En enhällig jury har utsett Monica Törnell till 2024 års stipendiat och vinnare av Cornelispriset.
Ett pressmeddelande berättar:
En mycket värdig vinnare helt i Cornelis anda. Det känns väldigt roligt att Monica också blir den första vinnaren sedan Stiftelsen kunnat höja summan. Cornelispriset ligger nu på hela en miljon kronor!” – Anton Strand, ordförande i Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne.
Cornelispriset är ett stipendium som sedan 1988 delats ut årligen av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne och är idag det största svenska musik- och kulturpriset. Cornelispriset 2024 går till sångerskan och låtskrivaren Monica Törnell, upptäckt av Cornelis och kanske allra mest känd för sin odödliga inspelning av ‘Vintersaga’. Förutom talrika skivor och turnéer i eget namn har Törnell även melodifestivalseger med Lasse Holm, duett med Small Faces-sångaren Steve Marriott, Dramaten och framgångar i Japan på CV’t. Prissumman höjs till 1 miljon och är därmed Sveriges största musikpris vid sidan av Polar Music Prize.
Juryn till Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne skriver:
– Monica är en sångerska med stor bredd, hon sjunger visor och rock med precis samma trovärdighet, har skrivit många minnesvärda sånger och gjort många fantastiska tolkningar av andras. Monica har haft flera samarbeten med Cornelis som också bidrog till hennes nationella genombrott 1971.
Monica Törnell säger:
– Det förändrar mitt liv. Det skapar trygghet och det är inte oväsentligt. Det känns jättebra! Två veckor efter att Cornelis såg mig uppträda på pappas restaurang i Söderhamn 1971 så skickade han och Bim ett vykort och undrade om ‘Lilla Fröken’ kunde tänka sig att komma och hälsa på dem. Ja, jag blev förvånad för folk hade ju sagt att jag var bra på att sjunga sedan jag var åtta år men det var ju sällan någon återkom på riktigt. Hela historien finns på baksidan av min första platta ‘Ingica’ från 1972.
Cornelis tog också med Monica på den turné som följde på skivan “Spring mot Ulla, spring! Cornelis sjunger Bellman”. “Cornelis, Bim, Björn J:son Lindh och jag hängde hos Cornelis och Bim i Skåne och läste om Bellman, lyssnade på Bellman. Cornelis var ju väldigt beläst och hade tryckt i sig allt om Bellman han kunde hitta och berättade långa historier om hur epistlarna och sångerna kommit till. Så hjälptes vi åt att välja ut vilka låtar han och jag skulle sjunga.”
På frågan om Cornelisfavoriter kommer ett par olika svar: “‘En visa om ett rosenblad’, för att det är en sån vacker liten historia, jag brukar sjunga den. ‘Telegram för en bombad by’ sjöng jag in när DN intervjuade mig i samband med min 70-årsdag för ett par veckor sen. Den är ju tyvärr alltid aktuell. ‘Cool Water – På Den Gyldene Freden’ sjöng jag på minneskonserten. Fast den gången fick det bli på kyrkogården för kyrkan hade brunnit ner. Och så finns det en obskyr liten sak som heter ‘Mjällvisa från Altea’ som jag gillar. Men det finns ju hur många som helst såklart.”
BAKGRUND OCH HISTORIA Cornelispriset är ett stipendium som sedan 1988 årligen delas ut av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne. Pristagaren ska vara minst 35 år, behärska svenska språket, vara verksam i Sverige och vara musiker, diktare, bildkonstnär eller annan likvärdig konstnär. Pristagaren får inte tidigare ha sökt och erhållit ett statligt, kommunalt eller fackligt stipendium. Stipendiets storlek är beroende av stiftelsens innestående kapital, vilket gör att prissumman varierat genom åren. Första året erhöll vinnaren 15 000 kronor, men summan har sedan dess successivt ökat och i år delas 1 miljon kronor ut. Detta gör att Cornelispriset idag är det största svenska musik- och kulturpriset vid sidan av Polar Music Prize.
Pristagaren utses av en jury bestående av representanter för såväl Aftonbladet som Expressen samt en oberoende advokat, som också ska verka som ordförande i stiftelsen. Sedan 2021 är det advokat Anton Strand som innehar denna befattning. Hela proceduren och upplägget för hur stiftelsen ska verka och hur detta stipendium ska delas ut stod stipulerat i Cornelis testamente, så stiftelsen och juryn arbetar utifrån Cornelis vilja. Några av de namnkunniga vinnarna genom åren är bland många andra Monica Zetterlund, Mikael Wiehe, Rickard Wolf, Lena Nyman, Thorsten Flinck, Sven-Bertil Taube, Lill Lindfors, Pugh Rogefeldt, Louise Hoffsten, Lasse Berghagen, Dogge Doggelito och 2023 års vinnare Ulf Dageby.
Årets prisutdelning sker under Cornelisdagen den 1 september på Mosebacketerrassen vid Södra Teatern, där Monica Törnell under galaliknande former kommer att motta årets stipendium och under kvällen kommer även David Ritschard, Ulf Dageby, Lill Lindfors, Tonny Vreeswijk, Frida Franzén och Martin & Direktionen uppträda. Kvällen inleds av ett kåseri av Göran Greider med anledning av utgivning av hans dokumentärroman Nu när man är död om Cornelis. Konferencier: Nina Söderquist.