Sverige är ett u-land när det gäller insyn i privata bidragsgivares finansiering av de politiska partierna. Trots att fem av de sju riksdagspartierna anser att bidrag överstigande 20.000 kronor ska redovisas öppet, finns ingen överenskommelse mellan alla partier. Två av dem – Moderaterna och Kristdemokraterna – vägrar vara med och hemlighåller sina finansiärer.
Det skriver Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i en debattartikel där han säger att det är dags att införa tvingande lagstiftning om offentlig redovisning av partiernas större bidragsgivare:
”Oanständigt av Reinfeldt hålla partibidragen hemliga”
Det är verkligen på tiden att alla siffror kommer fram.
Moderaterna framstår allt tydligare som ett Storebrorsparti, de ska övervaka medborgarna men de har ingen transparens och öppenhet med vad de själva gör:
Det var de som tillsammans med övriga kamrater i högeralliansen införde FRA-lagen.
Det var de som införde ipredlagen.
Deras stödgrupper i Svenskt Näringsliv förbjuder politiska samtal på arbetsplatser.
Partifolk från M som partisekreterare Per Schlingman kallar det för smutskastning om någon berättar hur mycket Reinfeldt och hans familj personligen tjänat på högerns skattesänkarpolitik.
Och när gäller hur mycket och vem Moderaterna får partistöd från vill de inte heller redovisa.
Peter Eriksson påpekar att Sverige har en lång tradition av medborgerlig insyn i myndigheternas maktutövning. Offentlighetsprincipen har tjänat vårt land väl.
Det är verkligen dags att det blir lag på att partibidrag redovisas öppet.
Alltid rött alltid rätt ställer den relevanta frågan:
Undrar vad moderaterna och kristdemokraterna är rädda för
Jonas Sjöstedt bloggar också om detta.
Fast tyvärr är det många som inte tror att det blir regeringsskifte. Och en högerregering lär inte genomföra något som ökar öppenheten.
Drygt sex av tio väljare, 62,4 procent, tror att det blir fortsatt borgerligt styre efter valet när DN/Synovate ställt frågan om vilka partier de tror kommer att bilda regering efter den 19 september. Mindre än en av fem väljare, 19,3 procent, tror på en rödgrön regering. Övriga är osäkra.
Mer om hur Svenskt Näringsliv vill hindra politik på arbetsplatserna.
Alliansfritt Sverige:
Svenskt Näringsliv bli enorm. Arbetsgivarnas intresseförening försöker nu få folk att inte rösta, genom att vilja förbjuda politiska diskussioner på arbetsplatsen.
Mer om det också i DN.
Läs även andra bloggares åsikter om FRA-lagen, ipredlagen, partistöd, val2010, Moderaterna, Kristdemokraterna
[…] men konsekvenserna av politiken förskräcker dem jag möter. Media: DN, SvD, Ab, Ex. Bloggat: Kulturbloggen noterar också Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern […]