Veronica Palm eller Mikael Damberg? Eller jokern Sundström, vd på Folksam? Eller Sven-Erik Österberg? Eller Stefan Löfven?
Vem ska efterträda Mona Sahlin som partiledare för Socialdemokraterna?
Varenda person som är tänkbar har redan fått frågan. Dock inte av valberedningen utan inför helt öppen ridå av svenska medier.
Inte en redaktion med självaktning kan avhålla sig från att försöka bli kungamakare. Eller vad den nu ska kallas.
Visst. En fri press är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Men samtidigt: finns det inget annat medierna kan använda sin energi och sina resurser på?
En sak är säker: ingen som tillfrågas av valberedningen kommer att svara ja till medierna först.
Mona Sahlin fick aldrig någon riktig chans av svenska medier. Hon jagades på ett sätt som inte någon annan politiker gjort av svenska medier.
Nej, det är inte någon bortförklaring. Valet förlorades av en massa orsaker. Men att medier tjugo år efter Toblerone-affären fortsatte att älta den var inte vettig journalistik, det var politik. Sedan må Expressens chefredaktör Mattsson säga vad han vill i debatter om det.
Men det är historia nu.
Det finns väl ingen av kandidaterna till posten som partiledare för S som är lika jagad av medier. Det kan bli bara bli bättre på den fronten nu.
Jag håller helt med Johan Westerholm som under rubriken ”Socialdemokraterna: När media förolämpar en gruppledare” skriver Johan Westerholm på bloggen Mitt i steget.
Jag anser att media ser för mycket till person istället för att se till vad hela ledningen skall arbeta med och symbolisera.
En partiledare är en symbol för mycket och ett viktigt val. Valberedningen har ett stort ansvar att vaska fram ett bra och noga genomtänkt förslag.
Sverige behöver ett pånyttfött Socialdemokratiskt parti som värnar om de många, ett parti som bärs upp av ett engagemang av många. Ett parti som värnar om arbetsrätten så den inte fortsätter att urholkas. Alla människor som jobbar har rätt till bra arbetsvillkor.
Alexandra utvecklar detta i sin blogg:
Självklart ska vi vara ett parti för de maktlösa, men vi borde ha högre ambitioner än så. Jag vill att Socialdemokraterna skall vara ett parti som främjar det goda samhället.
Nåväl, en sak är säker: medierna må vända på varenda sten och fråga varenda medlem inom s: ingen kommer att ge sitt svar till dem först.
Blogginlägg med anknytning till detta:
Johan Westerholm: Socialdemokraterna: 2/3 nytt blod i ledningen
Röda berget om alla hycklare.
Min debattartikel hos Newsmill.
Aftonbladet, Aftonbladet2, Expressen, Expressen2, DN1, DN2,, DN3, SvD,
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, Expr1, Expr2, Expr3, Expr4, Expr5, AB1, AB2
Bloggar: Thomas Böhlmark, Peter Andersson, Peter Johansson, HBT-sossen, Albin Ring Broman, Högberg utan hår, Johan Westerholm, Tokmoderaten.
Läs även andra bloggares åsikter om meder, socialdemokraterna, valberedning
KajsaLisa säger
Fast det är väl så media vill ha det,inga ideologiska diskussioner, analyser eller reflektioner. Mer maktspel, paktbildningar och intriger. Politik som dockusåpa säljer bättre och kräver inga djupa analyser alls.enklare att förhålla sig till alltså. Vart vi är på väg spelar ingen roll, vem som går först betyder allt. Media har personifierat politiken totalt. Att ha visioner och ideer måste kännas jävligt otacksamt.
Thomas Mattsson, Expressen säger
@Kulturbloggen: Jag håller inte med om denna kritik mot tv, tidningar och radio som nu bevakar spelet om vem som ska bli ny S-ledare: ”Finns det inget annat medierna kan använda sin energi och sina resurser på?”
Det handlar ju om ordförandeposten i Sveriges största parti, om Sveriges nästa oppositionsledare och – kanske! – om Sveriges nästa statsminister. Då framstår allas vår nyhetsvärdering som rimlig, tycker jag.
S-medlemmar, S-väljare och alla andra politiskt intresserade kan kräva av medierna att vi försöker kartlägga kandidater, intervjua dem om deras visioner, fråga andra politiker & statsvetare om pus och minus.
Politikerna själva är ju heller inte direkt ovilliga att informera journalisterna, och i en sådan här situation många positionerar ju sig också många inför öppen ridå. Och det är också helt rimligt.
I ett öppet demokratiskt samhälle är det positivt om de politiska processerna äger rum i offentligheten, samt att förtroendevalda och tjänstemän tar intryck av debatt och opinion.
Därför, tror jag, kommer det att bli en fortsatt omfattande rapportering om vem som ska bli ny S-ledare och den kommer att ske i alla etablerade medier.
Vänligen
Thomas Mattsson,
chefredaktör för Expressen
Kjell säger
Förhoppningsvis är det Socialdemokratiska partiet som i god ordning utser ny partiledare efter Mona Sahlin.
Det enda vi kan vara säkra på är att mediedrevet mot Mona Sahlin snart kommer att flyttas till nästa socialdemokratiska partiledare.
Göran S säger
TV4!
Just de!
TV4 kan köra åtta lördagskvällar med utslagningsrundor för alla tänkbara kandidater.
Ååh! Jävlar vilka orgasmer som skulle manifesteras på alla! mediaredaktionerna.
Adam säger
Jag tycker att mediernas ältande med detta tobleronefall är väldigt omoget att följa det hände över 15 år sedan väx upp lär dig att släppa saker, hon gjorde ett misstag, hon har betalat för det och skäms över det, det räcker, hon vet att hon gjorde fel och har redan betalat priset en gång… folk som ältar över detta är omogna och fattar inget med människo tänkande…