Efter 24 år hände det som brukar hända i en diktatur. Folket reste sig och kastade ut förtryckaren.
Det ovanliga i fallet Tunisien är att tyrannen fattade galoppen och la benen på ryggen.
Skriver Wolfgang Hansson i Aftonbladet och det vore så underbart om det kunde tändas ett ljus av hopp för Tunisiens folk. Det skulle behövas för oss alla, när det är rätt mycket annat som ser mörkt ut.
Jag funderar dock lite på vad som sägs mellan raderna i den här ingressen i DN:
Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallar utvecklingen i Tunisien för ”de stigande förväntningarnas revolution”. Sverige och EU måste nu hjälpa till med den demokratiska och ekonomiska utvecklingen, säger han.
Betyder de att Bildt menar att bara västvärlden vet hur en demokrati ser ut? Att demokrati bara kan införas under överinseende av västvärlden? Finns det inte rester av ett kolonialistiskt synsätt gentemot länder som Tunisien i det uttalandet?
Jag tänker också på det där med ekonomiska utvecklingen. Jag tänker på hur till exempel USA har så högt stöd till sina egna bomullsodlare att fattigare länder som skulle kunna få bättre ekonomi genom bomullsexport tvingas dumpa priserna.
Jag menar inte att Tunisien är något bomullsodlar-land, men principen går igenom i de flesta handelsrelationer, att västvärlden hindrar utvecklingsländerna från att bli självförsörjande på olika sätt.
Tunisien har ju inte haft en dålig ekonomi. Ur DN:
– Tunisien har ju haft en inte dålig ekonomisk utveckling, vilket har fött förväntningar som inte har infriats. Detta i förening med en regim som har varit alltför auktoritär och alltför repressiv har skapat denna situation, säger Carl Bildt till TT.
Att totalitära regimer, diktatur och brist på demokratiska rättigheter, alltid för med sig dålig ekonomi och sämre välfärd bevisas om och om igen i historien, ändå försöker olika maktgrupper om och om igen att strypa de mänskliga rättigheterna världen över på olika sätt.
Men hur det blir i Tunisien är mycket osäkert. 98 procent av tunisierna är muslimer. Det finns islamska stater som Iran som kanske vill få länder som går i deras fotspår. När shahen flydde från Iran var det konservativa muslimska krafter som tog över.
Relaterat: Svensson har bloggat om det och mer i redaktioner med mer resurser än vi bloggare har: Svenska Dagbladet, Expressen, Dagens Nyheter 1
Jah Hollis säger
Det finns säkert några islamistiska grupper som ligger och lurar på att få chans att förstöra de drömmarna.
Hoppsan, var jag islamofobistisk nu…?
Rosemari säger
Jah Hollis: Nej det var du inte. Vi måste kunna säga som saker är. Det finns islamistiska grupper, precis som det finns fundamentalister inom andra områden. Den oron för att såna grupper ska ta över är vi nog många som delar. Men jag vet, jag skrev det försiktigt, för det är minerad mark och så lätt att folk missförstår.