Skatteverket ska granska bloggare. Populära bloggare som får många gåvor och presenter bör skatta för dem, menar Skatteverket.
Tre av de mest besökta bloggarna känner sig utpekade och har protesterat i en debattartikel:
”I 90 procent av fallen då vi får produkter budade till oss, skickade till oss, hängda på våra ytterdörrar, är det fullkomligt ointressant skit. Oftast hamnar det rätt i papperskorgen. Ska vi betala skatt för det då också?”
I debattinlägget slår bloggarna fast att själva bloggandet inte är ett jobb utan en livsstil, ett sätt att dela med sig av vad som pågår i sitt liv. Och de menar att det inte går att beskatta.
Bloggarna har en poäng: många presenter som de får är säkert helt meningslösa och oanvändbara. Man ska inte behöva betala skatt för dessa saker.
Bloggarna skriver i debattartikeln:
År 2005 togs skatteplikten bort från gåvor. Det finns ingen lag som säger att vi ska betala skatt för gåvorna som vi får.
Skatteverket får väl skaka fram en lokal dit bloggare får föra alla skitsaker de får, som de inte vill behålla. Eftersom bloggarna inte tjänar några kontanta medel för sakerna kan de väl få använda dem och betala skatten med?
Det är inte så enkelt det här. Det går inte att följa gamla regler för ett gammalt samhälle.
Svensson välkomnar Skatteverkets initiativ:
Det hela handlar säkerligen inte om bloggar som min med omkring 10.000 till 15.000 besökare per vecka utan om de modebloggare som har 100.000-tals besökare per vecka. De tjänar ju inte så mycket som man ofta tror , men de tjänar ju betydligt mer på sitt bloggande än vad jag kan göra och en del lever säkert på det också. Så självklart ska de betala skatt och det är då bra att skatteverket granskar dem och bra om de då får tillfälle att lära sig hur man gör för att redovisa sina inkomster, följa lagar och betala till den gemensamma välfärden.
Det handlar förstås både om att deklarera för inkomster och rätten att få dra av för de utgifter som en företagare, i det här fallet i form av bloggare, har:
En bloggare som bloggar om sitt privata liv, om mat han/hon äter och sedan får vissa annonsintäkter måste kunna dra av för de utgifter han/hon har för att skapa sin blogg: och där ingår förstås hyra för webbhotell, utgifter för domännamn men också utgifter för att äta den mat som han/hon bloggar om.
Det handlar om tre, eller möjligen fyra saker:
1. Intäkter i form av pengar, för exempelvis annonser
2. Gåvor med stort värde, som lyxresor. Sådant som traditionella medier inte tar emot för att det kategoriseras som muta
3. Skitgåvor som inte är användbara och som bloggaren inte ens vill ha
4. Donationer
Om någon undrar när det gäller Kulturbloggen kan jag berätta att vi inte får in särskilt mycket: men de inkomster vi får för annonser från Tailsweep och Google deklarerar vi självklart för. Jag har ett eget företag och där deklarerar jag för inkomster och utgifter i samband med bloggandet och föredrag och seminarier jag håller om bloggande.
När det gäller donationsknappen vi har i vänsterkolumn har den hittills inte resulterat i någon donation.
Men de flesta annonsbanners som syns på Kulturbloggen är gratis, det är vanliga länkbyten helt enkelt.
Jinge har också bloggat om de tre tjejerna och kallar dem omogna tjejer.
Han har en viss poäng. Dessa tre bloggande tjejer tjänar rätt mycket på sitt bloggande. Varför ska just de ha en gräddfil i samhället?
Fast å andra sidan: Traditionella medier är skakade av att andra kan göra sig hörda än deras redaktionsmedlemmar. Allt som kan vara negativt om bloggosfären tar gammelmedierna förstås upp och försöker blåsa på elden.
Traditionella medier vill förstås helst ha ensamrätt på mediearenan.
Tradionella mediers redaktioner får recensionsböcker och allt möjligt och har fått i decennier. Om detta talas det inte.
Som Julia Skott skriver på Aftonbladet Kultur:
Men jag är beredd att satsa (skattepliktiga) pengar på att det inte finns en kulturredaktion eller skönhetstidning som i sin näringsverksamhets deklaration tar upp recensionsexemplar av böcker eller smink. Som de definitivt får i obscent mycket större mängder än de flesta bloggare. Och som de nog i princip aldrig lämnar tillbaka.
Cornucopia bloggar om detta också.
Relaterat:
Dagens Nyheter
E24Nyheter
Expressen
Läs även andra bloggares åsikter om blondinbella, skatter, ekonomi, samhälle, kultur
SPELA MER säger
Väldigt, väldigt intressant artikel! Oerhört bra skrivet också!
//J