Moderaterna utreder nu det röstfusk som förekommit under val av personer på Stockholms vallista. I DN läser jag att Piratpartiet i helgen stängt av en medlem som också fuskat under valprocessen:
En person som kandiderat i Piratpartiets interna val har lämnat partiet sedan han ertappats med att manipulera resultaten. Mannen hade registrerat falska medlemmar från en och samma ip-adress som sedan använts i omröstningar.
DN berättar att dett 40-tal medlemmar, samtliga registrerade från en och samma ip-adress, hade röstat.
Det slår mig att liknade former av fusk inom omröstningar på webben säkert är hur utspritt som helst.
Efter varenda partiledardebatt i tv ska det ju röstas på ett otal webbplatser om vem som vann debatten. Det är alltid samma personer som vinner debatterna, så det går inte att låta bli att fundera på om det inte är en form av fusk där också. Om de grupper som röstar höger har tillgång till fler datorer med person, tja då är det väl klart att de kan vinna dessa omröstningar.
Och jag liksom flera andra funderar på Aftonbladets omröstning där vinnarna av Stora Bloggpriset utses. Där får man rösta en gång varje dag i två veckor – och då ska man lämna sin epostadress. Förmodligen går det att göra samma sak där som hos Piratpartiet: det går väl att använda 40 olika epostadresser.
Nu tycker inte jag det är så viktigt när det gäller en tävling som Stora Bloggpriset, det är allvarligare när det handlar om att få fram människor som ska sitta i maktpositioner – alltså vid val av politiker.
Att få sina besökare så engagerade att de röstar flera gånger om dagen är också ett bevis på att bloggen engagerar. Så om det skett i det sammanhanget vet jag inte ens om jag skulle kalla det fusk. Men när det gäller val till positioner inom politiken – då är den demokratiska principen en människa/en röst grundläggande.
Det här tycker jag är en viktig signal att ta det lugnt med val på webben. I de val där vi väljer regering och riksdag måste vi veta att alla har en röst, varken mer eller mindre.
Svenska Dagbladets ledarblogg tycker att fuskskandalerna visar hur viktigt det är med personval:
Det enda hållbara är att ge de 170.000 väljarna makten, snarare än de 2.000 partigängarna, och avskaffa spärren i personvalet.
Ett riktigt personval återupprättar bandet mellan valkretsen och den valde, belönar seriöst kampanjarbete och bestraffar korridorsmygel.
Det ligger något i det. Det är svårt att muta hundratusentals personer. Fast en person kan vara mycket duktig och lämpad som politiker, fast han/hon inte hunnit bli känd i de breda folklagren. En sådan människa kan ta sig fram först i sitt parti och sedan bli mer känd. Det finns en risk om kändiskap är en förutsättning för att få riksdagsuppdrag.
Relaterat:
DN: M-topp lämnar sitt uppdrag
Läs även andra bloggares åsikter om politik, fusk, webb, Piratpartiet, Moderaterna, val2010, Stora Bloggpriset
[…] Kulturbloggen […]