Internationella Gatuteaterdagarna i Halmstad startar 1 augusti 2024.
Ett pressmeddelande berättar:
En stillastående stad är ingen stad. Precis som allt liv behöver den rörelse. Den 1-4 augusti i Halmstad är det dags! För 30:e gången!
Gatuteater, forskning om städernas liv, performance och internationella gästspel. Allt ute på gatorna, fri kultur för alla!
Från torsdagen den 1 augusti till avslutningen den 4 augusti bjuds internationell och högoktanig gatuteater, performance och levande artisteri för alla åldrar. Medverkar gör gatuteaterprofessionella från Sverige, Grekland, Italien, Island, Spanien, Finland, Libanon och Palestina.
Hur skapar man en stadskärna med framtidstro och liv? Förra året undersökte Internationella Gatuteaterdagarna i Halmstad, stadskärnornas nuvarande dödsryckningar och sökte idéer, från forskare och med kulturens hjälp för att hitta botemedel. Det var ett mycket lyckat avstamp, där en sak blev uppenbar: För att en stad ska vara en stad, måste det finnas rörelse. Och lite förförelse. Så årets tema för Halmstads kulturella sommarnav, folkfest och Sveriges stora och enda gatuteaterfestival är rörelse. Undersökningen fortsätter genom olika samarbeten, och än mer kultur i det offentliga rummet.
Med stöd av den lokala och regionala politiken, nyfikna företag och föreningar har festivalen blivit så mycket mer än några dagars glad show. Vilket den också är. Men man tar även ett ansvar för frågeställningar som är viktiga i detta nu.
– En stad och dess stadskärna måste präglas av liv. Utan det skulle inte heller vår gatuteater kunna leva, säger festivalens motor och konstnärlige ledare Ulf Andersson. Så för oss är det självklart att med hjälp av kultur bredda diskussioner, och hitta de alltför bortglömda. Och det har gett genklang – i debatter och med makthavare.
I fjol blev det stadsvandringar med Doktor Zero, som frågade sig ”Hur mår staden egentligen?” En oro som i princip berör alla mindre städer i hela landet, vars stadskärnor skrumpnar. 2024 sätter festivalens stadsvandringar i Halmstad fokus på den mystiska gamla vallgrav som omgärdade staden och som arkeologer nu finner allt fler svar kring. Den finns bitvis ännu kvar vid slottet, men var fram till förra sekelskiftet, när den grävdes igen, så mycket större. Vad skulle hända om man återskapade den? Bli “bara” en turistattraktion? Ett sorts skydd mot de översvämningar som drabbat både denna och andra städer? Hur skulle staden utvecklas?
De Internationella gatuteaterdagarna invigs av saxofonisterna Per Thornberg och Hugo Ulfsson med fanfar på Rådhusets balkong den 1 augusti klockan 12. Sedan väntar besök av bland andra internationella ReAct, som med sin dans, rörelse och cirkuskonster utmanar och sätter griller i huvudet på oss alla. Det finska akrobatkollektivet Arctic Ensemble som på ett par år slagit världen med häpnad kommer, liksom italienska Teatro Nucleo som framför ”POP” en förkortning för Piccola Orchestra Pasolini — en hyllning till den banbrytande italienske regissören och poeten från dessa engagerade skådespelare och musiker. Dessutom bjuder lokala Sturegymnasiets dans- och teaterelever oss en upplevelse, liksom Strandteatern med sin fysiska barnteater. Till Halmstad kommer också spansk-italienska bekantingarna i Street Fools med sin ”The Rescue”, där ninjamän genomför sin räddningsaktion av en helig fisk. Ingen får heller missa internationella Clown Me In, som är mest omtalade för att uppträda med sina clownnäsor i flyktingläger i Libanon, men nu alltså möter den västsvenska publiken.
Dessutom blir det berättarföreställningar med Jojje Jönsson, Maria Arnadottir och Dubbelt upp.
Allt avslutas – på söndagen – med höjdpunkten italienska Faber Teater som bjuder på en rullande föreställning! Med publiken på sina cyklar. Allt är satt i rörelse! /Se bilden ovan!/ Gatuteatern bjuder på möten som ingen annan.
Redan har Gatuteatern haft en festdag den 1 juni samt medverkat på Sweden Rock. Men nu dags för höjdpunkten i Halmstad (med gästspel i Falkenberg och Ullared) 1-4 augusti. Staden som blev årets kulturkommun 2023, inte minst tack vare Gatuteatern.