Europakonventionen ger utrymme för ingrepp i den personliga integriteten – på vissa villkor. Ett avgörande krav är att inskränkningarna måste vara nödvändiga, exempelvis för möjligheten att skydda den nationella säkerheten och beivra brott.
Skriver DN och hänvisar till den norska advokaten Jon Wessell-Aas som sågar Lagrådets analys som ledde till att de gav grönt ljus till lagen om datalagring. Lagrådet har gjort ett slarvigt jobb.
Jon Wessell-Aas är norsk advokat och ledamot i Internationella juristkommissionen.
Jag skulle vilja säga att Lagrådets gröna ljus är ytterligare ett trist exempel på den vänskapskorruption som råder mellan den elit i samhället som sitter på samma fester och rör sig i samma kretsar.
Eller så är Lagrådets genomgång slarvig eller köpt av de starka krafter som är redo att köra över människors integritet för att skydda sina egna ekonomiska intressen.
Lagen om datalagringen innebär telefoni- och internetleverantörer blir skyldiga att lagra abonnentinformation i minst sex månader, men högst två år. De telefonidata ska sparas, som är nödvändiga för att visa varifrån, när och till vem en person ringer. Även information om vem som skickar SMS till vem och när detta sker lagras. De internetdata som ska sparas är vilken IP-adress varje abonnent haft vid varje given tidpunkt. Tillhandahållare av e-posttjänster skall också lagra uppgifter om bl.a. avsändare och mottagare av ett e-postmeddelande.
(Källa Wikipedia)
Jon Wessell-Aas säger bland annat:
I Lagrådets uppgifter ingår bland annat att bedöma om lagförslag är förenliga med Europakonventionen om grundläggande rättigheter. En uppgift som Lagrådet smitit ifrån när det gäller datalagringsdirektivet.
– Lagrådet har gjort en ytterst summarisk värdering och jag reagerar på att den helt saknar bedömningar av hur datalagringen förhåller sig till Europakonventionen, säger Jon Wessel-Aas till DN.se.
Han tar upp ytterligare ett problem, att datalagringsdirektivet inte gör någon värdering av nödvändigheten i det enskilda fallet.
– Det borde Lagrådet åtminstone ha tagit upp till diskussion.
Med andra ord:
Lagen om datalagring bygger på principen att vi alla är potentiella hot mot nationens säkerhet.
Jon Wessell-Aas yttrande finns här.
Erik har också bloggat om detta.
Relaterat:
Dagens Nyheter 1, Dagens Nyheter 2, Dagens Nyheter 3.
Läs även andra bloggares åsikter om datalagringsdirektivet, övervakning, samhälle, integritet, storebrorssamhälle
[…] This post was mentioned on Twitter by Marcin de Kaminski, Rosemari Södergren and Gun Svensson, Mikael Persson. Mikael Persson said: RT @Chadie: Lagen om datalagring bygger på principen att vi alla är potentiella hot mot nationens säkerhet https://kulturbloggen.com/?p=26487 […]