Lars Ilshammar, chef för Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek och Roger Wallis, professor emeritus, avdelning för medieteknik, KTH, medlem i regeringens IT-råd, har skrivit en oerhört klargörande artikel i Svenska Dagbladet om fildelning, upphovsrätt och integritet.
De visar på det absurda i ett skadestånd på 30 miljoner kronor när musikindustrin inte förlorat inkomster egentligen utan tvärtom ökat inkomsterna, de har omfördelat inkomsterna, istället för att de fått inkomster på plastbitar (cd-skivor) har de fått inkomster på annat sätt – och mycket mer.
De skriver.
Man kan sammanfatta utvecklingen så här: artister i Sverige kan ha förlorat cirka 70 miljoner kronor per år från minskad försäljning av plastbitar. Men artisternas inkomster har ökat med cirka 300 miljoner per år. En artist får nämligen bara 11–12 kronor från försäljningspriset 200 kronor på en CD, om man ges ut av något av de fyra stora skivbolagen med över 75 procent av marknaden. En konsertbiljett på 200 kronor ger artisten minst 100 kronor och dessutom 10–20 kronor till (via STIM) om artisten också är kompositör.
Skadeståndet på 30 miljoner kronor i TPB-fallet blir fullkomligt absurt om musikindustrin som helhet inte har förlorat pengar på fildelning, utan bara sett en omdisponering av inkomster.
En mycket skrämmande sak de tar upp är hur snabbt det gick för högerregeringen att ge klartecken åt polisen att använda sparade IP-adresser för att jaga illegala fildelare
Ungefär samtidigt som de nya siffrorna om fildelning släpptes avslöjades regeringens planer på att låta polisen använda sparade IP-adresser för att jaga illegala fildelare när EU:s datalagringsdirektiv inom kort införs i Sverige. Datalagringen har tidigare motiverats med att den behövs för att komma åt terrorism och organiserad brottslighet. Nu ser vi just den syftesglidning mot mera bagatellartade brott som kritiker varnade för när direktivet antogs härom året. Inte heller i striden om integritet på nätet lär sista ordet vara sagt på länge.
Jag vet inte när domen i hovrätten mot Pirate Bay kommer, det lär väl vara rätt snart. Om de fälls är det ingen annat är rättsskandal och en politisk dom och en ekonomisk dom. De ekonomiska makthavarna styr över domstolarnana i så fall.
Att bygga en teknisk plattform kan aldrig vara ett brott. Det är människorna som använder plattformen som möjligen gör brott.
Det är viktigt att hovrätten nu gör rätt. Om domstolarna visar att de springer i storindustrins ledband kommer så många att förlora respekten för lagarna.
Dessutom kommer domstolarna att framstå som okunniga. De skulle förmodligen inte döma en biltillverkare för att bilister använder deras bilar till fortkörning.
Mary på MMK har också bloggat om detta och konstaterar:
Upphovsrättslagen behöver ses över …
Fler bloggar som tar upp läsvärda aspekter på detta: Anna Troberg och Henry R och Christian Engström och Farmorgun.
Läs även andra bloggares åsikter om integritet, upphovsrätt, fildelning, Ilshammar, Pirate Bay
Hovrättsdomen mot TPB kommer nu på fredag den 26 nov.
Piratverksamheten påverkar inte musikindustrin så hemskt mycket: de har ju konserter, Spotify och allt vad det nu kan vara. Filmer har biografer och TV.
Men varför vågar ni inte ta ställning till det förhållandevis unika fenomenet med dataspel.
Jag gick nyligen på en föreläsning av en före detta anställd på Massive Entertainment, som delade med sig av ganska oroväckande information. Enligt data från deras egna servrar, så använde sig 80-90 procent av de som spelade deras spel World in Conflict via internet av piratkopierade exemplar. En situation som knappast är unik.
Det är klart att om en miljon personer piratar en film eller ett spel, så har inte upphovsmannen förlorat intäkterna från en miljon exemplar. Däremot är det inte mer än rimligt att tro att kanske 10% av de som kör deras spel pirat, hade köpt det om det vore omöjligt att pirata. Dessa 10% kan då omräknas till en ökad försäljning med 50-100%! En enorm skillnad som kan avgöra om ett företag går i konkurs eller expanderar.
Jag har en stor varning till alla pirater som gillar dataspel: Erat beteende är mycket destruktivt. Utgivare blir allt mer sugna på att utveckla spel för så kallade casualspelar: spel med låg budget som kommer att köpas av många. De utvecklare som vill utveckla ”bra” spel, så som GTA, Call of Duty, Zelda osv måste då göra extra bra ifrån sig för att få göra detta för sina utgivare.
Det är ju knappast Anki, 40 år som gillar Wii Golf som piratar. Det är ironiskt nog de som gillar spel mest som även piratar mest. Således hotar ni inte spelindustrins överlevnad: ni hotar spelindustrins möjlighet att utveckla de spel som du gillar.
Snart lanseras vad som kan bli kvalitetsspelens sista hopp: cloud gaming, med OnLive i spetsen. Ett system där du bara har en dumburk hemma: du kopplar in en handkontroll till ett litet modem som skickar signalerna till en server som sedan skickar tillbaka ljud och bild till dig. Något som kort och gott innebär att spelare aldrig kommer få komma i kontakt med källmatrialet.
Det spelar ingen roll att EA eller någon annan utgivare som helhet klarar sig ändå: dessa utgivare lägger ner team som inte gör vinst. Det handlar om erfarna och skickliga människor som får lämna sina jobb såväl som sina drömmar om att ge ER det där fantastiska spelet. Bizarre Creations är ett extremt begåvat team som har levererat en lång rad framgångsrika spel de senaste tio åren. Men eftersom att deras senaste spel Blur floppade, så vill dess ägare göra sig av med företaget. Det talas om att potentiellt sett lägga ner studion. Det är då orimligt för företagen att acceptera att deras försäljning potentiellt sett halveras på grund av piratverksamhet.
@Spelutvecklare
Det du tar upp är en bra fråga, men även en som i stort redan är besvarad.
Det finns tusentals och åter tusentals med spel av mmorpg-modellen. Många av dessa helt gratis att spela men som erbjuder fördelar i form av tidsbesparing och glitter till den som är villig att då och då kasta pengar. Allt efter att verktygen blivit mer tillgängliga har sortimentet och möjligheterna utökats.
För spel som inte är online har interaktiviteten gett åtskilliga fler modeller – man spekulerar på hur mycket pengar som rasar runt i form av reklam enbart i de siter som än idag behandlar avancerad modding av gamla obsoleta spel som ”Oblivion”.
Det finns pengar att tjäna i stora lass. Betalningsviljan saknas inte. Men rätt sätt att ta betalt för ett spel i den marknaden kommer i framtiden vara via abonnemang (hur annars förklara att den genomsnittlige Everquest 2-spelaren idag kan ha lagt ut flera tusen på spel plus expansionsmoduler, och fem år av betalningar a 130 SEK/månad?) eller genom att spelet i sig är det som drar in publiken till det man tjänar pengar på?
Jag tror du ser för dystert på det hela. De aktörer som idag slutat tillverka spel till PC riskerar gå miste om en enorm del av marknaden. Som nya aktörer följdaktligen tar över.