta heterosexuellt sex inom äktenskapet som rekommenderas, all annan sex fördöms.
Inställningarna kan förstås skifta avsevärt mellan olika delar av kristendomen och framför allt har inställningarna ändrats i nutidens kyrkor, där det finns mycket mer acceptans både för sex mellan samma kön och sex före äktenskap.
Boken ”Sex och religion” av Dag Øistein Endsjø har varit väldigt intressant att läsa. Dag Øistein Endsjø är professor i religion vid universitetet i Bergen. Visst är boken lite akademiskt torr och det är ingen stor litteratur, men det är inte heller vad jag väntar mig av en sådan här faktabok. Däremot är den fylld av intressanta redovisningar kring hur olika kyrkor och religiösa samfund tolkat och tolkar sina religiösa skrifter.
Bitvis är det skrämmande läsning. Otrohet var enligt lagen i Michigan i USA ett brott som den skyldige kunde dömas till fängelse för i början av 2000-talet. I Sverige anser nog en majoritet idag att vem en vuxen människa har sex med, när båda samtycker, är en privat fråga och inget som vare sig kyrka eller samhälle med sina lagar ska lägga sig i.
Å andra sidan: Om en religiös person är övertygad om att människor som inte beter sig rätt inte bara riskerar att själv hamna i evig fördömelse utan också kan dra på sig Guds straff för hela landet, då är det begripligt att den religiöse gör alla vad han kan för att få samhällets lagar att verka efter hans inställning.
Det var inte alltför länge sedan som många stora kristna kyrkor predikade att sex mellan olika raser var fel och emot guds lagar. Liknande rasistiska inställningar om sex mellan olika raser finns inom flera religioner, fast inte så ofta inom islam. Där kan det vara förbjudet att ha sex med någon från andra religioner. Men om den personer konverterar till islam är det tillåtet.
Det absolut vanligaste är att religionerna sex allt utifrån mannens synvinkel. En man kan ha rätt att ha sex utanför äktenskapet så länge han inte har sex med en kvinna som är gift med någon annan. Sex med en ogift kvinna eller en prostituerad kan vara tillåtet, eller i alla fall inte något straffbart.
En något annorlunda religiös inställning till homosexualitet finns i den japanska Kobo Daishis bok som rekommenderar sex mellan äldre munkar och yngre noviser. Boken berättar hur munkar ska tolka antydningar från manliga noviser, hur de ska förföra dem och vilka sexuella tekniker och positioner munkarna ska välja när de fått e unga männen på kroken.
Boken var mycket intressant att läsa, lika mycket som den berättar hur kyrkor och samfund ställt sig till sex, berättar den om mänskligt beteende.
Ur baksidestexten:
Religioner förbjuder och påbjuder sex, fördömer och välsignar, straffar och belönar. Din sexpartners kön, äktenskapliga status, hudfärg, religion och kast är faktorer som kan leda dig antingen till frälsning eller till förtappelse.
Medan kristna tonårsflickor går på bal där de lovar Gud att avstå från sex innan äktenskapet, framhäver buddhistiska munkar homosex som ett heligt mysterium. Dagens nyhetsbevakning kan ge intryck av att religionerna är mer upptagna av sex än någonsin tidigare, och vi ser ett starkt religiöst motstånd mot sex. Här fördöms sex med fel personer, på fel plats samt att det talas för mycket om sex – på fel sätt.
Verkligheten är dock mer komplicerad än så. Vi ser inte att dessa fördömande uttryck samtidigt innebär en tydlig välsignelse av sex, men då självklart av ”rätt” sorts sex. Samtidigt som homosexuella diskuterat rätten att få vigas i svenska kyrkan, har andra frågat sig om det bör vara dödsstraff för utomäktenskapliga sexuella relationer, om promiskuitet leder till naturkatastrofer, om Gud fördömer äktenskap mellan svarta och vita och om man har sex i himlen.
Sex och religion handlar om de olika religionernas inställningar till homosex och heterosex, till sexrasism och demonsex, till pliktsex och avhållsamhet, till oralsex, analsex, skilsmässa och månggifte. Den handlar också om varför vissa religiösa sexregler framhävs, medan andra glöms bort.
Titel: Sex och religion : från kyskhetsbal till heligt homosex
Författare: Dag Øistein Endsjø
ISBN: 9789113033105
Förlag: Norstedts
Originaltitel: Sex og religion. Fra jomfruball til hellig homosex
Översättare: Malin Ericson
Läs även andra bloggares åsikter om sex, religion, kristendom, buddism, islam, buddhism, homosex
Christopher Anderton säger
Man får dock skilja lite på sexualfientligheten mellan buddhismen och kristendomen.
Buddhismen, som du skriver, fokuserar inte på själva sexualakten utan begär. Det finns också lite olika synsätt beroende på vilken skola vi talar om. Själva andmeningen med att motverka begär, är inte att sluta att ha sex. Tvärtom så skulle en person kunna ha hur mycket sex som helst så länge personen inte gör det till ett bereonde och ständigt begär sex.
Kristendomen har ju i början handlat om praktiska regler för att förhindra alltför många utomäktenskapliga barn, och som en slags uppförandekod för den tiden då det begav sig.
Senare blev det mer till ett maktverktyg för kontroll. Vilket det finns många exempel på.