Skyddar de traditionella medierna Reinfeldt? Eller är de bara okunniga?
Frågan måste ställas.
I veckan sade den svenska högerregeringens statsminister Fredrik Reinfeldt att ungdomsarbetslösheten är en synvilla.
Läser Johanna Meléns liverapportering från Svenskt Näringslivs stämma idag. Enligt Johanna Meléns rapportering, från ca 14:03 påstår Statsminister Fredrik Reinfeldt att
”…ungdomsarbetslöshetssiffran är en skapad synvilla…”Det ligger i och för sig i linje med hans tidigare syn på unga som oföretagsamma, men, trots allt, detta är ett häpnandsväckande påstående.
Massor av bloggare har tagit upp detta, som Hållplats Hådén:
Reinfeldt menar nu att den höga ungdomsarbetslösheten bara är en synvilla. För om alla bara skulle räkna på Reinfeldts sätt så skulle ju ungdomsarbetslösheten inte vara så hög. Smidigt, va? Så talar Sveriges mest förtroendeingivande partiledare.
Det ligger ju också i linje med tidigare Reinfeldt-citat som att ”en viktig orsak till att många ungdomar inte får jobb är att de inte söker jobb”. Om det bara var ännu fler sökande per jobb, så skulle ju plötsligt massor av nya jobb skapas i Sverige! Eller?
Högerregeringen och framför allt Moderaterna gick till val 2006 på arbetslinjen. De skulle skapa jobben. Och det var efter detta de skulle bedömas och mätas inför valet 2010. Upprepade Reinfeldt i debatt efter debatt.
Nu är vi där och de ska betygsättas. Vad de åstadkommit på den fronten är inte så imponerande. Claes Krantz har gjort ett djupdykning i statistiken och det är rätt förfärande:
Notera att det totala antalet arbetssökande är 704.805 personer i april enligt AF: egen statistik. En siffra som långt högre än den öppna arbetslöshet på 224.155 personer det ofta talas om.
Jobb och utvecklingsgarantin är alliansregeringens största program med flest deltagare. Det är ju då ännu mer förvånande att man i arbetsförmedlingens egen tidning kan läsa om enkäter där 62% av deltagarna uppger att de inte alls deltar i någon ordnad aktivitet. Och i stort söker arbete på egen hand. 2 besök hos en arbetsförmedlare på en månad är ingen aktivitet.
Moderaterna har helt klart taktiken att försöka gömma fakta om arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten i synnerhet. S-buzz:
Har under förmiddagen stött på påstående i stil med
– Statistiken över ungdomsarbetslösheten är uppblåst, den inkluderar folk som studerar.Dessvärre. Mätningen av ungdomsarbetslöshet görs på samma sätt i hela Europa. Sverige tillhör tyvärr de länder som har allra högst ungdomsarbetslöshet, närmare 30 procent. Det är ingen synvilla. Ni hittar allt på Eurostat.
Jag undrar: varför granskar inte de traditionella medierna detta?
Mer om detta också hos Fredrik Pettersson och hos Peter Högberg.
Skyddar de traditionella medierna Reinfeldt? Eller är de bara okunniga?
Frågan måste ställas.
Siffrorna ljuger inte. Arbetslösheten är hög och många, många, många ungdomar liksom äldre ställs utanför möjligheten att arbeta.
Och vi kan inte ha en statsminister som försöker slingra sig undan detta ansvar. Det är mediernas uppdrag att granska makthavarna.
Tar det inte Reinfeldt på allvar? Varför reagerar de inte när han försöker göra ungdomsarbetslösheten till en bagatell?
Läs även andra bloggares åsikter om politik, val2010, arbetslöshet, Reinfedlt, synvilla, medier, journalistik
Jonny Disenfeldt säger
Ungdomar som heltidsstuderar är knappast arbetslösa. Tycker du det ?
Sven Dufva säger
Man kan tänka sig att det ligger i Alliansens intresse att skapa en arbetslöshet som ett naturligt steg i att stöpa om Sverige till ett mini-USA (arb.löshet 9,3%, jmfr Sverige 9,8 % idag).
Arbetslösheten i sig gör folk desperata efter jobb och ur det kan man skapa en lönergrupp som tar jobb för halva priset. Fackliga rättigheter ställs åt sidan i desperationens spår och ur detta föds en ny arbetsmarknad som är skärmmande lik USA.
Tänkvärt…
Rosemari säger
Till Jonny: Jag känner i alla fall massor av heltidsstuderande ungdomar som gärna skulle ha jobb under sommarlov och jullov. Så visst finns det arbetslöshet i dessa grupper också.
Jonny Disenfeldt säger
Till Rosemari – Javisst, det är sant, men att räkna dem som arbetslösa är fortfarande missvisande.
Förvisso – de som studerar till bibliotekarie, hårfrisörska och liknande har ju nästan noll chans till arbete så de kan man ju tänka sig vara aninglösa människor som studerar sig in i arbetslöshet. Men som sagt, så länge de har heltidsstudier kan de inte ta ett heltidsjobb, eller hur ?
Johan Ulvenlöv säger
Dessvärre. Mätningen av ungdomsarbetslöshet görs på samma sätt i hela Europa. Sverige tillhör tyvärr de länder som har allra högst ungdomsarbetslöshet, närmare 30 procent. Det är ingen synvilla. Ni hittar allt på Eurostat.
Jonny Disenfeldt säger
Har vi högst ungdomsarbetslöshet… och/eller har vi väldigt hög andel heltidsstuderande .. ?
Här har vi en gammal rapport från 2006 som säger att ungdomsarbetslösheten då under högkonjunktur och med S-regim egentligen var 29% …
http://www.dnv.se/arbetsgivaravgift/rapport_oledole.pdf
Viktor Tullgren säger
Jonny Disenfeldt: Andelen arbetslösa ungdomar som utgörs av heltidsstudenter har minskat under krisen. Därmed har ökningen av ungdomsarbetslösheten inget att göra med att fler studenter söker jobb. Därtill kommer att studenter till stor del står för den korta arbetslösheten. Ser man på statistiken utslagen över året så ökar nämligen den korta ungdomsarbetslösheten alltid andra kvartalet varje år, för att därefter minska tredje. Det vill säga när ungdomar söker sommarjobb under april – juni rapporteras fler arbetslösa, och när de sedan får sommarjobb, eller ger upp sitt sökande i juli – september så sjunker arbetslösheten. Denna nivå på kort arbetslöshet har varit konstant de senaste åren, däremot har andelen långtids arbetslösa ökat.
Jag har en mer utförlig redogörelse på min blogg, dessutom med fina grafer 😀
Jonny Disenfeldt säger
Jo och enligt den länk jag bifogade var ungdomsarbetslösheten 2006 under G Persson i en högkonjunktur lika illa …
Ungdomar Officiell Statistik (%) Verklig arbetslöshet (%)
16-19 år 10,1 30,4
20-24 år 11,3 26,9
16-24 år 10,9 27,9
helena Viita säger
Många unga skulle säkert inte haft något emot ett sabbatsår med avlönat arbete; om det funnits något arbeta att få.
Alla som studerar – för lånade pengar som sedan ska återbetalas år efter år efter år – för att de inte har några andra alternativ; bidrar nog till att statistiken för ungdomsarbetslöshet inte ser ännu värre ut.
Johan Ulvenlöv säger
wow-dåliga siffror från 2006 fråntar ansvaret för dåliga siffror 2010… då behöver vi egentligen ingen regering oavsett partifärg, bara några som kan förvalta 30% arbetslösa unga och dryga 10% arbetslösa generellt… föregångslandet
Lena säger
@Jonny Disenfelt Fredrik Reinfeldt har sagt att ungdomsarbetslösheten är en synvilla, har Göran Persson det 2006? Nä, för det Reinfeldt gör är att han förminskar alla de de ungdomar som idag är arbetslösa och behöver jobb. Sen hur många som väljer att studera, istället för att gå arbetslösa, det är en annan frågeställning. Reinfeldt vågar inte ta ansvar för att han har misslyckats, utan skyller på synvillor.
Jonny Disenfeldt säger
Lena, skillnaden verkar vara att Göran Perssons regim försökte dölja verkligheten då det begav sig (i en högkonjunktur)…
Själv tycker jag det är bekymmersamt att det 2006 när vi eldade för fullt i ekonomin hade 6% arbetslöshet, ska vi leva med det som jämvikt numera i kommande goda tider ? Det blir tungt för de med jobb att bära.
Viktor Tullgren säger
Jonny, Först och främst vill jag säga att rapporten har mycket övrigt att önska vad gäller antaganden, men oberoende av detta så är det helt omöjligt att jämföra de siffrorna med dagens arbetslöshetssiffror eftersom det är rapportförfattarens egen metod och ingen officiell metod. Alltså är de siffror som rapporteras idag inte alls jämförbara med de som rapporteras i din hänvisade rapport. Däremot publicerar SCB arbetslöshetsdata även för de senare kvartalen 2006 som räknar in studenter.
Då ser man att arbetslösheten så som den rapporteras nu var följande:
K3 2006: 16,9 %
K4 2006: 18,0 %
K3 2009: 22,2 %
K4 2009: 24,0 %
Den korta arbetslösheten dvs arbetslöshet under 4 veckor har under denna period varit mer eller mindre konstant. Därmed har långtidsarbetslösheten ökat. Detta är ett problem. Ett problem Reinfeldt och de borgerliga inte vill ta i.