Jag vet inte om dessa siffror stämmer, men någon sade att ungefär 250.000 har premiumavtal med Spotify medan flera miljoner har den gratis betaversionen. Det blir en del annonsintäkter via gratisprenumeranterna och premiumprenumeranterna betalar ju 100 kronor i månaden, vilket alltså betyder 2,5 miljoner i månaden. Tänk den dagen när antalet prenumeranter tiodubblats. Vilket borde vara helt realistiskt om Spotify lanseras i USA. Och då kommer inkomsterna.
Om mina siffror inte stämmer, ta dem inte ”bokstavligt” – se på vad jag vill säga och läs dem inte som hundraprocentig exakt vetenskap. Det finns en stor potential för Spotify att utvecklas, växa och få kunder.
Så jag säger: Warner borde sitta still i båten.
Häromdagen kom besked att Warner drar tillbaka sina artister från Spotify. Jag bloggade om det och funderade på om det inte bara var förhandlingshot. Nu skriver Spotify på Twitter att Warner inte alls dragit tillbaka sina artister. Uppenbarligen handlar det om att förhandla fram bättre avtal.
Exakt hur mycket artisterna får när vi spelar deras musik på Spotify är väl inte offentligt? Men de får väl mer än när folk laddar ner från piratsajter. Och när tjänster som Spotify växer kommer också artisterna att få mer, det är jag övertygad om. Så måste det bli.
Det är de lagliga tjänsterna som är smidiga som Spotify som är rätta vägen att gå. Att jaga fildelare är fel metod. Nu ska hovrätten se över tingsrätten beslöt om hur Ipredlagen ska tolkar. Aftonbladet berättar:
Telia Sonera kan slippa att lämna ut uppgifter om sina abonnenter till fyra filmbolag.
Svea hovrätt har nu beviljat internetoperatören prövningstillstånd och i mars väntas ett beslut.
Vi får hoppas att de svenska juristerna i hovrätten är lika kloka som norrmännen, där Telenor fick rätt i att de kunde vägra att stänga av kunder som använder Pirate Bay.
Fildelning av olika slag är en teknik som kan betyda mycket i länder där det råder censur. Tänk på Iran, där människorna med livet som insats kämpar för att få demokratiska rättigheter. Sydsvenskan har en rad mycket bra artiklar om läget i Iran.
Relaterade bloggar:
Om situationen i Norge: Borgerrettighetsbloggen, Terje Haavin och Psykodemonen.
Relaterat artiklar:
Verdens Gang, Aftonbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter.