FlattR är en tjänst på Internet som gör att människor som tillför innehåll till webben kan få betalt. Det kan vara den som gör ett filmklipp och det kan vara blogginlägg, till exempel. Fast
Initiativtagare och grundare är Peter Sunde Kolmisoppi och Linus Olsson. För Flattr rankades på plats nummer 10 i Internetsworlds lista över Årets webbentreprenörer:
Flattr går ut på att ”smickra” en webbplats genom att donera pengar som fördelas från en fast summa man sätter in varje månad. Vem som helst ska kunna ge, utan mellanhänder. Och Flattr är en startup som vet hur de ska tjäna pengar på många bäckar små. I dagsläget tar de 10 procent av inbetalade månadsbelopp. Tanken framöver är att användarna, förutom webbplatser, också ska kunna ”flattra” filer som mp3:or, bilder eller video. Innan året är slut ska Flattr lämna betastadiet, men frågan är om Peter Sunde Kolmisoppi och hans team behåller Flattr för sig själva eller om någon av webbjättarna tror lika starkt på idén som vi gör
Nu finns Kulturbloggen där på FlattR. Jag tycker som sagt det är intressant att testa nya funktioner på webben.
FlattR befinner sig fortfarande i beta-stadiet och en första version 1.0 släpps vid årsskiftet, verkar det som. Därför är det bra att komma med feedback.
Ett problem är ju att så många inte vet vad FlattR är. Så när de ser ett inlägg på Kulturbloggen är de kan flattr:a vet de hur det fungerar. Och jag tror att för att kunna flattr:a någon måste man vara med i FlattR. Och det blir man ännu så länge bara genom att få en invite.
Jag försökte lägga in ett videoklipp till FlattR. Klippet som var mitt hade jag lagt in på Kulturbloggens Youtube-kanal.
Det gick att lägga till den i FlattR, men koden för att flattr:a den gick inte att lägga in vid klippet på Youtube, så då fungerar det ju ändå inte.
Nåväl: det är ju trots allt bara betaversionen, så mycket kommer säkert att hända.
Fast jag vet inte om det är rätt väg att gå att till exempel musiker ska få betalt för sin musik via FlattR. Det ska väl i så fall vara ett komplement till annat.
—
Känner du igen namnet på Peter Sunde, en av grundarna av FlattR? Jodå, det är samma Peter Sunde som drog igång Pirate Bay.
Opassande finns också på FlattR.
Relaterat:
Sydsvenskan och Magnus Bråths blogg.
Läs även andra bloggares åsikter om ekonomi, IT, teknik, Flattr, piratebay
Tack ännu ett orosmoment varden röjt ur vägen!
Funderar eventuellt på att också dra den officiella kungabloggen den vägen, så slipper vi sponras av diverse företag som enkom försäljer pornografiskt material för hemmabruk. Iofs har produkterna väldigt hög omsättning i folkhemmet men i sann dubbelmoral känns det bättre att låtsas som intet, ladda ned porren gratis och hasa av den. För att sedan ta hjälp av sponsorerna.
Med detta upplägg kan Kungabloggen också eventuellt en dag gå i vinst och då vill jag åka upp i rymden! Och det kan väl aldrig vara fel?