Två systrar
Samproduktion med Royal Lyceum Theatre
Av David Greig (översättning av Anna Kölén)
Regi Wils Wilson
Scenografi Lisbeth Burian
Kostym Lisbeth Burian
Ljus Colin Grenfell
Dramaturg Anton Elmgren
Medverkande Sandra Stojiljkovic, Dondona Imeri, Erik Olsson samt elever från malmö latinskolan.
Premiär på Malmö stadsteater den 7 september 2024 (urpremiär var på Royal Lyceum Theatre i Edinburgh den 10 februari 2024)
David Greigs nyskrivna pjäs Två systrar är en varm och kontemplativ föreställning om livsval, sex, relationer och den tillvaro som, trots allt, uppstått däremellan. Vi är roade när vi köper ensemblens träffsäkra livsbetraktelser, men ser samtidigt vad som står på kvittot – att det blir dyrt för den som inte lever autentiskt. För vad skulle egentligen ditt sextonåriga “jag” tänka om dig nu?
Alla i publiken ska fylla i ett formulär innan de stiger in för att se Två Systrar av David Greig. Här kommer en rad frågor som cirkulerar kring “sommaren när du var sexton år”. Vad har du på dig? Vilken musik lyssnar du på? Väl på scenen möts vi av en grupp ungdomar som kommer att agera som kör i kvällens föreställning: “Är ni redo att resa tillbaka i tiden?” Nu ska alla tänka sig tillbaka till hur det var den där sommaren när allt tog fart. Vi mediterar en stund. Sen börjar föreställningen.
Amy (Sandra Stoljiljkovic) och Emma (Dodona Imeri) är två systrar i medelåldern som nu möts på den camping där de spenderade sina ungdomssomrar. Nu långt senare har tiden satt sin tand i deras liv och de är tillbaka där de var. Snart går kanske sista tåget. Emma har hyrt en hel husvagn för sig själv där hon ska skriva sin roman. Amy dyker upp oinbjuden eftersom hon är utslängd – hon låg med rörmokaren (i barnens våningssäng!). Hur kunde du? frågar Emma irriterat. Vad som följer är en rad interpellationer där Emmas strävsamma livsbana ställs mot Amys skandalösa livskaos. Då kommer plötsligt Lance, vaktmästaren som var DJ-killen Amy blev så hopplöst förälskad i den där sommaren då när hon var ung. Allting ställs på sin ända och det visar sig att alla inte alltid kan leva som de lär.
Det är vackert att se “livet” flimra förbi våra ögon. Vi skrattar från magen när Amy lyckas jämföra dejtinglivets valmöjligheter med juicehyllan i en amerikansk matvaruaffär. Eller när det visar sig att Lance numera behöver ta på sig glasögonen för att rulla en joint. Greig lyckas översätta vårt moderna livskaos till maximer à la Tjechov och det blir väldigt roligt. Samtidigt håller han upp en spegel mot oss själva. Vad är av värde för dig som lever i kölvattnet av de stora ideologierna, där Marx är ett spöke och kärlek är en kemisk reaktion. Vilka val måste vi göra?
Föreställningen är ett allkonstverk med klass där allting: regi, scenografi, dans, lyckas samarbeta för att berätta något om vår tid. Särskilt tilltalande är det spel med tvådimensionella ytor som pågår i scenografin. Verkligheten framstår såsom vore den bestående av bilder från fotoalbum eller kanske vykort – någon har satt ett frimärke på horisonten. Det är ett grepp som lyckas förstärka berättandet. David Greigs nyskrivna pjäs Två systrar är en varm och kontemplativ föreställning om livsval, sex, relationer och den tillvaro som, trots allt, uppstått däremellan. Vi är roade när vi köper ensemblens träffsäkra livsbetraktelser, men ser samtidigt vad som står på kvittot – att det blir dyrt för den som inte lever autentiskt. För vad skulle egentligen ditt sextonåriga “jag” tänka om dig nu?