Kan du börja med att berätta lite om dig själv och hur du först kom in på att anordna festivaler?
Luger har arrangerat konserter sen 1991. Vi har även bland annat gjort ambulerande Accelerator och Where The Action Is så Way Out West var inte ett så långt steg egentligen. Vi är ett stort gäng med stort musikhjärta som fortfarande brinner för den musik vi diggar.
Brukar du själv besöka festivaler?
Absolut! Klart det är viktigt att se hur andra festivaler fungerar och få inspiration. Allt ifrån Coachella, Bonaroo och Primavera till svenska småfestivaler.
Har du ett stort musikintresse?
Ja, vi är alla musiknördar här.
Kan du förklara vad ditt jobb går ut på och hur en typisk arbetsdag ser ut?
Well, vi är som en stor familj så alla hugger tag i där det behövs. Så allt mellan himmel och jord.
Hultsfred har gått i konkurs. Arvikas framtid är osäker. I en krisdrabbad bransch har Way Out West sålt slut tre år i rad. Vad tror du gör just Way Out West så framgångsrik?
Finns nog inget enkelt svar men tyvärr hade både Arvika och Hultsfred en rätt jobbig ekonomisk ryggsäck med sig sin i 2010 vilket gjorde det svårare att stå kvar på benen. Men vi hoppas att det löser sig för Arvika fortfarande, vi tror och hoppas.
Hur har Way Out West utvecklats genom åren?
Mycket. Vi försöker ständigt att utvecklas och förbättra. Vi kommer aldrig att bli helt nöjda och kommer alltid vilja utveckla varje liten detalj. Så vi står allt på tårna och jobbar hårt på upplevelsen på plats under Way Out West.
Vad gör Slottskogen till ett så bra festivalområde?
En underbart vacker park mitt i en stor stad är ultimat på många sätt.
Kan du förklara klubbkoncetpet Stay Out West?
Valet är det stora. Du kan efter att ha spenderat hela dagen i Slottsskogen välja att fortsätta festen ute i stan på våra klubbar, eller så väljer du att gå hem och lägga dig i sköna sängen och sova. Det är meningen att man ska ha valet och att vi alltid själva har diggat att gå på klubb så det är en fin bonus till vanliga festivalprogrammet.
Kan du berätta om Way Out Wests samarbete med Roskilde och Öya som går under namnet Nordic Green Festival Alliance?
Här är lite om vårt samarbete. Men det är lika mycket day-to-day att utveckla och enas i bra miljöfrågor:
Inför COP15 i Köpenhamn december förra året enades Roskilde Festival (DK), Way Out West (S) och Øyafestivalen (N) kräva att respektive lands ledare ska förhandla fram:
• ett internationellt klimatavtal som säkrar att den globala genomsnittstemperaturen inte ökar med mer än 2 grader. Sverige, Norge och Danmark ska minska sina utsläpp med 40 % innan 2020.
• ett rättfärdigt avtal som säkrar fattiga människors rätt till utveckling.
• att de rika länderna förpliktigar sig att betala för utveckling i fattigare länder genom överföring av miljövänlig teknologi. Detta i tillägg till annat redan planerat bistånd.
Roskilde, Øya och Way Out West jobbar alla aktivt med miljöfrågorna – strikt i enlighet med deras målgruppers intressen och generationens utmaningar.
Resor, avfallshantering, användning av förnyelsebar energi, ekologisk mat såväl som CO2-uträkning för artister och besökare är något vi alla tre tar på största allvar – utöver att se till att bjuda på en musikfest utan dess like.
I linje med detta uppmanar nu den här gröna festivalalliansen till förening för en bättre framtid; uppmaning till förändring och en hållbar utveckling.
Vi samlade in tusentals namnskrifter som vi levererade till mötet.
Vilken artist på årets festival ser du fram emot mest och har du någon drömbokning för framtiden?
M.I.A., Harlem, Jay Electronica och Iggy & The Stooges för att nämna några.
[…] Intervju med Joel Borg, mannen bakom Way Out West […]