Att få vara politiskt aktiv är en demokratisk rättighet. Att alla medborgare har yttrandefrihet om politik och religion är en bas för ett demokratiskt samhälle.
Men studenter på Lunds universitet får inte uttrycka sina tankar om samhället, inte i bloggform i alla fall.
Blogga inte om kontroversiella ämnen som religion och politik. Så ser reglerna ut för studenter på Lunds universitets blogg. I ett avtal får studenterna lova att inte blogga om sådant eftersom det kan väcka anstöt, skriver Sydsvenskan.
Jag hoppas att detta bara handlar om den blogg som är Lunds universitets och inte överlag. Jag förutsätter att alla studenter på Lund får blogga hur mycket de vill om politik i egna bloggar?
Men även när det gäller att blogga i en blogg för Lunds universitet kan reglerna bli konstiga. Vad är inte politik, egentligen? Om en student anser att reglerna för studiemedel borde förbättras, får han/hon inte blogga om det? Får Lunds studentbloggare inte blogga om arbetsläget, arbetsförmedlingar, hur jobbcoacher fungerar? Får de inte blogga om skatteregler för studenter?
Det går inte att undvika politiken, om det inte ska bli helt utslätat och meningslöst. Allt är ju politik. Lunds universitet försöker sopa verkligheten under mattan och stoppar huvudet i sanden. Ingen bra metod att fungera på i dagens samhälle.
Relaterat:
Dagens PS, Scaber Nestor och Sydsvenskan.
Läs även andra bloggares åsikter om universitet, politik, studentblogg, Lunds universitet
mikael säger
Hej!
Lunds Universitet gör ett gigantiskt självmål. Det här är oacceptabelt och ansvarslöst i en riktig demokrati. Men, vem vet kanske vill våra politiker avskaffa demokratin och införa en diktatur. Det verkar ju som att
Lunds Universitet börjar uppträda som man gör i Kina med censur och andra oacceptabla arbetsmetoder.
Mvh
Mikael
Geobastard säger
Precis. Vad är inte politik? Vad finns att skriva om som inte KAN stöta någon? En hemsk utveckling på mitt universitet. Hoppas det stoppas upp innan det sprider sig och utvecklas till någon policy som ska gälla alla som pluggar där eller jobbar där.
John Wedderburn säger
I agree with the spirit of your article, but must also point out that the rules in question are not for the entire university. They were introduced in one department, at the request of the students. Just so it’s clear – I work at the university.
Michael säger
Normal skola…
Låter mer som Hitlerjudgend…
vad hände med yttrandefriheten..
Inte prta politik ,, ja låt bli blogga överhuvudtaget då.
Vem har kommigt med direktiven??
Aldrig hört maken till idioti.
Är ni inte övertygade om att vi lever i en smygfashism så bör man bli det nu.
Mikael säger
Frågan är om inte man i smyg registrerar och sätter kritiker på en lista för fratida koncentrationsläger.
Plusa ihop detta med övervakningen 1+1.
Vem vet vad framtiden döljer men den politiska utvcklingen och anpassandet i samhället tar en form som har setts förr och är lika vidrig och se igen.
Fashism har ett namn av en orsak.
Högst skrämmande utveckling och högst odemokratiskt , precis som du säger är ju allt politik.
Jag vil veta vem som kom på ideen för denned huvud bör serveras på ett fat, att se att vi fortfarande har folk med fashist drag som sitter och sätter bestämmelser över andra är väl ganska uppenbart.
Vad eleverna måste göra är att bojkotta skolan.
Strejka helt enkelt, för ska man lära sig något ska man ju göra det för utvecklingens bästa och itne för att bygga upp en kriminell stat baserat på förnekelser.
Livsfarlig utveckling,, vem kom med förslaget ideen och betämmelsen om detta?