Arvid Lagercrantz är journalist och var under 1970- och 1980-talen politisk reporter och kommentator i Dagens Eko/Sveriges Radio. Senare blev han P1-c hef, vice VD och VD vid Sveriges Riksradio. Under 2000-talet arbetade han som programledare och reporter vid Sveriges Television och Axess TV. Hela tiden led han av en så kallad bipolär sjukdom, en bitvis svår psykisk sjukdom som kan vara svårt handikappande. Arvid Lagercrantz lyckades trots detta ha ett yrkesliv, till stor del på grund av att han när sjukdomen bröt ut alltid fick vård snabbt.
I boken ”Mitt galna liv” berättar han hur det varit för honom att leva med en svår psykisk sjukdom.
Ur förordet:
Det här är en memoar om psykisk sjukdom. Med nödvändighet handlar den också om mig själv men mest om min sjukdom, hur jag led, hur jag behandlades och vad läkarna skrev i mina journaler.
Jag vet att många människor har liknande problem. Låt oss dela ensamheten.
Jag har varit journalist i hela mitt 67-åriga liv, politisk reporter på Dagens Eko i många år och sedan vice VD och VD för Sveriges Riksradio i 10 år.
Mina maniska perioder har blivit många. Jag har fått elchocker, legat i bälte och fått massor med psykosmedicin. Dessemellan har jag varit helt frisk. Jag bjuder här på vad jag kallar Mitt galna liv.
Karin Thunberg på Svenska Dagbladet har gjort en bra och lång intervju med honom om boken:
Mönstret har hunnit upprepas många gånger:
–Jag har en överambition som leder till utmattning. Inom mig finns bilden etsad att jag är dålig, misslyckad. Bevis på motsatsen gör mig orolig, jag får svårt att sova vilket gör mig ännu mer orolig. Sen är det igång.
Så ingen framgång hjälper?
–Nej, snarare förstärker den min känsla av att inte duga, inte kunna leva upp till framgången. I botten finns en slags överkänslighet, eller underkänslighet som jag kallar det.
Det är bra och det är starkt att han träder fram. Psykiska sjukdomar och psykiska besvär ses det ofta på med förakt från de som inte drabbats av något sådant och inte förstår. Många försäkringar för sjukdom gäller inte vid psykiska sjukdomar, till exempel.
Jag har inte hunnit läsa hela boken, detta är därför ingen recension. Det jag läst hittills har varit välskrivet och fångat mitt intresse. Det behövs sådana här böcker, både för andra som har liknande besvär och vänner och anhöriga till människor med psykisk sjukdom eller för den delen arbetskamrater och alla som möter andra människor. Psykiska besvär är vanligt och förståelsen skulle behöva öka för det.
De anhöriga till psykiskt sjuka glöms ofta bort. Karin Thunberg tar upp en aspekt på detta som är talande och stark:
I ärlighetens namn är det inte hans egen berättelse som drabbar mig hårdast. Det är när han intervjuar Aina, sin hustru sedan 39 år, som jag kan nudda det helvete de båda gått igenom. I boken berättar hon om den gången han blev sjuk i mitten av 70-talet, hur hon följde honom till sjukhuset och morgonen efter stod vid deras ettårings spjälsäng och inte orkade lyfta barnet ur sängen. Då hade hon själv gått igenom en operation, vägde 43 kilo. Så hon tvingades ringa till Arvids bäste vän Per Falkman, be honom komma och hjälpa henne.
Hur plågad har du själv varit av att också dina närmaste farit illa?
Arvid Lagercrantz blick är uppriktigt förvånad:
–Så har jag aldrig tänkt. Jag har nog varit för självupptagen
Mitt galna liv : en memoar om psykisk sjukdom
av Arvid Lagercrantz
ISBN: 9789174610024
Läs även andra bloggares åsikter om litteratur, boktips, Arvid Lagercrantz, galen, bipolär sjukdom, pyske
.