Fem konstnärer möter publiken i Stockholms tunnelbana hösten 2024, berättar ett pressmeddelande:
Pressmeddelandet berättar tyvärr inte vilket datum det hela arrangeras.
De fem utställande konstnärerna i årets Konstväxlingar arbetar nära sin vardag och har samlat material från olika platser och närmiljöer. Genom att vrida och vända på det bekanta skapas berättelser som tar oss till olika platser – från stationen – till fjället, boksidan, gymmet, staden och ateljén.
Tematiken för 2024 års program är I samtal. På olika sätt myllrar bilderna av meningar – i målningar som skildrar samtal mellan konstnärsvänner, i broderier som inrymmer berättelser om både universum och det vardagliga i samma bild, i gamla böcker som fått nytt liv och ny mening genom överstrykningar och urklipp.
Vernissagevisning och samtal på varje station
Ta chansen att höra konstnärerna berätta om utställningarna under specialvisningen på cirka nio minuter. Tiderna är hålltider. SL-biljett gäller.
Kl 13.15 – 13.25 Gärdets tunnelbanestation
Amanda Hellsten presenterar ”Kära dagbok”, där hennes målningar fungerar som dagboksanteckningar. Bilderna speglar personliga minnen och vardagliga ögonblicksbilder från de senaste åren i ett personligt måleriskt uttryck.
Amanda Hellsten (född 1989) arbetar med måleri, både i olja och digitalt. Genom att dokumentera sig själv och sin omgivning via mobilkameran samlar hon inspiration till nya målningar.
Kl 13.35 – 13.45 Zinkensdamms tunnelbanestation
Olof Inger utforskar den mänskliga kroppens plats i universum med sina verk ”Den kosmiska ordningen”, två storskaliga kollage i starka färger, där kroppar och himlakroppar vävs samman i ett kosmiskt diagram.
Olof Inger (född 1979) har i sin konst på olika sätt återkommit till sin bakgrund som kampsportare och använder ibland material från gymmet i sina textila kollage och bilder. Han arbetar i en mängd tekniker, med kroppen och dess sinnesförnimmelser i ständig fokus.
Kl 13.50 -14.00 Mariatorgets tunnelbanestation
Nacho Tatjer som med sin bildsvit ”Con Ritmo” förmedlar en rytmisk resa genom tiden och materialet. Stad, land, teckning och olika skulpturer smälter samman i säregna fotografier i en teknik som konstnären arbetat med i över 20 år.
Nacho Tatjer (född. 1966) jobbar med papper, trä, duk, textil, keramik, fotografi, brons eller vilket material han nu snubblar över. Tatjer bygger upp berättelser och bildvärldar med lika delar fantasi som vardag.
14.05 – 14.15 Slussens tunnelbanestation
Marja-Leena Sillanpää visar ”Böcker ur ett växande arkiv (1968-2024)”, där boken som objekt och portal till nya verkligheter står i centrum. Med storskaliga bilder av hennes artist books kan betraktaren nästan kliva in i boksidorna. På Slussen visas över 40 bilder.
Marja-Leena Sillanpää (född 1965) har under hela sin konstnärliga verksamhet arbetat med boken som ett konstnärligt material. Hon letar efter bortglömda böcker som hon varsamt ger ny mening. Efter sitt mångåriga arbete har hon idag skapat över 2500 artist books.
Kl 14.30 -14.40 Fridhemsplans tunnelbanestation
Britta Marakatt-Labba berättar om samisk kultur och historia genom sina detaljrika broderier i utställningen ”Rötter”, som sträcker sig över Fridhemsplans väggar. I Marakatt-Labbas bilder finns ofta fjället som bakgrund, där boplatser, renar och fjällbjörkar träder fram. På Fridhemsplan har konsttavlorna anpassats för det vidstäckta formatet i konstnärens bilder.
Britta Marakatt-Labba (född 1951) har varit verksam konstnär i över fyrtio år. Hon fick sitt stora internationella genombrott 2017 på Documenta 14 där det 24 meter långa broderiet Historja visades. Marakatt-Labba arbetar i både liten och stor skala med ett säreget berättande bildspråk.
Invigning kl 13.00 på plattformen på Gärdet
Kulturnämndens ordförande Erik Persson (S) och trafikregionråd och styrelseordförande för SL Anton Fendert (MP) inviger utställningarna innan visningen.
Om Konstväxlingar – samtida konst på fem tunnelbanestationer
Region Stockholm fortsätter att utveckla SL:s långa historia av att arbeta med unga och etablerade konstnärer. Genom åren har vi presenterat hyllade projekt av svenska och internationella konstnärer. Det gör att Konstväxlingar blivit en självklar del av offentliga rummet i Stockholms innerstad, och konsten i tunnelbanan till en av världens längsta konstutställningar.
Varje år presenteras nya årslånga utställningar på Mariatorget, Slussen, Gärdet, Fridhemsplan och Zinkensdamms tunnelbanestationer. På Skanstull och Odenplan växlar konsten var tredje månad. Totalt blir det 13 utställningar årligen.