Förr än rosig morgon lyser över Himmelmora kam,
se, då bärs där ut en död från Berga by.
Över backarnas små blommor går det tysta tåget fram,
under morgonhimlens svala, gråa sky.
Tunga stövlar taga steg över rosensållad teg,
tunga huvuden sej böja som i bön.
Bort ur ödemarkens nöd bärs en drömmare som död,
över äng som under daggen lyser grön.
Det är första versen i Dan Anderssons dikt En spelmans jordafärd.
Det var den första dikten som Stina Ekblad lärde sig utantill.
– Det är inte bara den första dikt jag lärde mig och den första dikt jag hörde, det är mitt första minne också, berättade skådespelerskan Stina Ekblad när hon och några kollegor bjöd på diktuppläsning på Dramaten på söndagseftermiddagen den 13 mars.
Stina Ekblads mamma hade gått ett år på en folkhögskola och då fått en bok, en diktantologi och hon tyckte om att lösa dikter högt för sin dotter.
Dramaten bjöd in till diktuppläsningen för att Stina Ekblad tillsammans med Jan Dolata tagit initiativ till och genomfört att hundratals svenska och finlandssvenska dikter satts samman i två diktantologier och lästs in av skådespelare på tio CD-skivor. Diktsamlingen ”Dikt 1598–1939” innehåller dikter från dessa året, 1598 till 1939. Att det blev stopp vid 1939 beror på de upphovsrättsliga reglerna som gör att lyrik skyddas av upphovsrätten i 70 år.
Diktsamlingen innehåller något större andel kvinnliga poeter och något större antal finlandssvenska lyriker än antologier brukar göra. Det var ett i högsta grad medvetet urval, berättade Stina Ekblad.
Stina Ekblad hade med sig sin syster, skådespelerskan Ylva Ekbland och skådespelarkollegorna Anita Björk och Jonas Björk, som läste några av dikterna som finns med i samlingen. Dessa skådespelare är några av de många som är med i antologien och har läst in dikter.
– Jag tycker det är något särskilt med dikter och skådespelare. Dikter som läses blir större, det är något som sker med rytm och klang när dikterna får liv av en skådespelare, menade Stina Ekblad.
Jonas Karlsson läste bland annat ”Slåttervisa” av den österbottniske poeten Alexander Slotte, som nog är mest känd för sin dikt ”Plocka vill jag skogsviol”. Det märktes att Jonas Karlsson tyckte om den dikten, dess rytm passade hans sätt att läsa.
Under eftermiddagens diktuppläsning fick vi höra lite av Stagnelius, Lenngren, Topelius, Södergran och Karlfeldt också. Av samtalet som leddes av Svante Weyler förstod jag att Södergran är en poet som har en särskild plats i Stina Ekblads dikthjärta. Hon avslutade diktuppläsningen med ”Landet som inte är”.
Lite fakta om diktsamlingen från bokförlagets hemsida:
Den svenska lyriken börjar på 1600-talet med att Hercules arla står upp en morgon i den berömda dikten av Georg Stiernhielm och sen pågår den sekel efter sekel. Och den finns på båda sidor Östersjön. Nu kan man – för första gången! – lyssna till alla de vackraste, viktigaste och mest kända dikterna: Almqvist och Bellman, Lenngren och Södergran, Fröding och Lina Sandell och många, många fler. Över hundra av våra allra främsta skådespelare, svenska och finlandssvenska, läser och mötena är ofta oväntade: Lena Endre tolkar Stagnelius, Mikael Persbrandt möter Erik Axel Karlfeldt och Stina Ekblad ger röst åt Zacharias Topelius, för att nämna några.
Recension av diktsamlingen och cd-skivorna i Svenska Dagbladet
Läs även andra bloggares åsikter om dikt, Jonas Karlsson, Stina Ekblad, lyrik