Blix Not Bombs
Betyg 4
Svensk biopremiär 5 april 2024
Manus och regi Greta Stocklassa
Medverkande Hans Blix, Eva Kettis, Mårten Blix, Greta Stocklassa
BLIX NOT BOMBS är ett djupgående intervjuporträtt av den svenske toppdiplomaten Hans Blix som höll världshistorien i sina händer för drygt tjugo år sedan.
Greta hade precis fyllt åtta år när flygplanen kraschade in i World Trade Center den 11 september 2001. Under de efterföljande månaderna såg hon hur den svenske diplomaten Hans Blix blev en central del i den globala krisen. I det nuvarande politiska klimatet får Greta idén om att höra av sig till Hans, som nu är 94 år gammal, för att se om han kan hjälpa henne förstå sig på världen.
En stor del av filmen ägnas åt tiden efter elfte september och attacken mot World Trade Center. Iraks diktator Saddam Hussein var en besvärlig diktator. USA och flera länder hävdade att han hade massförstörelsevapen. Hans Blix, den svenske toppdiplomaten, hade egentligen gått i pension men han gick med på att leda FN:s inspektionskommission för kärnvapen för att utreda om Irak hade kärnvapen.
Vi som kan historien vet att inspektionen inte hittade några bevis för att det fanns kärnvapen i Irak men det är ju inte samma sak som att det inte fanns, det var förstås omöjligt för Blix och inspektionskommissionen att tydligt deklarera att det inte fanns några massförstörelsevapen, de kunde däremot uttala att de inte hittat några. Historien efteråt pekar väl mest på att det inte fanns några. Men det är lätt att sitta långt efteråt och uttala sig. Vi som såg tv-nyheter vid den tiden vet hur skrämmande Saddam Hussein var när han hotade västvärlden och USA i synnerhet. Vi vet också att det fanns terrorister som kunde gömma sig i Irak.
USA och Storbritannien valde att attackera Irak och Saddam Hussein föll. Greta Stocklasa menar denna amerikanska invasion är orsaken till det som händer i världen idag. Men hon glömmer att Saddam Hussein var en diktator och det fanns människor som flydde från Irak under hans regim. Vi vet ju också vad han var kapabel till. Vem har glömt sasattacken i Halabja den 16 mars 1988, i samband med kriget mellan Iran och Irak. Iraks armé bombarderade då staden Halabja i Irakiska Kurdistan i norra Irak med giftgaser, vilket krävde cirka 5.000 människoliv; tre fjärdedelar av dem var kvinnor och barn.
Det är tydligt att Greta Stocklasa bestämt sig för sin bild av vad som hänt och hur det påverkat nutiden. Hon menar tydligt att om USA med allierade inte hade gått in i Irak hade världen idag varit mer fredlig. En viktig poäng har hon så klart. Mer eftertanke och mer försök att hitta fredliga lösningar skulle behövas bland världens makthavare. Samtidigt går det inte alltid att dra paralleller mellan olika krigstillstånd. Den amerikanska invasionen av Irak går ju till exempel inte alls att jämföra med Putins invasion av Ukraina. Det är trots två väldigt olika skeenden.
Greta Stocklasa är tydlig och orädd. Hon ställer sina frågor och låter Hans Blix ge sina svar. Det är mycket intressant att följa deras diskussioner.
Även om jag inte håller med om hennes analys ger filmen ger underlag för viktiga diskussioner och visar många klipp från tiden före USA:s invasion av Irak, mycket som jag som har åldern inne minns så väl. Vad jag också minns var flera tv-klipp från bland annat Iraks statliga tv där Saddam Hussein uttalade sig oerhört skrämmande med hot om vad han skulle göra med västvärlden. Sådana filmklipp finns dock inte med i filmen, så det är uppenbart att filmen skildrar regissörens åsikt. Det gör ingenting. Det är viktiga frågor som filmer tar upp och som är viktiga att reflektera kring och prata om. Och framför allt skulle världen behöva fler som Hans Blix som inte rusar in och tar beslut utan söker sanningen noggrant. Världen skulle helt klart behöva fler noggranna toppdiplomater. Jag ser fram emot fler filmer av Greta Stocklassa.
Apropå terrorattacken mot World Trade Center visas nu på TV Play en drama-dokumentär, The Looming Tower, som visar hur CIA och FBI i USA misslyckades totalt med att samarbeta kring bevakning och skydd mot terrorism, vilket är ett stort skäl till att attacken mot World Trade Center kunde genomföras.
Hans Blix
Fakta från Tempo Dokumentärfestival.
95-årige Hans Blix har kallats veterandiplomaten. Med årtionden av erfarenhet som internationell jurist, diplomat och chef för FN:s Irakinspektioner är han ett välkänt namn inom internationell säkerhetspolitik och diplomati.
1960 disputerade han i internationell rätt vid Stockholms universitet och året efter blev han kontaktad av dåvarande utrikesminister Östen Undén för att delta i Sveriges delegation till FN:s generalförsamling i New York. Hans Blix första uppgift blev att skriva en promemoria om hur valet av en ny FN-generalsekreterare skulle gå till efter Dag Hammarskjölds död. Han har haft olika tjänster vid utrikesdepartementet, bland annat som folkrättssakkunnig, statssekreterare och utrikesminister.
Hans Blix ledde International Atomic Energy Agency (IAEA) från 1981 till 1997 och spelade en central roll efter Tjernobyl-katastrofen 1986. Han arbetade även med att säkerställa att länder som Irak inte utvecklade kärnvapen. Efter pensionen åtog han sig uppdraget att leda vapeninspektioner i Irak, vilket ledde till kontroverser och kritik från USA och dess påföljande invasion av Irak 2003.
Hans Blix har fortsatt sitt engagemang för nedrustning och har bland annat lett en internationell kommission för att eliminera massförstörelsevapen. Hans Blix centrum för de internationella relationernas historia vid Stockholms universitet som inrättades 2020 är en plattform för historisk forskning om internationella relationer, folkrätt och diplomati.
Hans Blix har gett ut boken ”A farewell to wars”, där han delar tankar och erfarenheter kring internationell politik genom åren.