Att skatterna sänkts är en del i kulturpolitiken, menade Moderaternas kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
På torsdagen arrangerades den första kulturpolitiska debatten inför publiken mellan nuvarande högerregeringens kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och den socialdemokratiske utmanaren om ministerposten för kulturen, Leif Pagrotsky.
De två möttes i en livesänd debatt i P1 för några dagar sedan men det här var första debatten inför valet där de möttes inför publik.
Debatten hölls i mysiga Bio Rio i Stockholm och arrangörer var den folkrörelsebaserade kampanjen Konst åt alla, som drivs av Folkets Hus och Parker, Våra gårdar samt Bygdegårdarnas Riksförbund. Just frågan om vad som ska hända med Konst åt alla, som sedan 1977 gett samlingslokalerna möjlighet att köpa in samtida konst, fick förstås lite extra uppmärksamhet i debatten.
”Konst åt alla” jobbar för att alla ska ha möjlighet att möta samtidskonsten.
– Kulturen är ofta politikernas scenografi, men hur vill ni politiker göra kulturen tillgänglig i hela landet? frågade debattledaren Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets Hus och Parker.
Lena Adelsohn Liljeroth svarade givetvis med den regionalisering som högerregeringen tagit beslut om för kulturpolitiken. Hon tog också upp Skapande skola-projektet.
Leif Pagrotsky tog upp hur kulturen spelar en större roll i våra liv än någonsin tidigare.
– Det är dags att kulturen får större plats i politiken, sade han och påpekade att kulturen måste finnas med i statens budget.
Ett av hans förslag för kulturen handlar om högskolor:
– Kultur är intimt förknippad med humaniora. Jag vill att humanistisk bildning och forskning ska ha större plats på högskolor.
Pagrotsky tog också upp hur attityden till kultur och bildning går i arv.
– Vanan att läsa, se teater går i arv. Det är vår uppgigt att se till att de som får dessa vanor breddas, att fler får till vana att tillägna sig kultur.
Här går en tydlig skiljelinje mellan de två blocken.
Moderaternas kulturminister envisades med att skattesänkningar är en del i kulturpolitiken.
– Att sänka skatter så man har råd att investera i konst gynnas kulturen, menade hon.
Suck. Jag undrar vilken värld hon lever i? Även om jag fått jobbskatteavdrag är möjligheten att jag ska kunna investera i konst långt från min vardag och ljusår från den värld de människor jag känner lever i.
En inte full så ideologisk skillnad handlade om museer.
Pagrotsky vill öka tillgängligheten och vill att massor av de samlingar som idag finns i arkiv ska kunna visas på museer runt om i landet.
Han vill bygga två nya museer i Stockholm: En designmuseum och Nobelmuseet.
Lena Adelsohn Liljeroth vill absolut inte bygga fler museer i Stockholm. Ska det bli nya ska de placerar ute i övriga landet.
Lena Adelsohn Liljeroth har som kulturminister en kamp att driva för kulturen bland sina partikamrater. För ett tag sedan var Timbros Thomas Idergard medförfattare till en debattartikel som förfasade sig över att landstingens kulturprojekt slukar miljarder varje år.
– Kultur är en del av välfärdens kärna och inte pynt som Timbro pratar om, sade Pagrotsky.
Relaterat:
Dagens Nyheter 1 och Dagens Nyheter 2.
Läs även andra bloggares åsikter om kulturpolitik, val2010, Pagrotsky, konst, debatt
–
[…] september, 2010 av gunnosandahl Läs Kulturbloggens referat från kulturdebatten den 2 sept på […]