Från och med idag kommer Google att redovisa förfrågningar från regeringar att ta bort data. Det gäller inte bara Kina den här gången. Google hänvisar till yttrandefriheten när de lanserar det här nya verktyget.
Google redovisar inte bara förfrågningar utan också när de tar bort data. Till exempel har Svrige begärt att Google tar bort data i färre än tio fall. Google har inte efterföljt någon begäran från Sverige.
Kartan som utgör Googles nya verktyg visar antalet begäran och i vilka fall Google efterföljt begäran (ofta gäller det domstolsbeslut). Det hade varit intressant att se vad den svenska regeringen bett Google ta bort men eftersom Google inte gjort som regeringen ville står det ingenting.
Google är Google och samlar enorma mängder data om oss. Det är vettigt att ha en sådan här redovisning av censurförsök.
En annan detalj är att man kan se antalet begäran om data men ingen redovisning av vilken typ av data. Vi borde ha rätt att veta vad regeringen frågar om när den begär data om oss. Som det är nu ser det bra ut men särskilt mycket får vi inte veta. Däremot blir vi uppmärksammade på att många regeringar frågar om sina medborgare.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Censur, Sverige, Google, tranparens, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter
[…] Netroots däremot utvecklas mot det dynamiska nätverk det var från början där vi lär av varandra, olika bloggare lyfts fram och allt krut […]