In Restless Dreams: The Music of Paul Simo
Betyg 5
Svensk biopremiär 16 augusti 2024
Regi Alex Gibney
Kommer på svenska biografer 16 augusti 2024
The Sound of Silence, Bridge over Troubled Water, The Boxer, Cecilia och vidare över sex decennier – Paul Simon har både med Art Garfunkel och som soloartist bjudit på många älskade klassiska sånger. När han nu presenteras i en dokumentär är filmen lika överväldigande imponerande och infångande som hans musik. Filmen är tre och en halv timme lång – vilket behövs för att på ett rättvist sätt ens närma sig en presentation av en vår tids stora musikskapare och artister. Den känns inte lång för en enda sekund. Jag skulle kunna sitta och ta in filmen och musik en timme till.
I filmens inledning möter vi honom under arbetet med albumet Seven Psalms som han släppte i maj 2023. Paul Simon är där över åttio år och har förlorat hörsel på ena örat och ändå kämpar han för att hitta lösningar för de utmaningar sämre hörsel för med sig under produktionen av albumet. Albumet rör sig kring de existentiella frågorna och är hans femtonde album som soloartist och det första med nyskrivet material sedan Stranger to Stranger (2016). På albumet medverkar Voces8 och Paul Simons fru Edie Brickell.
Med start från den studion får vi följa hans liv och karriär med början från uppväxten i Queens i New York med grannpojken Art Garfunkel några hus bort och hur de började sjunga i stämmor tillsammans och lyckades som tonåringar få ett skivbolag att ge ut deras första skiva och vidare till den första succén och vidare genom solokarriärens toppar och dalar med Sydafrika-turnén och albumet Graceland och samarbetet med Miriam Makeba fram till den senaste utgivningen, Seven Psalms.
Privatlivet berörs på en lagom nivå och berättar också om vigseln med Carrie Fisher, ett äktenskap som varade i sex månader. Vi får en inblick i hans liv som barn och bussen han tog till skivaffären och vi får höra om musiken som påverkade honom som barn och tonåring och vi får höra berättelsen hur han träffade sin nuvarande fru Edie Brickell. Jag tycker privatlivet och det personliga berörs på ett bra sätt, inte för djupt grävande i det personliga och barnen slipper bli exponerande. Trots allt är det hans skapande som är det intressanta och det som är imponerande och inspirerande.
Självklart innehåller filmen mycket musik. Ibland går det inte att sitta still, fötter och ben och hela kroppen bara måste följa rytmen. Speciellt med sången Cecilia han framförde med Art Garfunkel i Central Park och uppträdandena i samband med Graceland. Då kan i alla fall inte jag sitta still. Vi får en inblick i hur det gått till inne i studion, hur sånger och musikinstrumentens ljud satts samman till dessa musikaliska mästerverk. Resultatet blir ännu mer imponerande när jag får se och höra hur Paul Simon arbetat tillsammans med producenterna.
Det känns konstigt att publicera en recension som inte är särskilt lång med tanke på vilket enormt arbete och hur mycket tid som gått åt för att skapa denna dokumentär och i förhållande till vilket enastående arbete som ligger bakom Paul Simons sex decennier av skapande.
Denna dokumentär är makalös, den är lysande, den är magnifik, i särklass, hänförande, storartad och jag hoppas att den blir en inspiration för fler regissörer och producenter att ge oss fler dokumentärer med stora artister från vår tid. Det finns fler som är värda att uppmärksammas i en film som denna.